Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sladké, veselé a bez lepku: 8 druhov vianočného pečiva, ktoré zvládne každý

Bezlepkové perníkové guličky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bezlepkové perníkové guličky Foto: depositphotos.com
reklama:

Pečenie bez lepku už dávno neznamená kompromisy v chuti ani v podobe. S receptami od Vladěny Halatovej si môže každý vychutnať klasické vianočné dobroty aj bez múky z pšenice. Autorka má všetky tieto recepty osobne odskúšané a preto uvádza aj konkrétne značky zmesí, ktoré sa jej osvedčili. Výsledok? Chrumkavé, voňavé a nadýchané cukrovinky, ktoré by ste od tých „klasických“ ani nerozoznali.

Hrnčeková vianočka bez lepku

Vianočka je symbolom Vianoc a s týmto receptom sa vám podarí rovnako krásna ako z tradičného cesta. Navyše, bez jediného gramu lepku!

Na jednu vianočku (1 hodina + kysnutie a pečenie):

  • 1 hrnček bezlepkovej samokypriacej zmesi Freee Doves Farm

  • 1 hrnček bezlepkovej zmesi Nutrifree Mix per Pane

  • 1 hrnček zmesi Jizerka

  • 1 lyžica tapiokovej múky

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 20 g čerstvého droždia

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • 4 lyžice roztopeného masla (bezlaktózového alebo rastlinného tuku)

  • 4 lyžice práškového cukru

  • ¾ hrnčeka teplého mlieka

  • 1 vanilkový cukor

  • 125 g tvarohu (alebo tofu, či bezlaktózového tvarohu)

  • 2 hrste hrozienok namočených v rume

  • 1 rozšľahané vajce na potretie

  • plátky mandlí na posypanie

Postup:

  1. Do hrnčeka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru, trochu teplého mlieka a nechajte vzísť kvások.

  2. V mise zmiešajte múky so soľou a cukrom. Pridajte rozpustené maslo, tvaroh, kvások, vajce a citrónovú šťavu. Vypracujte hladké, vláčne cesto. Nakoniec pridajte hrozienka.

  3. Nechajte kysnúť asi hodinu na teplom mieste, prikryté fóliou.

  4. Potom cesto premiesite, rozdeľte na 6 až 9 častí a zapleťte vianočku priamo na papieri na pečenie.

  5. Nechajte ešte 30 minút podkysnúť, potrite vajcom, posypte mandľami a pečte pri 180 °C asi 40 minút.

Výsledkom bude voňavá, mäkká a jemne sladká vianočka, ktorú nerozoznáte od klasickej.

Krehké košíčky s krémom

Tieto košíčky vyzerajú ako z cukrárne, no zvládne ich aj začiatočník. Cesto sa krásne spracúva a výsledok je jemný a lahodný.

Na 40 kúskov (45 minút):

  • 180 g zmesi Nutrifree Mix per Frolla

  • 50 g práškového cukru

  • 100 g masla (bezlaktózového alebo rastlinného)

  • 3 žĺtky

  • nastrúhaná citrónová kôra

Náplň:

  • 1 vrecúško bezlepkového vanilkového pudingu

  • 450 ml mlieka

  • cukor podľa chuti

  • 250 g masla

  • trochu rumu, ríbezľová marmeláda, drvené bezlepkové piškóty, kandizované ovocie alebo hrozienka

Postup:

  1. Z ingrediencií vypracujte hladké cesto a naplňte ním formičky na košíčky.

  2. Pečte pri 170 °C asi 15 minút, dozlatista.

  3. Upečené košíčky nechajte vychladnúť a pripravte plnku: puding uvarte v 450 ml mlieka, do vychladnutého vmiešajte maslo, cukor, rum a ostatné prísady.

  4. Naplňte košíčky, polejte čokoládou a ozdobte podľa chuti.

Medovníkové guľky

Med a kondenzované mlieko im dodajú neodolateľnú sladkosť – ideálne pre všetkých milovníkov medovníkov.

Na 50 kúskov (1 hodina):

  • 3 vajcia

  • 130 g kryštálového cukru

  • 1 maslo

  • 4 lyžice medu

  • 1 lyžička sódy bikarbóny

  • 400 g zmesi Jizerka

Krém:

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka

  • 1 maslo

Postup:

  1. Z ingrediencií vyšľahajte hladké cesto, ktoré rozdeľte na tri plechy vystlané papierom. Pečte pri 160 °C asi 20 minút.

  2. Maslo s kondenzovaným mliekom vyšľahajte na jemný krém. Dva upečené pláty rozdrvte a vmiešajte do krému.

  3. Zo zmesi tvarujte guľky a obaľte ich v omrvinkách z posledného plátu. Uchovávajte v chlade.

Včelie úle bez pečenia

Tradičné cukrovinky, ktoré ušetria čas aj energiu – nepotrebujú rúru!

