- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Slaný cuketový koláč so slaninou a bylinkami
Slaný cuketový koláč so slaninou a bylinkami
Slaný koláč alebo plnka. Je asi jedno, ako tento recept nazvete. Podstatné je, že je výborný samostatne na desiatu aj ako príloha k pečenému mäsu.
Ingrediencie pre:
1 pekáčik 20 × 25 cm
100 g anglickej slaniny
1 ks cibuľa
2 ks cukety
2 ks mrkvy
100 g čedaru
5 ks vajcia
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička soli
1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia
1 lyžica čerstvého tymiánu
2 lyžice listového petržlenu
4 plátky masla
Na vymazanie a vysypanie pekáčika
3 lyžice oleja
1 hrsť strúhanky
Postup
01.
Slaninu nakrájajte na kocky a opekajte ju na panvici, až pustí trochu tuku, nemala by byť úplne chrumkavá. Do panvice pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno (môžete pridať ešte kvapku oleja), osoľte, okoreňte a opečte ju dosklovata. Odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
02.
Dve stredne veľké cukety (asi 20 cm) nastrúhajte na hrubom strúhadle, mladšie kúsky zo záhradky nemusíte lúpať. Vložte ich do sitka, zľahka posoľte a nechajte chvíľu vykvapkať prebytočnú tekutinu.
03.
Pekáčik vymažte olejom, vysypte strúhankou a predhrejte rúru na 170 °C. Do veľkej misy nastrúhajte olúpanú mrkvu a syr. Pridajte odkvapkanú a vyžmýkanú cuketu a cibuľu so slaninou. K zelenine pridajte vajcia, olej, nasekané bylinky, štipku korenia a soľ a dôkladne premiešajte.
04.
Do misy nakoniec preosejte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ešte raz dôkladne premiešajte lyžicou, nech sa všetka múka dobre prevlhčí a kúsky zeleniny sa v ceste rovnomerne rozptýlia. Cesto preložte do pekáča, urovnajte a na povrch rozložte plátky masla.
05.
Pečte v predhriatej rúre 45–50 minút, až povrch spevní a zozlatne. Podávajte so zeleninovým šalátom ako ľahkú večeru alebo k jednoducho upravenému mäsu ako výdatnú prílohu. Tento koláč je vynikajúci teplý hneď po upečení, ale aj vlažný.
Zdroj: www.prozeny.cz