- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Skvelé raňajky aj desiata do školy? Skúste bleskové jablčné šatôčky
Skvelé raňajky aj desiata do školy? Skúste bleskové jablčné šatôčky
Školský rok začal a s ním tradičný zhon a skoré vstávanie. Upečte sebe i deťom tieto jednoduché jablčné šatôčky – ráno bude hneď veselšie. A ak zostanú, zabaľte im ich do aktovky na desiatu.
Lístkové cesto je geniálny vynález. Počas chvíľky z neho totiž môžete pripraviť pohostenie na párty, slaný koláč na večeru aj sladký múčnik. Jeho pôvod nie je presne známy a viažu sa k nemu rôzne teórie. Prvý smeruje jeho vynájdenie do Strednej Ázie, odkiaľ sa cesto s oddelenou múčnou a tukovou vrstvou dostalo počas križiackych výprav do Európy. Druhá verzia pripisuje tento kulinársky objav francúzskemu cukrárovi Glaudu Geléi, ktorý náhodou zabalil do chlebového cesta maslo a zistil, že počas pečenia sa jednotlivé vrstvy oddelili a vznikol nadýchaný bochník.
Hľadáte inšpiráciu? Vo videu nájdete 10 tipov, ako využiť lístkové cesto na rôzne spôsoby:
Ako sa vyrába lístkové cesto?
Princíp maslového lístkového cesta spočíva práve v striedaní múčnej a tukovej vrstvy. Počas prípravy sa na základné cesto položí kocka masla, ktorá sa opakovane rozvaľuje, prekladá, otáča, necháva odpočinúť – a takto sa postupuje niekoľkokrát za sebou. Výsledkom je cesto, ktoré sa pôsobením tepla rozdelí na tisíc tenkých vrstvičiek a je krehké, nadýchané a lahodné. Jeho domáca príprava je pomerne náročná, ale našťastie je možné kúpiť hotové lístkové cesto v podobe balíčka, kocky alebo rozvaľkané na papieri na pečenie. Vďaka tomu môžeme počas okamihu pripraviť obľúbené slané slimáky, slané koláče, plnené vrecká alebo šatôčky – napríklad tieto s jablkami, škoricou a hrozienkami.
Listové šatôčky so škoricou a hrozienkami
Čas prípravy: 40 minút
Ingrediencie:
1 balíček lístkového cesta
6 stredných jabĺk
½ hrnčeka hrozienok
1 lyžička škorice
1 vanilkový cukor
1 vajce
Príprava:
1) Jablká olúpte a nakrájajte na malé kocky. Potom ich v miske zmiešajte s hrozienkami, škoricou a vanilkovým cukrom.
2) Rúru predhrejte na 200 ºC.
3) Listové cesto rozvaľkajte na plát a nakrájajte na štvorce o rozmere cca 6 x 6 centimetrov.
4) Do stredu každého štvorca vložte jablčnú zmes. Prehnite okraje tak, aby vznikol trojuholník, a konce stlačte k sebe, aby sa spojili.
5) Šatôčky vyskladajte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a pečte 10-15 minút do zlatistej farby.
Zdroj: dvojka.rozhlas.cz, sos-sou.chrudim.cz, www.dumazahrada.cz