- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Skvelý domáci sirup z materinej dúšky plný zdravia
Skvelý domáci sirup z materinej dúšky plný zdravia
Milujete vôňu a chuť materinej dúšky? Liečivá bylinka, ktorú si môžete vychutnať doma. Pripravte si domáci sirup za studena, ktorý nielen skvele chutí, ale má aj priaznivé účinky na naše zdravie. Máme pre vás recept na sirup z materinej dúšky, ktorý stojí za to vyskúšať.
Vďaka príprave tohto sirupu za studena bylinka nestratí cenné látky
Materinu dúšku obyčajnú v lete v plnom kvete nájdete na slnečných stráňach aj na lúkach. Z tejto voňavej bylinky si nemusíte pripravovať iba čaj. Ak sa chcete tešiť z jej zdravotných benefitov, vyskúšajte aj domáci materinský dúškový sirup za studena.
Prečo sirup za studena? Vďaka tomu, že pri tejto príprave nedochádza k varu materinej dúšky, bylinka nestráca väčšinu svojich cenných látok.
Podstatná je doba, kedy vyrazíte na zber materinej dúšky
Ak chcete, aby sirup za studena na vaše zdravie pôsobil skutočne blahodárne, veľmi dôležité je, kedy presne vyrazíte na zber materinej dúšky obyčajnej do prírody. Materinú dúšku zbierajte v čase jej nakvitania, a to najlepšie na poludnie za slnečného počasia. Zberajte pritom nielen kvet, ale aj celú vňať materinej dúšky.
Sirup z materinej dúšky a jeho účinky
Napomáha psychickej pohode a uvoľňuje myseľ.
Pôsobí proti bolesti hlavy a migrénam.
Pozitívne ovplyvňuje dýchací systém.
Podporuje rozpúšťanie hlienov a ich vykašliavanie.
Pomáha pri zápale priedušiek.
Má vplyv na lepšie trávenie.
Zlepšuje fungovanie imunitného systému.
Recept na domáci sirup za studena:
Na domáci budete potrebovať:
300 gramov čerstvej a umytej materinej dúšky
2 kilogramy kryštálového cukru
2 litre prevarenej a úplne vychladnutej vody
3 kusy bio citrónov nakrájaných na kolieska
10 gramov kyseliny citrónovej
Okrem vyššie uvedených ingrediencií si nachystajte aj veľký čistý zavárací pohár, potravinársku fóliu, veľkú gumičku a niekoľko uzatvárateľných fliaš. Nasledovne sa pustite do samotnej výroby materinej dúškového sirupu za studena.
1. V prevarenej vode rozmiešajte kyselinu citrónovú. Túto zmes prelejte do veľkého zaváracieho pohára. Ďalej do tejto zmesi vložte kolieska citrónov a všetku materinskú dúšku. Všetko dobre premiešajte.
2. Na hrdlo zaváracieho pohára dajte potravinársku fóliu, ktorú zaistite gumičkou. Základ na sirup za studena nechajte 24 hodín stáť na teplom a tmavšom mieste, ideálne na kuchynskej linke.
3. Po 24 hodinách zmes preceďte do hrnca a vmiešajte do nej všetok kryštálový cukor. Hrniec postavte na sporák, na ktorom sirup za stáleho miešania pomaly zahrievajte, avšak nevarte! Akonáhle sa cukor rozpustí, hrniec okamžite odstavte.
4. Domáci sirup potom plňte do čistých uzatvárateľných fliaš. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste, a to ideálne v chladničke.