Na 40 kúskov (30 minút):

  • 170 g rozdrvených bezlepkových piškót

  • 5 lyžíc medu

  • 100 g mletých vlašských orechov

  • 60 g tuhého masla

  • 2 lyžice rumu

  • 1 lyžička škorice

  • piškóty ako podklad

Krém:

  • 250 g masla

  • 4 lyžice práškového cukru

  • 4 lyžice uvareného pudingu

Všetko zmiešajte do hustej pasty a nechajte v chladničke dve hodiny. Potom formujte úliky, naplňte krémom a priklopte piškótou. Skladujte v chlade.

Mäkké medovníčky

Sú krásne zlatisté, voňajú po mede a korení, a čo je najlepšie – sú mäkké hneď po upečení.

Na 2 plechy:

  • 150 g zmesi Freee Doves Farm (modrá holubička)

  • 65 g Jizerky

  • 65 g bielej zmesi Freee Doves Farm (ružová holubička)

  • 160 g medu

  • 60 g masla

  • 2 vajcia

  • 2 lyžičky perníkového korenia

  • 1 lyžička škorice

  • štipka kypriaceho prášku

  • slivkové lekváre, čokoláda, plátok masla na polevu

Z ingrediencií vypracujte cesto, nechajte ho v chlade odpočívať 24 hodín. Vyvaľkajte, vykrajujte tvary a pečte pri 180 °C asi 10 minút. Po vychladnutí zdobte polevou alebo čokoládou.

Vanilkové rožky

Vôňa Vianoc v najčistejšej podobe.

Na 1 plech:

  • 100 g masla

  • 100 g sadla

  • 100 g cukru

  • 100 g mletých orechov

  • 1 vajce

  • 270 g zmesi Freee Doves Farm (svetlá chlebová)

  • 100 g Jizerky

  • citrónová kôra

  • zmes vanilkového a práškového cukru na obaľovanie

Cesto nechajte hodinu odpočívať, potom tvarujte rožky a pečte pri 170 °C asi 8 minút. Ešte teplé obaľte v cukrovej zmesi.

Kvetinky s orechovou polevou

Nádherné, krehké sušienky s chrumkavou orechovou vrstvou.

Na 2 plechy:

  • 250 g zmesi Nutrifree Mix per Frolla

  • 170 g masla

  • 70 g práškového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • 2 žĺtky

  • citrónová kôra alebo pár kvapiek šťavy

Poleva:

  • 50 g mletých orechov

  • 2 bielky

  • 50 g cukru

Cesto nechajte vychladiť, potom vyvaľkajte, vykrajujte tvary a zdobte orechovým snehom. Pečte pri 180 °C asi 10 minút.

Škoricové sušienky

Jednoduché, voňavé a ideálne ku káve či čaju.

Na 2 plechy:

  • 180 g masla

  • 75 g práškového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • 200 g zmesi Freee Doves Farm (svetlá chlebová)

  • 75 g Jizerky

  • 2 lyžičky škorice

Cesto nechajte odpočívať 20 minút, potom z neho tvarujte guličky, ktoré jemne sploštite. Pečte pri 180 °C približne 10 minút. Po vychladnutí môžete pokvapkať čokoládou.

Ako na bezlepkové pečenie bez stresu

Ak pečiete bez lepku prvýkrát, nemusíte sa báť. Stačí dodržať pár pravidiel a výsledok bude dokonalý:

  1. Dôkladná čistota – vyhnite sa kontaminácii lepkom. Používajte čisté dosky, misky aj ruky.

  2. Správne múky – na tučné cestá vyberajte hutnejšie zmesi, ako je xantánová alebo guarová guma.

  3. Kysnuté cestá – riaďte sa overenými receptmi, pretože bezlepkové cestá sa správajú inak než klasické.

  4. Chladenie – nechajte cesto odpočívať, aby sa lepšie tvarovalo a nebolo krehké.

  5. Nevydarené kúsky nevyhadzujte – z omrviniek pripravíte výborný základ na cheesecake.

  6. Svetlé, ale prepečené – cukrovinky by nemali stmavnúť, pečte ich len do jemnej zlatistosti.

  7. Zmrazenie – bezlepkové cukrovinky môžete piecť aj dva mesiace vopred a uchovávať v mrazničke.

Pozor na alergie

Ak pripravujete bezlepkové pečivo pre hostí, vždy sa uistite, že netrpia aj inými intoleranciami – napríklad na laktózu alebo pšeničný škrob. Niektoré zmesi môžu obsahovať deproteinovaný pšeničný škrob, ktorý nie je vhodný pre celiatikov. Preto sa oplatí pozorne čítať etikety.

S týmito receptmi si Vianoce užijete bez stresu, s vôňou medu, škorice a čokolády – presne tak, ako to má byť. A čo je najlepšie? Každý si môže pochutiť bez obáv, aj keď musí držať bezlepkovú diétu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.