Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slaninová marmeláda: Dokonalý spoločník k letnému grilovaniu, ale aj k obyčajnému krajcu chleba

Výborná dip-omáčka zo slaninky, ktorá sa hodí ku grilovanému mäsu aj zelenine
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Výborná dip-omáčka zo slaninky, ktorá sa hodí ku grilovanému mäsu aj zelenine Foto: depositphotos.com
reklama:

Priznajme si to – „marmeláda zo slaniny“ znie prinajmenšom podozrivo. Kto by už len miešal slaninu s cukrom a podával to ako džem? No ak by ste tento recept zavrhli len pre neobvyklý názov, prišli by ste o skutočný gurmánsky zážitok. Slaninová marmeláda je totiž výnimočne chutná – sladká, údená, jemne pikantná – a okamžite premení obyčajnú grilovačku na udalosť, o ktorej sa bude hovoriť.

Prečo jej dať šancu

Američania objavili kúzlo tejto pochúťky už dávnejšie a odtiaľ pochádzajú aj typické suroviny, ako javorový sirup či whisky. Nenechajte sa však zaskočiť: dnes ich zoženiete vo väčšine supermarketov a využijete ich aj inde. Javorový sirup dokonale dochutí palacinky a v koláčoch nahradí biely cukor (sladí zhruba o štvrtinu viac). A ak otvoríte fľašu whisky len kvôli tomuto receptu, zvyšok sa určite nestratí.

Dôležité je vybrať správnu slaninu. Siahnite po takom kúsku, kde dominuje svalovina. Ak prevláda tuk, marmeláda bude ťažšia a menej výrazná.

Čo si pripraviť

  • 1 kg slaniny bez kože

  • 8 ks červenej cibule

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 6 PL trstinového cukru

  • 120 ml javorového sirupu

  • 60 ml červeného balzamikového octu

  • 1 ČL údenej papriky

  • ½ ČL nahrubo mletého čierneho korenia

  • 120 ml whisky – nemusí byť, no dodá marmeláde štipku odvahy

Postup krok za krokom

  1. Pomalé vyškvarenie slaniny
    Slaninu nakrájajte na drobné kocky a nasypte ich na studenú panvicu. Zapnite stredný stupeň a trpezlivo nechajte tuk pomaly bublinkovať. Niet sa kam ponáhľať – trvá to približne 45 minút, no výsledkom bude dokonale chrumkavá slanina a priezračne čistý tuk.

  2. Odsatie prebytočného tuku
    Slaninu sceďte cez sitko, presuňte na papierové utierky a jemne ju „pomačkajte“, aby ste odstránili čo najviac tuku. Sceďte si dve lyžice – budú sa hodiť pri ďalšom kroku.

  3. Príprava zeleninového základu
    Kým sa slanina škvarí, ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na tenké plátky. Cesnak posekajte nadrobno. V hrnci zohrejte odložený slaninový tuk a pridajte cibuľu s cesnakom. Pri vyššej teplote ich orestujte 3–4 minúty, kým nezačnú karamelizovať.

  4. Dochutenie a varenie
    Do hrnca prisypte údenú papriku a korenie, premiešajte a hneď zalejte javorovým sirupom, balzamikovým octom, whisky (ak ju používate) a trstinovým cukrom. Oheň stíšte na mierny až stredný a nechajte 20 minút jemne prebublávať. Tekutina sa zredukuje a vytvorí hustý sirup.

  5. Spojenie chutí
    Pridajte vyškvarenú slaninu, premiešajte a ešte päť minút prehrejte, aby sa chute prepojili. Ak ste whisky vynechali, pridajte na záver lyžicu či dve vody, aby marmeláda nebola príliš hustá.

  6. Zaváranie alebo skladovanie
    Horúcu marmeládu rozdeľte do čistých, vyparených pohárov. Po vychladnutí vydrží v chladničke približne 14 dní. Chcete mať zásobu aj na zimu? Poháre zasterilizujte (15 minút pri 90 °C) a predĺžite trvanlivosť na pol roka.

Praktické tipy

  • Preferujete hladký džem? Primiešajte tyčovým mixérom, kým nedosiahnete želanú konzistenciu.

  • Slaninová marmeláda je vynikajúca na hamburgery, hot-dogy, pizzu a tapas. Skúste ju natrieť aj na obyčajný hriankový chlieb – raňajky v štýle „sladko-slaného“ amerického dineru sú na svete.

  • Ku grilovanému mäsu ju podávajte buď ako dip, alebo ju krátko zohrejte a potrite ňou steak tesne pred dopečením. Sladkosť sirupu sa na horúcom povrchu skaramelizuje a vytvorí lahodnú glazúru.

  • Experimentovať môžete aj s pálivosťou: pridajte štipku kajenského korenia či chilli vločky, ak máte radi výraznejší šmrnc.

Čo robí tento recept takým výnimočným?

Kombinácia sladkého javorového sirupu a údenej slaniny vytvára chuťový kontrast, ktorý bežný cukor nedokáže dosiahnuť. Balzamikový ocot zase dodá jemnú kyselkavosť a hlbší tón, vďaka čomu marmeláda nepôsobí presladene. Whisky, hoci je voliteľná, prispieva elegantnou dymovo-drevitou stopou a zvýrazňuje údenú papriku.

Výsledkom je nátierka-dip-omáčka v jednom, ktorá sa stane tajnou zbraňou každého milovníka grilovania. A ak ste doteraz váhali, už neexistuje žiadna výhovorka – odvážte sa ochutnať a presvedčíte sa, že slaninová marmeláda je presne to, čo vašej letnej kuchyni chýbalo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.