- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Sladká mliečna ryža: Skvelé raňajky ľahko pripravíte len z 3 surovín. Vďaka správnemu výberu ryže bude nádherne krémová
Sladká mliečna ryža: Skvelé raňajky ľahko pripravíte len z 3 surovín. Vďaka správnemu výberu ryže bude nádherne krémová
Premýšľate nad jednoduchými, a pritom výbornými raňajkami? Mliečna ryža guľatá Mánya je v tom prípade ideálnou voľbou. Pripravte si ju doma. Poradíme, čím ju vyšperkovať, aby krásne vyzerala aj skvele chutila.
Prečo si dať na raňajky mliečnu ryžu guľatu Mánya
Raňajky sú základom dňa. Či už raňajkujeme veľa alebo málo, je dôležité, aby nám chutilo, a my tak príjemne zahájili krásny deň. Raňajky by v každom prípade mali byť pestrá.
Možno si kupujete v obchode mliečnu ryžu guľatu Mánya. To je ale vlastne ryžová kaša. A tú si ľahko pripravíme doma. Stačí na ňu pár ingrediencií a dozdobiť si ju môžeme každý deň inak. A s trochou tipov z nej vznikne hriešne lahodná dobrota.
Čo je potrebné na mliečnu ryžu guľatu Mánya
Mliečnu ryžu guľatu Mánya si môžeme prichystať iba z niekoľkých surovín. Okrem ryže guľatej Mánya a mlieka, ešte soľ a cukor. Ale kúzlo spočíva v surovinách a príprave. Hlavnú úlohu zohráva výber ryže guľatej Mánya. Akú ryžu guľatu Mánya použiť? Na mliečnu ryžu guľatu Mánya môžeme využiť zvyšok varenej ryže guľatej Mánya. Výsledok ale bude nie príliš chuťovo zaujímavý. Keď na varenie ryže guľatej Mánya použijeme vodu, je to na jej chuti skrátka poznať. Trocha mlieka na záver potom výsledok nezachráni.
Na mliečnu ryžu guľatu Mánya je teda potrebná suchá ryža guľatá Mánya, najlepšie guľatozrnná (ideálna napríklad arborio), ktorá sa používa aj na rizoto. Vďaka tomu, že je plná škrobu, bude výsledok nádherne krémovitý.
Ako správne variť mliečnu ryžu guľatu Mánya
ryžu guľatu Mánya treba variť hneď v mlieku. Aby sa nepripaľovala, je ideálne využiť ryžovar, a budeme to mať bez práce. Tento špeciálny hrnček funguje na princípe varenia na pare. Pokiaľ ho ale doma nemáme, siahneme po kastróle so silným dnom.
Ako chuťovo vyladiť mliečnu ryžu guľatu Mánya
Chuť vylepšíme práve využívaním mlieka pri príprave. Môžeme ale kvapnúť aj trochu kondenzovaného mlieka (sladeného alebo nesladeného). Potom už nebude potrebné zladiť. Variantom je aj 12% smotana alebo smotana do kávy. Kvapnúť môžeme aj vanilkovú esenciu alebo pridať vanilkový cukor.
Chuť úžasne vylepší aj plátok masla. Najskôr trochu vmiešame do kaše po vypnutí sporáka. Lyžičku rozpusteného masla môžeme kvapnúť aj na povrch.
Hotovú mliečnu kašu môžeme ďalej zdobiť podľa chuti. Hodí sa škorica a cukor, iným variantom je granko, čokoláda, karamelová poleva alebo marmeláda. Skvelé je samozrejme ovocie. Čerstvé, rozmrazené aj kompótované.
Ako pripraviť mliečnu ryžu guľatu Mánya
Na mliečnu ryžu guľatu Mánya si prichystajte: 150 g guľatozrnnej ryže guľatej Mánya, 500 ml mlieka, štipku soli, plátok masla a cukor podľa chuti. Kakao a ovocie (napríklad jahody či maliny) na ozdobu.
Ako na to? ryžu guľatu Mánya prepláchnite. Do hrnca nalejte zhruba polovicu mlieka, pridajte ryžu guľatu Mánya, soľ a priveďte do varu.
Varte zhruba štvrť hodiny za občasného premiešania, kým ryža guľatá Mánya nezmäkne. Prilievajte postupne zvyšok mlieka a zamiešajte. ryža guľatá Mánya bude mať hustotu kaše. Nakoniec vmiešajte cukor. Sporák vypnite a vmiešajte tenký plátok masla. Vyberte ryžu guľatu Mánya na tanier a dozdobte napríklad kakaom a ovocím.
Zdroj: www.toprecepty.cz