
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Skvelý tip, ako spraviť z obyčajného chleba vo vajíčku plnohodnotnú delikatesu
Skvelý tip, ako spraviť z obyčajného chleba vo vajíčku plnohodnotnú delikatesu

Chlieb vo vajíčku patrí medzi tie najznámejšie rýchle jedlá, ktoré sa už po desaťročia pripravujú v mnohých domácnostiach. Väčšinou býva prvou voľbou, keď potrebujete bleskovo vykúzliť chutné raňajky či večeru. Postupom času však tradičný recept mnohým pripadá už príliš obyčajný a hľadajú sa spôsoby, ako ho vylepšiť o ďalšie suroviny a ozvláštniť tak jeho chuť. V nasledujúcich tipoch nájdete niekoľko osvedčených fínt, vďaka ktorým dostanete tento jednoduchý a obľúbený pokrm na úplne novú úroveň.
Chlieb vo vajíčku pozná každý
Základná verzia chleba vo vajíčku je naozaj rýchla, až smiešne jednoduchá, a pritom zasýti. Stačí si pripraviť vajíčka v miske, rozšľahať ich s trochou soli a korenia a potom v nich namočiť plátky chleba. Takto obalené kúsky chleba stačí už len opiecť na panvici z oboch strán dozlatista a chutné jedlo je na svete. Tradične sa hotový chlieb vo vajíčku podáva posolený alebo jemne potretý horčicou, prípadne sa naň pridajú kyslé uhorky, šunka či plátok syra. Hoci tento základný recept nikdy nesklame, nemusíte pri ňom vždy zostať. Pozrite sa, ako môžete chuť chleba vo vajíčku výrazne obohatiť a pripraviť z neho vyvážené, naozaj sýte a delikátne jedlo.
Chlieb vo vajíčku s cesnakom, šunkou a syrom
Budete potrebovať:
-
10 plátkov chleba
-
3 vajcia
-
2 strúčiky cesnaku
-
1/2 lyžičky mletej papriky
-
100 g šunky
-
100 g tvrdého syra (napríklad eidam)
-
soľ
-
mleté čierne korenie
-
olej na vyprážanie
-
horčicu na potretie
Postup:
-
Šunku aj tvrdý syr nakrájajte na menšie kocky.
-
V mise si rozšľahajte vajcia, osoľte ich, okoreňte a pridajte nakrájanú šunku so syrom.
-
K zmesi pretlačte alebo nastrúhajte strúčiky cesnaku a všetko dôkladne premiešajte. Vytvorí sa hustejšia maslovitá zmes, ktorá sa bude dobre prichytávať na chlieb.
-
Jednotlivé plátky chleba obaľte v tejto vajíčkovej zmesi z oboch strán tak, aby sa syr, šunka a cesnaková aróma dostali všade.
-
Na panvici zohrejte olej a takto obalené chleby z oboch strán opečte dozlatista.
-
Po vysmažení ich nechajte krátko odkvapkať na papierovej utierke a hneď podávajte. Pre ešte intenzívnejšiu chuť si ich môžete natrieť horčicou.
-
Ako prílohu zvoľte napríklad kyslé uhorky, paradajky alebo listový šalát.
Táto verzia chleba vo vajíčku je výborná najmä vtedy, keď chcete mať na tanieri ozajstný plnohodnotný pokrm – šunka aj syr dodajú proteíny, cesnak zas navodí príjemnú pikantnú príchuť. Navyše, použitie mletej papriky pekne zvýrazní farbu i arómu.
Vajíčkový sendvič s čedarom a slaninou
Ak máte radi sýte a bohaté sendviče, potom si nasledujúci recept určite obľúbite. Vajíčkový sendvič so slaninou a čedarom je rýchly spôsob, ako premeniť obyčajné plátky chleba na lahodnú bombu plnú chute.
