Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Škótske vajcia: Neodolateľná dobrota hotová za pár minút

Škótske vajcia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škótske vajcia Foto: depositphotos.com
reklama:

Veľkonočný pondelok je tu a spolu s ním aj nevyhnutný „problém“ nadbytku uvarených vajec, ktoré nám po sviatkoch zostávajú v chladničke. Premýšľate, ako ich spotrebovať, aby ste rodine pripravili niečo chutné, ale zároveň praktické a rýchlo hotové? Vyskúšajte škótske vajcia! Sú výbornou voľbou nielen na obed, ale aj ako sýta desiata či šikovná pochúťka na výlet, piknik alebo dlhú prechádzku.

Čo sú škótske vajcia a prečo sa im niekedy hovorí „pštrosie“

Možno ste už počuli aj pomenovanie „pštrosie vajcia“. Tento názov však vôbec nesúvisí s exotickými operencami, ale ide o ľudové označenie toho istého pokrmu, ktorý je mimoriadne obľúbený vo Veľkej Británii i v USA. V tradičnej verzii sa uvarené vajce natvrdo obalí do mletej masovej zmesi, ktorá sa následne vypráža v strúhanke.

Rozličné teórie o pôvode škótskych vajec

Hoci názov našepkáva, že pokrm pochádza zo Škótska, existuje viacero teórií o tom, kde sa škótske vajcia skutočne zrodili. Podľa jednej hypotézy je ich pôvodný domov v severnej Afrike, konkrétne v Alžírsku, kde sa v tamojšej kuchyni pripravuje veľmi podobné jedlo. Ďalším možným „predchodcom“ je indické nargisi kofta – masové guľky, v ktorých sú celkom zapracované vajíčka.

Prvý písomný záznam:
Názov „škótske vajcia“ (po anglicky Scotch eggs) sa prvýkrát objavil v známej anglickej kuchárskej knihe z 19. storočia od autorky Marie Rundellovej, ktorá niesla názov Nový systém domáceho varenia (A New System of Domestic Cookery). Ani to však nutne neznamená, že dovtedy ich nik nepoznal – práve naopak, obalené vajcia boli zrejme populárne už predtým.

Obchodná legenda:
Slávny londýnsky obchodný dom Fortnum & Mason údajne predával túto delikatesu už v roku 1738 ako praktické a sýte jedlo pre cestovateľov, ktorí sa chystali na dlhú cestu. Existuje aj teória, že častý prevoz vajec medzi Škótskom a Londýnom viedol k procesu, ktorý sa v angličtine volal „scotching“ – namáčanie do špeciálnej zmesi, aby dlhšie vydržali čerstvé. To sa mohlo neskôr nesprávne interpretovať aj ako „škótske“.

Príbeh z Yorkshiru:
Istá vychýrená jedáleň William J. Scott & Sons v grófstve Yorkshire ponúkala špecialitu s názvom „Scotties“. Prekvapivo, v tej dobe ešte nešlo o vajcia obalené mäsom, ale rybou pastou. Niektorí nadšenci kulinárskej histórie zasa hovoria o „scorch eggs“, čiže vajciach opekaných na ohni.

V každom prípade je zrejmé, že pôvod a samotný názov jedla je opradený rôznymi teóriami a dodnes v tom panuje mierny chaos. Podstatné však je, že škótske vajcia si našli obrovskú popularitu nielen v Anglicku, ale aj v mnohých iných krajinách. V Spojenom kráľovstve ich dokonca bežne kúpite v obchodoch ako typické „piknikové jedlo“ a v Amerike ich zvyknú podávať s pikantnými omáčkami alebo dresingmi.

Veľmi chutné a bleskovo rýchle na prípravu

Základný postup je jednoduchý:

  1. Vajíčko uvarené natvrdo sa zabalí do korenenej mletej zmesi (najčastejšie bravčové alebo hovädzie mäso, prípadne zmes oboch).

  2. Následne sa celé obalí v klasickom trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypráža v dostatočne vysokej vrstve horúceho oleja.

