- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Slané palacinky sú super večere za pár korún. Už ste skúšali tieto zelené?
Slané palacinky sú super večere za pár korún. Už ste skúšali tieto zelené?
Špenát sa bežne používa ako náplň do slaných palaciniek, pridať ho ale môžete rovno do cesta. Palacinky tak získajú krásnu farbu aj zaujímavú chuť. Navyše je to dobrý spôsob, ako dostať túto zeleninu do detí, ktoré by nad ňou inak vyhŕňali nos.
Špenátové palacinky sú jednoduchý a chutný pokrm, ktorého príprava sa nijak zásadne nelíši od klasických palaciniek.
Na prípravu cesta môžete použiť čerstvý špenát alebo špenátový pretlak. Do cesta je možné pridať aj cesnak, bylinky alebo korenie pre intenzívnejšiu chuť.
Na náplň palaciniek je možné využiť rôzne syry, údeniny, huby, nátierky alebo avokádo, podľa individuálneho vkusu.
Príprava špenátových palaciniek sa od tých klasických nijako zvlášť nelíši – stačiť vám bude len mlieko, vajcia a hladká múka. Pre výraznejšiu chuť je možné priamo do cesta pridať navyše cesnak, čerstvé bylinky alebo napríklad provensálske korenie.
Pokiaľ použijete čerstvé špenátové listy, nezaobídete sa bez mixéra, ale siahnuť môžete aj do mrazničky po špenátovom pretlaku. Po rozmrazení ale nechajte odkvapkať prebytočnú vodu, inak bude cesto príliš riedke a bude potrebné ho viac zahustiť múkou.
Pripravte si luxusné špenátové palacinky podľa Jamieho Olivera. Vo videu nájdete postup krok za krokom:
Čím naplniť špenátové palacinky?
čerstvý syr typu lučina
krémový kozí syr
bryndza
cotttage
údený losos
kocky opečené slaniny
orestované huby
vajíčková, syrová alebo tvarohová nátierka
roztlačené avokádo ochutené limetkovou šťavou
čerstvé alebo sušené paradajky
klíčky, microgreens, čerstvé bylinky
Zelené palacinky so špenátom
Doba prípravy: 35 minút
Ingrediencie:
250 g čerstvého špenátu (alebo 100 g špenátového pretlaku)
200 g hladkej múky
200 ml mlieka
3 vajcia
soľ, korenie
rastlinný olej
Náplň:
200 g lučiny
50 g bieleho jogurtu
hrsť nasekanej pažítky alebo jarnej cibuľky
1 strúčik cesnaku
100 g najemno nastrúhaného syra (gouda, eidam, ementál)
Príprava:
1) Do mixéra vložte špenát, vajcia, múku, prelisovaný cesnak a všetko rozmixujte do hladka. Pokiaľ nemáte prístroj s dostatočne veľkou nádobou, rozmixujte iba špenát s mliekom. Zmes potom v miske premiešajte metličkou s vajcami a cesnakom a následne pridajte múku. Cesto osoľte, okoreňte, premiešajte a nechajte 10 minút odpočinúť.
2) V miske premiešajte lučinu, jogurt, pretlačený cesnak, nasekanú pažítku a syr.
3) Rozpálenú panvicu zľahka potrite olejom, vlejte cesto a opečte z oboch strán.
4) Hotové palacinky potrite pripravenou zmesou a podávajte.