Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škótske vajcia: Neodolateľná dobrota hotová za pár minút

Škótske vajcia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škótske vajcia Foto: depositphotos.com
reklama:

Veľkonočný pondelok je tu a spolu s ním aj nevyhnutný „problém“ nadbytku uvarených vajec, ktoré nám po sviatkoch zostávajú v chladničke. Premýšľate, ako ich spotrebovať, aby ste rodine pripravili niečo chutné, ale zároveň praktické a rýchlo hotové? Vyskúšajte škótske vajcia! Sú výbornou voľbou nielen na obed, ale aj ako sýta desiata či šikovná pochúťka na výlet, piknik alebo dlhú prechádzku.

Čo sú škótske vajcia a prečo sa im niekedy hovorí „pštrosie“

Možno ste už počuli aj pomenovanie „pštrosie vajcia“. Tento názov však vôbec nesúvisí s exotickými operencami, ale ide o ľudové označenie toho istého pokrmu, ktorý je mimoriadne obľúbený vo Veľkej Británii i v USA. V tradičnej verzii sa uvarené vajce natvrdo obalí do mletej masovej zmesi, ktorá sa následne vypráža v strúhanke.

Rozličné teórie o pôvode škótskych vajec

Hoci názov našepkáva, že pokrm pochádza zo Škótska, existuje viacero teórií o tom, kde sa škótske vajcia skutočne zrodili. Podľa jednej hypotézy je ich pôvodný domov v severnej Afrike, konkrétne v Alžírsku, kde sa v tamojšej kuchyni pripravuje veľmi podobné jedlo. Ďalším možným „predchodcom“ je indické nargisi kofta – masové guľky, v ktorých sú celkom zapracované vajíčka.

Prvý písomný záznam:
Názov „škótske vajcia“ (po anglicky Scotch eggs) sa prvýkrát objavil v známej anglickej kuchárskej knihe z 19. storočia od autorky Marie Rundellovej, ktorá niesla názov Nový systém domáceho varenia (A New System of Domestic Cookery). Ani to však nutne neznamená, že dovtedy ich nik nepoznal – práve naopak, obalené vajcia boli zrejme populárne už predtým.

Obchodná legenda:
Slávny londýnsky obchodný dom Fortnum & Mason údajne predával túto delikatesu už v roku 1738 ako praktické a sýte jedlo pre cestovateľov, ktorí sa chystali na dlhú cestu. Existuje aj teória, že častý prevoz vajec medzi Škótskom a Londýnom viedol k procesu, ktorý sa v angličtine volal „scotching“ – namáčanie do špeciálnej zmesi, aby dlhšie vydržali čerstvé. To sa mohlo neskôr nesprávne interpretovať aj ako „škótske“.

Príbeh z Yorkshiru:
Istá vychýrená jedáleň William J. Scott & Sons v grófstve Yorkshire ponúkala špecialitu s názvom „Scotties“. Prekvapivo, v tej dobe ešte nešlo o vajcia obalené mäsom, ale rybou pastou. Niektorí nadšenci kulinárskej histórie zasa hovoria o „scorch eggs“, čiže vajciach opekaných na ohni.

V každom prípade je zrejmé, že pôvod a samotný názov jedla je opradený rôznymi teóriami a dodnes v tom panuje mierny chaos. Podstatné však je, že škótske vajcia si našli obrovskú popularitu nielen v Anglicku, ale aj v mnohých iných krajinách. V Spojenom kráľovstve ich dokonca bežne kúpite v obchodoch ako typické „piknikové jedlo“ a v Amerike ich zvyknú podávať s pikantnými omáčkami alebo dresingmi.

Veľmi chutné a bleskovo rýchle na prípravu

Základný postup je jednoduchý:

  1. Vajíčko uvarené natvrdo sa zabalí do korenenej mletej zmesi (najčastejšie bravčové alebo hovädzie mäso, prípadne zmes oboch).

  2. Následne sa celé obalí v klasickom trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypráža v dostatočne vysokej vrstve horúceho oleja.