  3. Alternatívou je pečenie v rúre, čo je zdravší spôsob, pri ktorom sa spotrebuje menej tuku.

Mnoho ľudí však škótske vajcia vníma aj ako súčasť bežnej  slovenskej klasiky. V reštauráciách ich často nájdete ako hlavné jedlo s prílohou zemiakovej kaše alebo varených zemiakov. Niekto dokonca pridáva osviežujúci zeleninový šalát, dip, prípadne masovú omáčku.

Rýchly recept na škótske vajcia z kuracieho mäsa

Ak doma nemáte mleté mäso, vyskúšajte túto zrýchlenú verziu s plátkami kuracieho rezňa. Je rovnako chutná a prípravu zvládnete bez komplikácií.

Potrebné suroviny (na 4 porcie):

  • 4 plátky kuracieho mäsa (prípadne kuracie rezne)

  • 4 plátky šunky

  • 4 natvrdo uvarené vajcia

  • soľ, korenie (na dochutenie mäsa)

  • trojobal (múka, vajce s kvapkou mlieka, strúhanka)

  • olej na vyprážanie (alebo plech a papier na pečenie, ak sa rozhodnete pre pečenú verziu)

Postup prípravy:

  1. Každý plátok kuracieho mäsa jemne naklepte, osoľte a okoreňte.

  2. Do plátku šunky zabaľte celé olúpané vajíčko.

  3. Následne vajce v šunke vložte doprostred rozklepaného kuracieho mäsa a okraje mäsa prichyťte špáradlom, aby vajce zostalo pekne uprostred.

  4. Zabaľte vajce v mäse do klasického trojobalu – najprv ho obalíte v múke, potom vo vajíčku s mliekom a napokon v strúhanke.

  5. V rozohriatom oleji škótske vajcia opečte zo všetkých strán, prípadne ich pečte v rúre, kým nebudú mať zlatistú farbu.

  6. Po dopečení alebo vysmažení odsajte prebytočný tuk kuchynskou papierovou utierkou a vyberte špáradlá.

Takto pripravené škótske vajcia môžete podávať s rôznymi prílohami – s jednoduchým zeleninovým šalátom, zemiakmi či pečivom. Pre pikantnejší nádych do trojobalu pridajte obľúbenú zmes korenia alebo do mäsovej zmesi vmiešajte bylinky, prípadne strúhaný syr.

Tip na podávanie a skladovanie

  • Na výlet či piknik: Škótske vajcia sú ideálne studené občerstvenie na cestu alebo posedenie v prírode. Jednotlivé kúsky stačí zabaliť do alobalu či do potravinovej fólie.

  • Dip alebo omáčka: Ak máte radi výraznejšie chute, k vajciam si môžete pripraviť bylinkový dresing, pikantnú omáčku či domácu tatársku omáčku.

  • Skladovanie: Ak vám nejaké kúsky zostanú, uložte ich do chladničky v uzavretej nádobe. V studenom stave ich môžete skonzumovať aj na ďalší deň.

Zhrnutie

Škótske vajcia sú jedinečným receptom, ktorý spája uvarené vajíčka a mäsový obal do lahodného celku. Hoci ich pôvod zostáva tak trochu záhadou – či už išlo o severnú Afriku, Indiu, Škótsko alebo Anglicko – dnes sú mimoriadne rozšírené nielen v Británii, ale aj na iných kontinentoch. Vďaka jednoduchej príprave predstavujú skvelé jedlo či už ako hlavný chod s tradičnou prílohou, alebo ako studená pochúťka na cesty.

Ak hľadáte využitie pre prebytok veľkonočných vajec, škótske vajcia sú skvelou voľbou. Sú rýchle, zasýtia a chutia dospelým aj deťom. Navyše, môžete experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, korením, bylinkami či prílohami, takže ich chuť nikdy neomrzí.

Súvisiace články:

  • Tipy na jarné upratovanie: Ako sa zbaviť mravcov so škoricou

  • Inšpirácie pre varenie: Čím nahradiť klasické trojobaly

  • Rýchle recepty na letné pikniky: Od chrumkavých placiek až po dezerty

Nech už sa rozhodnete pre klasickú verziu s mletým mäsom alebo pre jednoduchý variant z kuracích plátkov, veríme, že si škótske vajcia zamilujete nielen cez Veľkú noc, ale kedykoľvek počas roka. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.