Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škubánky boli fenoménom v čase socializmu: Naše staré mamy ich pripravovali na sladko aj naslano

Tradičné české "škubánky"
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tradičné české "škubánky" Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak ste sa už stretli s názvom „škubánky“, pravdepodobne si spomeniete aj na rozprávkové postavičky Káťa a Škubánek, ktoré nás kedysi pobávali v televízii. V skutočnosti ide o skvelé, jednoduché a veľmi lacné jedlo, ktoré sa v minulosti tešilo veľkej obľube. Možno ste ho už ochutnali v detstve a na jeho prípravu si pamätáte len hmlisto, alebo ste vôbec nepočuli, ako sa pripravuje. Tak či onak, škubánky si opäť zaslúžia trocha pozornosti.

Čo vlastne škubánky sú?

Škubánky, v niektorých regiónoch nazývané aj kucmouch, kucmoch či trpalky, reprezentujú typické jedlo z Česka, ktoré by sme dnes už len tak nevideli na jedálnych lístkoch. Ich hlavnou a takmer jedinou surovinou sú zemiaky s pridaním múky. Napriek tomu, že existujú rôzne zahraničné verzie zemiakových halušiek či nočkov, tradičné české škubánky sa zachovali vďaka ľudovým receptom a odovzdávaniu znalostí z generácie na generáciu.

Ešte v čase, keď mladá nevesta odchádzala z domu, zvykla sa pýtať mamy: „Koľko šťouchov do kucmouchu?“ a dostávala odpoveď: „Sedem, dievka moja, alebo šesť. S pánombohom bež!“ Táto trochu humorná rada naznačovala, ako veľmi je v tradičnej kuchyni dôležitý správny postup a primerané množstvo surovín.

Čo potrebujeme na prípravu?

  • Zemiaky (múčny typ C): Na prípravu škubánkov sú najvhodnejšie múčne odrody, ktoré sa dajú dobre rozvariť a ľahko sa s nimi pracuje.
  • Pšeničná múka: Zvyčajne postačí hladká, no v niektorých oblastiach používajú aj polohrubú.
  • Soľ: Na dochutenie zemiakov aj výsledného cesta.

Tradičný postup je rýchly: zemiaky sa ošúpali, uvarili do mäkka a po odliatí časti vody sa zasypali múkou. Potom nasledovalo prepracovanie s pomocou varechy alebo iného nástroja (čiže tých „šťouchov“ do kucmouchu), až kým vzniklo hladké a kompaktné cesto.

Sladká verzia: s makom, cukrom a maslom

V detstve mnohým utkveli v pamäti škubánky na sladko, keď sa horúce, ešte parou voňajúce kúsky posýpali makom a práškovým cukrom. Do toho sa pridalo rozpustené maslo, ktoré nádherne spojilo všetky chute. Niekde sa škubánky dokonca sypali „prachandou“, teda rozdrvenými sušenými hruškami, ktoré pokrmu dodali originálnu sladkastú vôňu.

Ak si chcete túto dobrotu pripomenúť, pozrite si napríklad aj videonávod s názvom „Recept z dětství: Škubánky nasladko i naslano“ . Uvidíte, že príprava je skutočne nenáročná.

Naslano s mäsom, tvarohom či škvarkami

Okrem maku a cukru sa u nás škubánky často jedávali aj na slaný spôsob. Stačilo pridať rozpustené maslo či dokonca masť, prípadne použiť strúhaný tvrdý tvaroh. V niektorých domácnostiach sa pridávali kúsky opraženej slaninky, škvarkov alebo menšie kúsky údeniny. Keďže ide o hutné zemiakové cesto, na tanieri dobre zasýtilo a dalo sa kombinovať so širokou paletou príloh, vrátane kyslej kapusty či rôznych zeleninových šalátov.

Ďalšou známou úpravou boli opekané škubánky. Čerstvo uvarené a vytvarované kúsky cesta sa mierne pritlačili do placky, ktorá sa následne opiekla z oboch strán na masle či na masti. Takto získalo jedlo jemnú chrumkavú kôrku a špecifickú vôňu. Niektorí ľudia ich ešte dodatočne potierali cesnakom opraženým v troche tuku, čím sa zvýraznila slaná príchuť.

Prečo sa vytratili z našich stolov?

Dnes už na škubánky narazíte len zriedka, čo je veľká škoda. Tento tradičný pokrm pôsobil v minulosti ako výdatné jedlo pre celú rodinu, najmä v období, keď nebolo peňazí nazvyš. Príprava trvá len chvíľku, suroviny sú lacné a výsledná chuť je prekvapivo všestranná – od sladkého potešenia až po slaný, sýty obed či večeru.

Napriek tomu, že sa v modernej gastronómii čoraz viac objavujú nové suroviny a exotické recepty, sem-tam nezaškodí oživiť aj staré osvedčené jedlá. Škubánky sú toho príkladom – ľahké na prípravu, lacné a ako bonus majú šmrnc nostalgie, ktorú si spájame s našimi babičkami či spomienkami na mladosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.