Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Skvelý trik našich starých mám: Prečo sa cibuli pred krájaním oplatí dopriať teplo

Skvelý trik na cibuľu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Skvelý trik na cibuľu Foto: depositphotos.com
reklama:

Cibuľa je už po celé generácie stálicou v kuchyni, no zároveň dokáže nejednému kuchárovi poriadne rozplakať oči. Ak ste sa niekedy pýtali, prečo vám stačí jeden rez nožom, aby vám po tvári začali tiecť slzy, dôvodom je špeciálny dráždivý plyn, ktorý cibuľa uvoľňuje. Našťastie však existujú osvedčené triky, vďaka ktorým si môžete prácu s touto aromatickou zeleninou výrazne uľahčiť.

Cibuľové slzy: Nejde len o obyčajný plač

Mnohí odborníci hovoria, že slzy všeobecne pomáhajú zbavovať sa stresu a zlepšujú náladu. Pri krájaní cibule však spravidla nejde o nič príjemné – potoky sĺz vám len zbytočne sťažujú prácu v kuchyni. Akonáhle vám začnú tiecť slzy, ťažko ich zastavíte, pokiaľ máte pred sebou ešte stále polovicu cibule, ktorú treba rozkrájať. Poniektorí sa snažia oči rýchlo utrieť do utierky alebo do zásterky, iní sa dokonca rútia do inej miestnosti s presvedčením, že iný vzduch túto dráždivú reakciu zmierni. Lenže stačí vrátiť sa k piestiku, kde čaká “takmer dokončený” kus cibule, a opäť sa rozplačete. Ako teda predísť tejto nepríjemnosti?

Čo hovoria „babské“ triky? Nahriatie aj mrazenie dokážu zázraky

Staré mamy vraj cibule pred krájaním vždy nahriali. Boli presvedčené, že vďaka tomu nebudú toľko dráždiť oči. A skutočne, teplo môže znížiť koncentráciu dráždivých látok. Čosi podobné sa údajne dosiahne aj tým, že cibule dáte na 10 až 15 minút do mrazničky. Niektoré gazdinky tvrdia, že takto “skrotená” cibuľa spôsobí omnoho menej sĺz.

Zaujímavou radou je aj tip s vyplazeným jazykom. Vraj práve jazyk “pochytá” štipľavé zložky z ovzdušia a zabráni im, aby sa dostali k vašim očiam. Či naozaj funguje, to najlepšie zistíte sami. Pri krájaní môže takisto pomôcť sviečka zapálená v blízkosti pracovnej plochy – jej plamienok sa postará o časť dráždivých látok a slabne aj zápach.

Plavecké okuliare: Znie to bláznivo, no údajne to funguje

Jedna čitateľka menom Linda prezradila, že má kamarátku, ktorá pri krájaní cibule používa plavecké okuliare. Možno to pôsobí čudne, ale vraj to naozaj zaberá. Bez ohľadu na to, či potrebujete nakrájať len jednu cibuľu alebo celý “kýbeľ” do guláša, vraj vám nevytečie ani jediná slzička. Linda dokonca plánuje pod stromček požiadať o plavecké okuliare, aby ich mohla odskúšať aj ona sama.

Aj keď sa vám môže zdať nezvyčajné nastúpiť k doske s nožom a s okuliarmi na očiach, spomínaný štiplavý plyn Thiopropanal S-oxid (ktorý je za všetky tie slzy zodpovedný) len tak ľahko do oka neprenikne. V prírode totiž táto látka pomáha cibuli brániť sa voči škodcom. A je možno len dobre, že cibuľa dráždi aj nás – aspoň máme dôkaz, že je “funkčná” a pomerne odolná voči nepriateľom.

Nie je cibuľa ako cibuľa: Výber druhu zohráva úlohu

Hoci všetky odrody cibule vedia vyvolávať nepríjemné pálenie očí, niektoré to s dráždením očí nepreháňajú natoľko. Sladšie druhy, napríklad zelená cibuľka, obsahujú menej síry a preto sú miernejšie. Za “drsňákov”, ktorí zaručene spustia vodopád sĺz, sa považuje hlavne žltá, biela a červená cibuľa. Pokiaľ vás čaká spracovanie týchto odrôd, pripravte si aspoň zopár vyššie uvedených trikov, aby ste neboli nútení behať hore-dole po kuchyni a zúfalo si trieť oči.

Krátky exkurz do histórie: Prečo ju gladiátori milovali?

Možno ste netušili, že cibuľu si nevedeli vynachváliť už antickí gladiátori v Ríme. Verili, že táto zelenina im posilní a spevní svalstvo, takže neváhali piť cibuľovú šťavu vo veľkom. Miernejšie povahy sa spoľahli skôr na cibuľovú polievku, ktorá vraj bola hitom už v 4. storočí. Dnes je cibuľová polievka obľúbeným jedlom vo viacerých krajinách vrátane Francúzska a nestráca na popularite ani v modernej kuchyni.

Bonusový tip: Ako krájať cibuľu ako skutočný profesionál

Ak ste niekedy obdivovali, ako šéfkuchári v televízii dokážu cibuľu rozkrájať na dokonalé kocky behom pár sekúnd, môžete sa to naučiť aj vy. Stačí si osvojiť správne techniky držania noža a polohy ruky, aby ste si pri krájaní neublížili a zároveň získali úhľadný výsledok. Existuje nespočetné množstvo videí a návodov, v ktorých profesionálni kuchári predvádzajú, ako na to.

Zhrnutie

  • Cibuľa dráždi oči, pretože pri krájaní uvoľňuje plyn Thiopropanal S-oxid.
  • Teplo alebo mrazenie môžu znížiť agresivitu cibule a zmierniť slzenie.
  • Plavecké okuliare síce vyzerajú komicky, no môžu fungovať pre tých, ktorí si už nevedia rady.
  • Sladšie druhy (napr. zelená cibuľka) menej dráždia. Biela, žltá či červená cibuľa sú naopak silným “plačidlom”.
  • Gladiátori verili, že cibuľa posilňuje svaly, preto ju hojne konzumovali vo forme šťavy alebo polievky.

Nech už si vyberiete akýkoľvek trik, dôležité je, aby vám práca s cibuľou nespôsobovala nepríjemné pálenie a nečakané slzy. Nakoniec si ju užijete v podobe lahodných jedál – bez toho, aby ste pri tom museli pol dňa zotierať slzy z tváre. Prajeme veľa úspechov v kuchyni a čo najmenej uslzených očí!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.