Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slaná granola: nenápadný pomocník, ktorý v kuchyni prekvapí

Slaná granola: nenápadný pomocník, ktorý v kuchyni prekvapí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slaná granola: nenápadný pomocník, ktorý v kuchyni prekvapí Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak ste doteraz granolu vnímali výlučne ako sladkú raňajkovú záležitosť, pravdepodobne vás prekvapí, ako dobre funguje aj v slanej verzii.

Slaná granola je stále pomerne nový trend, no v zahraničí má už pevné miesto – a pomaly sa udomácňuje aj u nás. Hoci na prvý pohľad pôsobí netradične, získa si vás svojou chuťou aj tým, koľko rôznych jedál dokáže obohatiť.

Základ si predstavte rovnako ako pri sladkej alternatíve: ovsené vločky, orechy, semienka. Rozdiel je v tom, že namiesto sladidiel nastupujú olivový olej, soľ, bylinky, korenie a niekedy aj syr. Práve takto pracuje aj recept z blogu Kitchenette od Markéty Pavleje, ktorá bola jednou z prvých, čo na slanú granolu u nás upozornila – a vďaka nej si ju mnohí začali pripravovať doma.

Čo tvorí slanú granolu?

Jej jadro je veľmi podobné sladkej verzii, no chuťový profil je úplne iný. Ovsené vločky, orechy a semienka dopĺňajú bylinky, tamari alebo sójová omáčka, kvalitný olej a korenie. Výsledok je zmes, ktorá je príjemne slaná, jemne pikantná a hlavne krásne chrumkavá.

Možno máte pocit, že ide o výstrelok. Ale keď sa zamyslíte, do koľkých jedál bežne pridávame orechy či semienka – od šalátov až po cestoviny – rýchlo pochopíte, že slaná granola je len prirodzené rozšírenie týchto chutí. A navyše ponúka praktickú výhodu: umožní spotrebovať malé zvyšky surovín, ktoré by inak ostali zabudnuté v špajzi.

Slaná granola krok za krokom

Výroba slanej granoly nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti. Najdôležitejšie je udržať nízku teplotu pečenia, aby sa všetko rovnomerne vysušilo, no nepripálilo.

Ingrediencie:

  • 150 g ovsených vločiek
  • 100 g mandlí alebo vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 50 g tekvicových alebo slnečnicových semien
  • 2 lyžice sezamu
  • 2 lyžice ľanu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica tamari / sójovej omáčky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sušených byliniek (oregano, tymian…)
  • voliteľne: parmezán alebo sušené paradajky

Postup:

  1. Rúru si nastavte na 160 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
  2. Zmiešajte všetky suché suroviny.
  3. Pridajte olej a tamari, premiešajte, aby sa všetko dobre obalilo.
  4. Rovnomerne rozprestrite na plech a pečte asi 25–30 minút. Sem-tam premiešajte.
  5. Po vytiahnutí nechajte zmes úplne vychladnúť – až vtedy získava plnú chrumkavosť.

V uzavretej nádobe vydrží pokojne aj niekoľko týždňov, ak ju teda nestihnete zjesť skôr (čo je veľmi reálna možnosť).

Kam sa hodí najviac?

Použitie slanej granoly je prekvapivo široké, v mnohom dokonca širšie než pri sladkej.

Skvele funguje:

  • ako chrumkavý doplnok ku krémovým polievkam
  • na šalátoch, najmä so zeleninou pečenou v rúre
  • na hummuse, nátierkach a avokádových toastoch
  • ako posledný dotyk na jednoduchých cestovinách s cesnakom a olivovým olejom

V niektorých krajinách ju dokonca servírujú namiesto slaniny k vajíčkam alebo omeletám, pretože dodá jedlu zaujímavú textúru a nezaťaží ho mastnotou.

Ak radi skúšate nové kombinácie chutí, môžete pridať aj údenú papriku, chilli či sušený syr. Výsledkom je skvelé pohostenie k vínu alebo pivu. Niektoré verzie siahajú aj po quinoe, pohanke, klíčkoch alebo cíceri. Iné využívajú orientálne korenie ako garam masala či za’atar.

Granola a zero waste? Ide to skvele dokopy

Jedným z dôvodov rastúcej popularity je aj to, že slaná granola výborne zapadá do kuchynského zero waste prístupu. Dá sa pripraviť prakticky zo všetkého, čo vám doma ostane: semienka, ktoré už nikto nechce, posledné orechy zo sáčku, kúsok syra, sušené bylinky či malý zbytok sušeného ovocia.

Niektoré kuchárky spomínajú, že si robia úplne sezónne verzie – na jeseň s rozmarínom a sušenými jablkami, v zime s rasou a cesnakom. Každá várka chutí inak a práve to je na tom najlepšie.

Slaná granola sa dokonca začína objavovať aj v moderných reštauráciách, najmä tých, ktoré sa inšpirujú severskou alebo stredomorskou kuchyňou. Vďaka tomu sa aj obyčajné ovsené vločky dostávajú do úplne novej kulinárskej roviny.

Prečo ju zaradiť do jedálnička?

Okrem toho, že skvelo chutí, má aj viacero výživových výhod. Je plná vlákniny, zdravých tukov a môže byť aj dobrým zdrojom bielkovín – najmä ak obsahuje strukoviny či semienka ako chia alebo konopné.

Slaná granola zapadá do dnešnej kuchyne úplne prirodzene: je jednoduchá, variabilná, chutná a neuveriteľne návyková.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.