Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slaný tvaroh: nenápadný hrdina zdravej kuchyne

Slaný tvaroh: nenápadný hrdina zdravej kuchyne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slaný tvaroh: nenápadný hrdina zdravej kuchyne Foto: depositphotos.com
reklama:

Tvaroh patrí medzi potraviny, ktoré sa v slovenských domácnostiach objavujú už celé generácie. Vďaka svojej neutrálnej chuti, nízkemu obsahu tuku a vysokému podielu bielkovín si zaslúži pozornosť nielen športovcov, ale aj všetkých, ktorí si dávajú záležať na kvalitnom a udržateľnom jedálničku. Zatiaľ čo sladké tvarohové recepty majú pevné miesto pri raňajkách či ako dezert, slané variácie ponúkajú množstvo kreatívnych možností, ktoré zatiaľ mnohí len objavujú.

Pri zdravom stravovaní sa tvaroh často spája s ovocím alebo sladkými kašami. No čo ak sa naň pozrieme z iného uhla? V slanej úprave sa z neho môže stať chutný základ nátierok, ľahkých obedov, zeleninových jedál alebo rýchlych večerí. Je to jednoduché, výživné a pritom nečakane pestré.

Výživový poklad pre aktívnych aj neaktívnych

Jednou z najväčších výhod tvarohu je jeho obsah kazeínu – pomaly stráviteľnej bielkoviny, ktorá pomáha telu regenerovať, najmä počas spánku alebo medzi tréningami. Okrem toho obsahuje vápnik, fosfor a vitamín B12, pričom verzia s nízkym obsahom tuku ponúka výživné hodnoty bez zbytočných kalórií.

Ďalším benefitom je prirodzene bezlepkové zloženie, čo z neho robí bezpečnú voľbu aj pre ľudí s neznášanlivosťou na lepok. Navyše, vďaka jemnej chuti sa dá ľahko prispôsobiť aktuálnej nálade či surovinám v kuchyni – pikantné, bylinkové, svieže alebo zemité kombinácie? Všetko je možné.

Rýchle, jednoduché a plné chuti

V dnešnom rýchlom tempe života je obrovskou výhodou, že mnohé recepty zo slaného tvarohu nevyžadujú varenie ani dlhú prípravu. Stačí pár čerstvých surovín, tvaroh a trochu kreativity. Kvalitný základ doplnia napríklad cesnak, bylinky, olivový olej alebo kvapka citrónu.

Slaný tvaroh je tiež skvelým spôsobom, ako využiť to, čo máte po ruke. V lete sa hodí kombinácia s paradajkami, cuketou a bazalkou, počas jesene chutí výborne s tekvicou a rozmarínom. Zimné obdobie si pýta cesnak, fermentovanú zeleninu či chren a na jar dominujú reďkovky, pažítka a medvedí cesnak.

Aj obyčajný wrap môže byť vďaka tvarohu nutrične bohatým jedlom – napríklad placka plnená zmesou tvarohu, špenátu, strúhanej mrkvy a kúskov údeného tofu. Jedlo do ruky, ktoré zasýti a dodá energiu pred tréningom aj po ňom.

Nápady na jednoduché a zdravé recepty

1. Nátierka s bazalkou a sušenými paradajkami
Do misky dajte nízkotučný tvaroh, nasekané sušené paradajky, olivový olej, prelisovaný cesnak a čerstvú bazalku. Všetko premiešajte a podávajte s pečenými batátovými plackami alebo kváskovým chlebom.

2. Zapečený tvarohový koláč bez cesta
Zmiešajte tvaroh, vajcia, nasekaný špenát, trochu strúhaného syra (napríklad parmezán alebo kozí syr), soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Hmotu dajte do zapekacej nádoby a pečte pri 180 °C asi pol hodinu. Ideálne do obedára či ako teplý obed doma.

3. Šalát z tvarohu a cíceru s kurkumou
Skombinujte uvarený cícer s tvarohom, horčicou, citrónovou šťavou, kurkumou, čerstvou petržlenovou vňaťou a soľou. Vznikne sýta zmes vhodná ako hlavné jedlo alebo výživná príloha.

4. Zeleninové závitky s tvarohovým krémom
Zmiešajte tvaroh s nastrúhanou mrkvou, paprikou, cesnakom a koriandrom. Túto zmes zabaľte do listov rímskeho šalátu alebo sparenej mangoldovej vňate. Výborná alternatíva ku klasickým rolkám.

5. Slaný tvarohový „nákyp“ bez cukru
Premiešajte tvaroh s olivovým olejom, uvarenou pohánkou alebo quinoou, pridajte pečenú zeleninu (napr. cuketu, papriku) a čerstvé bylinky. Vznikne originálny slaný pokrm na spôsob kaše – výživný a ľahký zároveň.

Kombinuj, ochucuj, skúšaj

Tvaroh má tú výhodu, že sa dá kombinovať takmer s čímkoľvek. Dobre sa znáša s výraznejšími chuťami, či už ide o chilli, údenú papriku, bio horčicu alebo čerstvé zelené bylinky. Stačí pár pokusov a slaný tvaroh sa môže stať pravidelnou súčasťou vašej kuchyne.

Predstavte si mamu, ktorá sa večer vráti z práce a chce rýchlo niečo zdravé pre seba a deti. Vezme tvaroh, pridá zvyšok pečenej tekvice, štipku soli, tymián a niekoľko semienok. Deti dostanú nátierku na chlebe, ona si k tomu nakrája rukolu a trochu kyslej kapusty. Žiadne varenie, žiadne kompromisy, len rýchle a poctivé jedlo.

Miestne, jednoduché, udržateľné

Tvaroh má ešte jednu výhodu – jeho produkcia nezaťažuje životné prostredie. Je vyrábaný lokálne, nevyžaduje dlhé prevozy ani zložité balenie. Ak si vyberiete tvaroh od lokálneho farmára alebo z ekologického hospodárstva, podporíte nielen svoje zdravie, ale aj domácu ekonomiku.

Či už ste nadšený športovec, BOSORKA príchuť do jedálrián, pracujúci rodič alebo len niekto, kto sa chce stravovať rozumne, slaný tvaroh vám môže uľahčiť každodenné varenie. Od raňajok až po večeru vám ponúkne chuť, rovnováhu a výživu – bez zbytočných kompromisov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.