Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Šľahačková bublanina – letný koláč, ktorý nikdy neomrzí

Šľahačková bublanina – letný koláč, ktorý nikdy neomrzí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šľahačková bublanina – letný koláč, ktorý nikdy neomrzí Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektoré recepty si nájdu cestu do našich kuchýň a už z nej nikdy nezmiznú. Vzácne papieriky so zoznamom surovín sa dedia z maminy na dcéru, z babičky na vnučku, a zakaždým, keď sa koláč pečie, domom sa šíri vôňa detstva a slnečných dní. Presne taká je šľahačková bublanina – jednoduchý, no dokonalý dezert, ktorý spája krehkú nadýchanosť s bohatou chuťou.

Oproti klasickej verzii má táto „so smotanou na šľahanie“ niečo navyše – jemnú, vláčnu štruktúru, ktorá sa doslova rozplýva v ústach. A práve to je dôvod, prečo sa tento recept stále vracia na stoly, aj keď móda v pečení prichádza a odchádza.

Čaro šľahačky v ceste

Pridať do cesta šľahačku sa môže zdať ako zbytočný luxus, no výsledok vás presvedčí, že to má zmysel. Tuk v smotane pomáha prevzdušniť cesto, dodáva mu bohatšiu chuť a udržuje ho mäkké aj po niekoľkých dňoch. Pravdupovediac, málokedy má šancu vydržať tak dlho – väčšinou zmizne ešte v ten istý deň.

Na prípravu netreba nič komplikované: vajcia, múku, cukor a kvalitnú smotanu na šľahanie. Práve v tejto jednoduchosti je sila – koláč sa hodí na rodinnú oslavu, rýchlu víkendovú maškrtu aj na pohostenie nečakanej návštevy.

Ovocie – srdce bublaniny

Bez ovocia by to jednoducho nebolo ono. Jahody, višne, marhule či čučoriedky – každý druh ovocia premení bublaninu na trochu iný dezert. Jahody v nej vyčaria jemnú sladkosť a krásnu farbu, višne zas prinesú sviežu kyselkavosť a štipku retro atmosféry.

Mnohí nedajú dopustiť na verziu s posýpkou. Posýpka z múky, cukru a masla vytvorí chrumkavú vrstvu, ktorá nádherne kontrastuje s mäkkým vnútrom koláča. Navyše bublaninu spraví ešte lákavejšou na pohľad.

Ako ju upiecť, aby bola dokonalá

Každý má svoj „tajný trik“. Niekto pridáva nastrúhanú citrónovú kôru, iný vanilkový struk. Kľúčom k úspechu sú však čerstvé suroviny a správny postup. Vajcia nechajte zohriať na izbovú teplotu, smotanu použite čerstvú a nezahustenú. Cesto nemiešajte dlho – len toľko, aby sa suroviny spojili, inak stratí ľahkosť.

Ak chcete, aby ovocie nekleslo na dno, jemne ho obaľte v múke predtým, než ho vložíte do cesta. Pečte v nižšom plechu, aby sa koláč rovnomerne prepiekol a zároveň si udržal peknú výšku. Po upečení má byť povrch svetlý, pružný a lákavo voňavý.

Tradičná chuť, moderné nápady

Šľahačková bublanina je ako čisté plátno, na ktorom sa dá tvoriť. Môžete ju ozvláštniť tvarohom, orechmi, kokosom alebo jemným rumom. Nebojte sa ani čokoládovej polevy. Ak preferujete zdravšiu verziu, časť pšeničnej múky nahraďte špaldovou.

Pre ľudí s bezlepkovou diétou sa výborne hodí mandľová či kokosová múka – textúra sa síce zmení, ale chuť zostane neodolateľná.

Bublanina ako zero waste riešenie

Ak sa snažíte neplytvať, bublanina je výborný spôsob, ako využiť ovocie, ktoré už nevyzerá dokonale. Prezreté jahody, mäkké marhule či popadané višne – všetko nájde svoje miesto v ceste.

Prebytočnú posýpku môžete odložiť do chladničky a použiť neskôr, napríklad na crumble. A ak predsa len ostane pár kúskov bublaniny, pokojne ich zamrazte – po rozmrazení budú takmer ako čerstvé.

Leto na tanieri

Slnečné popoludnia, vôňa záhrady a miska čerstvo nazbieraného ovocia – to všetko sa dá preniesť na tanier práve vďaka šľahačkovej bublanine. Je to koláč, ktorý nepotrebuje drahé suroviny ani dlhú prípravu, a predsa patrí medzi tie najobľúbenejšie.

Či už zvolíte jahody, višne alebo marhule, s posýpkou alebo bez nej, jedno je isté – nadýchané cesto a šťavnaté ovocie tvoria dvojicu, ktorá poteší každého. A niekedy práve návrat ku klasike prinesie viac radosti než tie najmodernejšie dezerty.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.