- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Skvelé jedlo za 15 minút? Pripravte si vynikajúci šalát z bielej fazule
Skvelé jedlo za 15 minút? Pripravte si vynikajúci šalát z bielej fazule
Tento recept na fazuľový šalát s tuniakom a citrusovou zálievkou si zamilujete – je rýchly, jednoduchý, zdravý a môžete si ho vyladiť presne podľa svojej chuti.
Biele fazuľa cannellini sú veľmi populárne v talianskej kuchyni. Majú krémovú konzistenciu, jemnú chuť s orieškovými tónmi a široké kulinárske využitie. Skvele chutia v zeleninových šalátoch, dusených zmesiach, ako príloha k mäsu, v kombinácii s cestovinami a tiež v polievkach – stretnúť sa s nimi môžete napríklad v recepte na slávnu toskánsku polievku minestrone. Okrem skvelej chuti sa môžu pochváliť aj vysokou výživovou hodnotou. Sú bohaté na rastlinné bielkoviny, komplexné sacharidy a vlákninu, vďaka čomu dodajú telu energiu a zasýtia vás na dlhú dobu. Okrem toho obsahujú aj vitamíny skupiny B a tiež draslík, horčík, vápnik, zinok a železo.
Fazuľový šalát s tuniakom je veľmi obľúbený v Španielsku. Pozrite sa, ako sa pripravuje:
Ľahko a rýchlo
Fazuľu cannellini bežne zoženiete v supermarkete a obchodoch so zdravou výživou. Vybrať si môžete variant v konzerve, ktorý oceníte v prípadoch, keď vás tlačí čas. Suché fazule majú o niečo jemnejšiu chuť, ale treba ich nechať minimálne 8 hodín namáčať vo vode a potom uvariť domäkka, čo zaberie zhruba 40 minút.
Šalát z bielych fazule so zeleninou a tuniakom
Čas prípravy: 15 minút
Ingrediencie:
400 g fazule z konzervy
1 červená cibuľa
1 žltá paprika
2 paradajky
1 strúčik cesnaku
hrsť hladkolisté petržlenu
hrsť rukoly
200 g tuniaka vo vlastnej šťave
Na zálievku:
5 lyžíc olivového oleja
3 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice pomarančovej šťavy
soľ, korenie
Príprava:
1) Paradajky a papriku nakrájajte na kocky, červenú cibuľu a petržlen nasekajte nadrobno.
2) V miske prešľahajte olivový olej s citrónovou a pomarančovou šťavou. Dochuťte soľou a korením.
3) Fazuľu zlejte a premiešajte s paradajkami, paprikou, cibuľou, petržlenovou vňaťou a rukolou.
4) Vmiešajte pripravenú zálievku a na záver do šalátu pridajte kúsky tuniaka.
- 3x tip navyše
- Namiesto tuniaka môžete použiť vajcia uvarené natvrdo alebo syr feta.
Zeleninu môžete obmeniť podľa vlastnej chuti – použiť môžete šalátovú uhorku, čierne olivy, zelené fazuľky, valeriánku alebo grilovanú cuketu či baklažán.
Okrem petržlenu sa do šalátu hodí aj bazalka, jarná cibuľka, pažítka alebo čerstvá majoránka.