Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slaný veľkonočný bochník: Tradičné pečivo v netradičnom šate

Slaný veľkonočný bochník: Tradičné pečivo v netradičnom šate
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slaný veľkonočný bochník: Tradičné pečivo v netradičnom šate Foto: depositphotos.com
reklama:

Veľká noc sa spája s množstvom chutí a vôní. Jednou z nich je aj mazanec – jemný kysnutý koláč, ktorý si mnohí nevedia odpustiť počas sviatočných raňajok. Väčšinou ho poznáme ako sladké pečivo s hrozienkami a mandľami, ale čo tak vyskúšať jeho slanú verziu? Tá poteší najmä tých, ktorí sladké veľmi nevyhľadávajú.

Klasika trochu inak

Sladký mazanec má v slovenskej a českej veľkonočnej tradícii pevné miesto – býva krásne nadýchaný, voňavý po vanilke a citrónovej kôre. No nie každý má chuť začínať deň cukrom. Práve preto prichádza do hry jeho slaná alternatíva – bochník z kysnutého cesta, no namiesto sušeného ovocia v ňom nájdete syry, bylinky a kúsky slaniny.

Slané pečivo má historické korene

Aj keď sa môže zdať, že ide o moderný výmysel, slané varianty sviatočných koláčov sa piekli už dávno. Napríklad v niektorých regiónoch Slovenska a Moravy bolo zvykom pripravovať bochníky s údeným mäsom, ktoré sa piekli priamo v peci. Základom bolo kvalitné múčne cesto, no chuť vytvárali poctivé suroviny ako klobása, údené mäso či bylinky.

Slaný bochník podľa vašej chuti

Príprava slaného mazanca je jednoduchá a variabilná – základom je kysnuté cesto bez cukru, ktoré si môžete dochutiť podľa vlastnej fantázie. Najčastejšie sa doň pridáva slanina, rôzne druhy tvrdých syrov, jarná cibuľka či čerstvé bylinky. Výsledok je chutný, sýty a ideálny ako pohostenie pre návštevy či ľahká večera počas sviatkov.

Recept na slaný syrový bochník s bylinkami

Ak hľadáte niečo originálne na veľkonočný stôl, tento recept je pre vás ako stvorený. Hodí sa nielen na pohostenie, ale aj ako slaný snack k vínu či pivo na záhradnej oslave.

Čo budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky

  • 250 g polohrubej múky

  • 1,5 ČL soli

  • 1 balenie sušeného droždia

  • cca 50 ml mlieka na kvások

  • 1 ČL kryštálového cukru

  • mleté čierne korenie podľa chuti

  • čerstvú pažítku a petržlenovú vňať

  • 1–2 jarné cibuľky

  • 120 g parmezánu

  • 200 g syra čedar alebo iného tvrdého syra

  • 1 vajce + 1 žĺtok

  • 150 g anglickej slaniny

  • 200 ml vlažnej vody

  • 60 g olivového oleja

  • 1–2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)

  • 100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

  • 1 vajce na potretie

  • hrsť nasekaných mandlí na posypanie

Postup:

  1. Kvások: Múku nasypte do veľkej misy, premiešajte so soľou a vytvorte v strede jamku. Do nej dajte droždie, cukor a trochu vlažného mlieka. Nechajte stáť asi 10 minút, kým droždie nezačne pracovať.

  2. Tvorba cesta: Medzitým si pripravte ostatné suroviny – syr nastrúhajte, slaninu nakrájajte na malé kocky, bylinky a cibuľku nasekajte. Všetko pridajte do misy spolu s kváskom, vodou, olejom, vajcom, cesnakom a smotanou. Vypracujte vláčne cesto, ktoré sa nelepí. Prikryte ho utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť na teplom mieste.

  3. Formovanie: Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich bochníky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do foriem s priemerom okolo 17 cm. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a v strede jemne narežte do kríža.

  4. Záver: Na vrch nasypte sekané mandle a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte približne 40 minút, kým bochníky nezískajú zlatistý povrch. Vyskúšajte špajdľou – ak vyjde čistá, pečivo je hotové.

Tento slaný bochník je dôkazom, že aj tradičné pečivo môže mať nový a nečakaný rozmer. Obohatí váš sviatočný stôl o nevšednú chuť a možno sa stane vašou novou veľkonočnou tradíciou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.