  3. Alternatívou je pečenie v rúre, čo je zdravší spôsob, pri ktorom sa spotrebuje menej tuku.

Mnoho ľudí však škótske vajcia vníma aj ako súčasť bežnej  slovenskej klasiky. V reštauráciách ich často nájdete ako hlavné jedlo s prílohou zemiakovej kaše alebo varených zemiakov. Niekto dokonca pridáva osviežujúci zeleninový šalát, dip, prípadne masovú omáčku.

Rýchly recept na škótske vajcia z kuracieho mäsa

Ak doma nemáte mleté mäso, vyskúšajte túto zrýchlenú verziu s plátkami kuracieho rezňa. Je rovnako chutná a prípravu zvládnete bez komplikácií.

Potrebné suroviny (na 4 porcie):

  • 4 plátky kuracieho mäsa (prípadne kuracie rezne)

  • 4 plátky šunky

  • 4 natvrdo uvarené vajcia

  • soľ, korenie (na dochutenie mäsa)

  • trojobal (múka, vajce s kvapkou mlieka, strúhanka)

  • olej na vyprážanie (alebo plech a papier na pečenie, ak sa rozhodnete pre pečenú verziu)

Postup prípravy:

  1. Každý plátok kuracieho mäsa jemne naklepte, osoľte a okoreňte.

  2. Do plátku šunky zabaľte celé olúpané vajíčko.

  3. Následne vajce v šunke vložte doprostred rozklepaného kuracieho mäsa a okraje mäsa prichyťte špáradlom, aby vajce zostalo pekne uprostred.

  4. Zabaľte vajce v mäse do klasického trojobalu – najprv ho obalíte v múke, potom vo vajíčku s mliekom a napokon v strúhanke.

  5. V rozohriatom oleji škótske vajcia opečte zo všetkých strán, prípadne ich pečte v rúre, kým nebudú mať zlatistú farbu.

  6. Po dopečení alebo vysmažení odsajte prebytočný tuk kuchynskou papierovou utierkou a vyberte špáradlá.

Takto pripravené škótske vajcia môžete podávať s rôznymi prílohami – s jednoduchým zeleninovým šalátom, zemiakmi či pečivom. Pre pikantnejší nádych do trojobalu pridajte obľúbenú zmes korenia alebo do mäsovej zmesi vmiešajte bylinky, prípadne strúhaný syr.

Tip na podávanie a skladovanie

  • Na výlet či piknik: Škótske vajcia sú ideálne studené občerstvenie na cestu alebo posedenie v prírode. Jednotlivé kúsky stačí zabaliť do alobalu či do potravinovej fólie.

  • Dip alebo omáčka: Ak máte radi výraznejšie chute, k vajciam si môžete pripraviť bylinkový dresing, pikantnú omáčku či domácu tatársku omáčku.

  • Skladovanie: Ak vám nejaké kúsky zostanú, uložte ich do chladničky v uzavretej nádobe. V studenom stave ich môžete skonzumovať aj na ďalší deň.

Zhrnutie

Škótske vajcia sú jedinečným receptom, ktorý spája uvarené vajíčka a mäsový obal do lahodného celku. Hoci ich pôvod zostáva tak trochu záhadou – či už išlo o severnú Afriku, Indiu, Škótsko alebo Anglicko – dnes sú mimoriadne rozšírené nielen v Británii, ale aj na iných kontinentoch. Vďaka jednoduchej príprave predstavujú skvelé jedlo či už ako hlavný chod s tradičnou prílohou, alebo ako studená pochúťka na cesty.

Ak hľadáte využitie pre prebytok veľkonočných vajec, škótske vajcia sú skvelou voľbou. Sú rýchle, zasýtia a chutia dospelým aj deťom. Navyše, môžete experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, korením, bylinkami či prílohami, takže ich chuť nikdy neomrzí.

Súvisiace články:

  • Tipy na jarné upratovanie: Ako sa zbaviť mravcov so škoricou

  • Inšpirácie pre varenie: Čím nahradiť klasické trojobaly

  • Rýchle recepty na letné pikniky: Od chrumkavých placiek až po dezerty

Nech už sa rozhodnete pre klasickú verziu s mletým mäsom alebo pre jednoduchý variant z kuracích plátkov, veríme, že si škótske vajcia zamilujete nielen cez Veľkú noc, ale kedykoľvek počas roka. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.