Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slané kysnuté šišky, ktoré si zamilujete: naplniť ich môžete čímkoľvek od syra po bylinky

Slané kysnuté šišky, ktoré si zamilujete: naplniť ich môžete čímkoľvek od syra po bylinky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slané kysnuté šišky, ktoré si zamilujete: naplniť ich môžete čímkoľvek od syra po bylinky Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa povie šiška, väčšine z nás sa okamžite vybaví vôňa sladkého pečiva plneného džemom alebo čokoládou.

No málokto si uvedomí, že šišky nemusia byť len dezert. V slanej podobe sú rovnako výborné – a možno ešte zaujímavejšie.

Od rímskych „globuli“ po moderné šišky

História šišiek siaha prekvapivo hlboko. Presné korene síce nepoznáme, no zmienky o smaženom pečive nájdeme už v období Karola Veľkého. Vtedy sa predávali malé kúsky cesta vyprážané v tuku, známe ako crapho.
Ešte starší pôvod má rímska pochúťka globuli – malé guľôčky z cesta plnené makom a figovou marmeládou, ktoré sa po vybratí z oleja potierali medom. Podobné sladké delikatesy poznali aj v starovekom Grécku či Egypte.

V neskorších storočiach sa šišky objavovali v rôznych podobách po celej Európe. V Nemecku si ich spájajú s legendou o berlínskom cukrárovi, ktorý okolo roku 1750 smažil šišky pre vojakov a kvôli svojej minulosti delostrelca im dal tvar gule. Tak vraj vznikol „Berliner“, nemecký predchodca dnešných šišiek.

Rakúska kuchárka a náhodný objav

Rakúska verzia príbehu o pôvode šišiek je trochu veselšia. Počas fašiangov v roku 1690 vraj kuchárka menom Cäcilie Krapfen v hneve hodila kúsok cesta po svojom mužovi, no namiesto zásahu cieľa skončilo v hrnci s rozohriatym tukom. Výsledok ju nadchol – a čoskoro začala túto novinku predávať pod názvom „Cäciline gule“ plnené marhuľovým džemom.
Či už je táto historka pravdivá alebo nie, jedno je isté – šišky si našli svoje miesto po celom svete a dnes existujú v nespočetných variáciách.

Kým sladké verzie sú známe všade, tie slané ostávajú skôr lokálnou záležitosťou. Napríklad v Španielsku pripravujú Buñuelos de Chorizo, malé šišky s kúskami pikantnej klobásy. No skvelé slané kysnuté šišky si môžete vytvoriť aj doma – jednoducho, z dostupných surovín.

Recept na domáce slané kysnuté šišky

Suroviny (na približne 6 kusov)

Na cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • ½ hrnčeka mlieka
  • ¼ hrnčeka oleja
  • 1 vajce
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli

Na plnku:

  • 200 g plátkového syra
  • 200 g šunky
  • 2 lyžice taveného syra
  • jarná cibuľka alebo bylinky podľa chuti

Na obaľovanie:

  • voda
  • strúhanka

Postup

  1. Vymiesenie cesta
    V miske zmiešame mlieko, olej, vajce, droždie, cukor a soľ. Postupne prisypávame múku, kým nevznikne hladké, nelepivé cesto. Necháme ho prikryté kysnúť asi 30–40 minút na teplom mieste.
  2. Príprava plnky
    Syr aj šunku nakrájame na malé kúsky a premiešame s taveným syrom. Dochutíme jarnou cibuľkou alebo čerstvými bylinkami – petržlenom, pažítkou či bazalkou.
  3. Tvarovanie šišiek
    Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť častí. Každý kúsok roztiahneme na placku, vložíme do stredu lyžicu plnky a okraje pevne spojíme, aby sa šiška pri smažení nerozlepila.
  4. Smaženie
    Naplnené šišky krátko ponoríme do vody, obalíme v strúhanke a smažíme v rozpálenom oleji dozlatista.
  5. Podávanie
    Podávame ešte teplé – sú chrumkavé na povrchu a jemné vo vnútri. Skvelo sa hodia ako rýchla večera, slané občerstvenie na párty alebo ako netradičný snack k vínu.

Slané kysnuté šišky sú dôkazom, že aj klasický recept sa dá poňať inak. Náplň môžete meniť podľa nálady – skúste kombináciu s údeným mäsom, zeleninou, olivami alebo syrom s modrou plesňou. Stačí trocha fantázie a na stole máte delikatesu, ktorá prekvapí každého.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.