- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Slané pohostenie z lístkového cesta
Slané pohostenie z lístkového cesta
Lístkové cesto už zachránilo nejednu oslavu.
Výborne sa s ním pracuje a môžeme z neho vykúzliť veľa dobrôt.
Jeho zakúpením si ale prácu značne zjednodušíme.
Práca s hotovým cestom je tak jednoduchá,
že pohostenie z neho môžeme s kľudným svedomím zaradiť do kategórie rýchloviek.
Pri jeho príprave stačí mať pri ruke hladkú múku a pri vaľkaní cesto slabo poprašovať,
aby sa nelepilo na dosku a valček.
Ingrediencie k lístkovému cestu volíme doslova podľa vlastnej chuti,
k nemu sa totiž hodí naozaj skoro všetko.
Čo tak tento rok na Silvestra vyskúšať doma pripravené tyčinky, slimáky, plnené taštičky, slaný závin alebo Minipizzu?
Lístkovo špenátové studničky
- mrazené lístkové cesto (môže byť aj chladené)
- 125 ml smotany na šľahanie
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 500 g mrazeného špenátu
- 200 g strúhaného syra
- jemne nasekaná zelená cibuľka
- 2 strúčiky cesnku
Predhrejeme si rúru na 200 °C..Lístkové cesto vyvaľkáme..Z cesta vykrajujeme tvary ak ako na linecké koláčiky.
V páre s dierkou uprosted a plný tvar.
Ukladáme hneď na seba var plný preložíme s tvarom s dierkou a
medzi vrstvami potrieme vyšľahaným žĺtkom aby sa nám prilepili k sebe..
Takto poukladané na plechu vyloženom s papierom na pečenie budeme plniť plnkou zo špenátu..
do mixéra si dáme smotanu, okvapkaný špenát na sitku, nastúhaný syr,nasekanú cibuľku a pretlačený cesnak..
Ochutíme korením a soľou a premixujeme..pripravenú zmes dáme do cukrárskeho vrecka a plníme ňou pripravené studničky.
Po naplnení vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 20 minút..(dozltista)
Chuťovky s údeným lososom
- 1 lístkové cesto
- 240 g smotanového syra
- 1 vajce
- jemne nasekaná pažítka
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónová kôra
- 1 balenie údeného lososaLístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme tvary ktoré ukladáme na pripravený plech vyložený papierom na pečenie.
Cesto potierame vyšľahaným vajíčkom a pečieme pri 200°C v predhratej rúre asi 15 minút..
Jedným zo spôsobov prípravy týchto lososových hamburgerov je aj:
Pred pečením ukladáme dva vykrojené tvary na seba a vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom poprípade ich môžeme po povrchu posypať sézamovým semienkom..
Po upečení a miernom vychladnutí ich opäť rozoberieme.
Krém na plnenie pripravíme zmiešaním smotanového syra a asekanej pažítky..
Dochutíme soľou a korením a potrieme jeden diel cesta.
Preložíme kúskom údeného lososa a prikryjeme druhým dielom cesta..
Samozrejme fantázii sa medze nekladú a zdobenie nemá hraníc..
Nezabudnite špáradlom všetko dobre spojiť..
Nivové kalíšky
- lístkové cesto
- syr s modrou plesňou (Niva,Roquefort)
- figový džem
Z pripraveného lístkového cesta vykrajujeme štvorce, ktoré budeme piecť v mini muffinovej forme.
Formu jemne pomastíme a štvorce zľahka pritláčame aj po stranách aby sa po upečení vytvorili kalíšky ktoré budeme plniť..
Pečieme pri 200°C asi 10 – 15 minút..Dozlatista..Potom vyberieme z rúry a do strudu každého kalíška dáme kúsok pesňového syra..
Prekryjeme malou lyžičkou figového džemu a vložíme na chvíľku do rúry kým sa syr trochu nepustí..
Potom necháme mierne vychladnúť a ešte teplé podávame..