- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Slané kysnuté šišky, ktoré si zamilujete: naplniť ich môžete čímkoľvek od syra po bylinky
Slané kysnuté šišky, ktoré si zamilujete: naplniť ich môžete čímkoľvek od syra po bylinky
Keď sa povie šiška, väčšine z nás sa okamžite vybaví vôňa sladkého pečiva plneného džemom alebo čokoládou.
No málokto si uvedomí, že šišky nemusia byť len dezert. V slanej podobe sú rovnako výborné – a možno ešte zaujímavejšie.
Od rímskych „globuli“ po moderné šišky
História šišiek siaha prekvapivo hlboko. Presné korene síce nepoznáme, no zmienky o smaženom pečive nájdeme už v období Karola Veľkého. Vtedy sa predávali malé kúsky cesta vyprážané v tuku, známe ako crapho.
Ešte starší pôvod má rímska pochúťka globuli – malé guľôčky z cesta plnené makom a figovou marmeládou, ktoré sa po vybratí z oleja potierali medom. Podobné sladké delikatesy poznali aj v starovekom Grécku či Egypte.
V neskorších storočiach sa šišky objavovali v rôznych podobách po celej Európe. V Nemecku si ich spájajú s legendou o berlínskom cukrárovi, ktorý okolo roku 1750 smažil šišky pre vojakov a kvôli svojej minulosti delostrelca im dal tvar gule. Tak vraj vznikol „Berliner“, nemecký predchodca dnešných šišiek.
Rakúska kuchárka a náhodný objav
Rakúska verzia príbehu o pôvode šišiek je trochu veselšia. Počas fašiangov v roku 1690 vraj kuchárka menom Cäcilie Krapfen v hneve hodila kúsok cesta po svojom mužovi, no namiesto zásahu cieľa skončilo v hrnci s rozohriatym tukom. Výsledok ju nadchol – a čoskoro začala túto novinku predávať pod názvom „Cäciline gule“ plnené marhuľovým džemom.
Či už je táto historka pravdivá alebo nie, jedno je isté – šišky si našli svoje miesto po celom svete a dnes existujú v nespočetných variáciách.
Kým sladké verzie sú známe všade, tie slané ostávajú skôr lokálnou záležitosťou. Napríklad v Španielsku pripravujú Buñuelos de Chorizo, malé šišky s kúskami pikantnej klobásy. No skvelé slané kysnuté šišky si môžete vytvoriť aj doma – jednoducho, z dostupných surovín.
Recept na domáce slané kysnuté šišky
Suroviny (na približne 6 kusov)
Na cesto:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- ½ hrnčeka mlieka
- ¼ hrnčeka oleja
- 1 vajce
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
Na plnku:
- 200 g plátkového syra
- 200 g šunky
- 2 lyžice taveného syra
- jarná cibuľka alebo bylinky podľa chuti
Na obaľovanie:
- voda
- strúhanka
Postup
- Vymiesenie cesta
V miske zmiešame mlieko, olej, vajce, droždie, cukor a soľ. Postupne prisypávame múku, kým nevznikne hladké, nelepivé cesto. Necháme ho prikryté kysnúť asi 30–40 minút na teplom mieste. - Príprava plnky
Syr aj šunku nakrájame na malé kúsky a premiešame s taveným syrom. Dochutíme jarnou cibuľkou alebo čerstvými bylinkami – petržlenom, pažítkou či bazalkou. - Tvarovanie šišiek
Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť častí. Každý kúsok roztiahneme na placku, vložíme do stredu lyžicu plnky a okraje pevne spojíme, aby sa šiška pri smažení nerozlepila. - Smaženie
Naplnené šišky krátko ponoríme do vody, obalíme v strúhanke a smažíme v rozpálenom oleji dozlatista. - Podávanie
Podávame ešte teplé – sú chrumkavé na povrchu a jemné vo vnútri. Skvelo sa hodia ako rýchla večera, slané občerstvenie na párty alebo ako netradičný snack k vínu.
Slané kysnuté šišky sú dôkazom, že aj klasický recept sa dá poňať inak. Náplň môžete meniť podľa nálady – skúste kombináciu s údeným mäsom, zeleninou, olivami alebo syrom s modrou plesňou. Stačí trocha fantázie a na stole máte delikatesu, ktorá prekvapí každého.