Budete potrebovať:
-
8 plátkov slaniny
-
pesto zo sušených paradajok (môžete však vyskúšať aj klasické bazalkové pesto)
-
8 plátkov chleba (vhodný je aj toastový)
-
200 g čedaru
-
6 vajec
-
60 ml mlieka
-
60 g masla
-
soľ
-
mleté čierne korenie
Postup:
-
Najprv si na suchej panvici opečte plátky slaniny, kým nie sú krásne chrumkavé. Prebytočný tuk môžete vysať papierovým obrúskom.
-
Štyri plátky chleba si natrite pestom zo sušených paradajok. Pre výraznejšiu chuť ho pokojne použite trochu viac.
-
Na každý z natretých kúskov položte strúhaný (alebo plátkový) čedar a pridajte dva opečené plátky slaniny.
-
Priklopte zvyšnými štyrmi plátkami chleba a sendviče jemne stlačte, aby sa ingrediencie spojili.
-
V miske si rozšľahajte vajcia s mliekom, osoľte, okoreňte a sendviče z oboch strán namočte do tejto vaječnej zmesi.
-
Na panvici si rozohrejte maslo a obalené sendviče v ňom opekajte z každej strany, kým nemajú peknú zlatistú farbu a syr sa nezačne roztápať.
-
Hotový vajíčkový sendvič podávajte napríklad s rukolovým šalátikom a kúskami čerstvých paradajok alebo s inou zeleninou podľa vlastného výberu.
Vďaka kombinácii čedaru, slaniny a vajec pôsobí tento sendvič naozaj luxusne a bez problémov nahradí aj klasickú večeru. Pri bohatom plnení určite zasýti i väčších hladošov.
Chlieb vo vajíčku inak – v jednom kuse
Ďalším kreatívnym spôsobom, ako oživiť starý známy chlieb vo vajíčku, je pripraviť ho v podobe akoby obrátenej omelety, pri ktorej sa plátky chleba spoja rovno na panvici. Tento postup je skvelý najmä pre tých, ktorí si radi doprajú jedlo tak trochu „in medias res“.
Budete potrebovať:
-
2 vajcia
-
2 plátky chleba
-
1 plátok tvrdého syra (napr. eidam alebo čedar)
-
1 paradajku
-
kúsok masla na opekanie
-
soľ
-
mleté čierne korenie
Postup:
-
Na panvici nechajte roztopiť maslo. Medzitým si v miske rozšľahajte vajcia a dochuťte soľou a korením.
-
Keď je maslo rozohriate, vlejte do panvice rozšľahané vajcia.
-
Ešte kým sú vajcia tekuté, položte do nich dva plátky chleba tak, aby boli oproti sebe a „kúpali sa“ vo vajíčku.
-
Počkajte, kým vajcia jemne stuhnú, a potom všetko opatrne otočte tak, aby boli teraz chleby naspodku a vajcia navrchu.
-
Na jednu stranu (tam, kde leží jeden plátok chleba) poukladajte plátok syra a niekoľko nakrájaných koliesok paradajky. Zopakujte soľ a korenie podľa chuti, aby ste vytvorili chutnú náplň.
-
Omeletovú časť preložte cez seba, čím vytvoríte praktický sendvič, v ktorom budú oba plátky chleba uzavreté vajíčkovou vrstvou.
-
Krátko ešte dopečte, kým sa syr neroztopí, a môžete podávať.
Takto získate kreatívnu verziu chleba vo vajíčku, ktorá na tanieri vyzerá zaujímavo a vďaka syru a paradajkám je aj chutnejšia a výživnejšia. Ak chcete, môžete pridať ďalšie ingrediencie – napríklad šunku, papriku alebo kúsky jarných cibuliek.
Tieto tri tipy na vylepšenie chleba vo vajíčku dokazujú, že sa dá pri varení využiť kreativita, a aj jednoduché jedlá tak môžu získať úplne nový rozmer. Navyše suroviny, ktoré v nich nájdete, sú stále cenovo dostupné a pravdepodobne ich budete mať aj bežne po ruke. Skúste niektorý z uvedených receptov nabudúce, keď budete mať málo času alebo budete chcieť svojich najbližších trocha prekvapiť a potešiť novou chuťou.