Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slávne mäsové guľky v paradajkovej omáčke si bez problémov pripravíte aj doma. Budú chutiť lepšie než z reštaurácie

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke Foto: depositphotos.com
reklama:

Mäsové guľky s paradajkovou omáčkou patria medzi jedlá, ktoré dokážu spoľahlivo potešiť deti aj dospelých. Pre mnohých ľudí sú symbolom domácej kuchyne, iným sa okamžite vybavia známe guľky s omáčkou a kôprom, ktoré ponúka jeden známy nábytkársky reťazec. Pravdou však je, že tento obľúbený pokrm si dokážete doma pripraviť jednoducho, lacnejšie a presne podľa vlastnej chuti.

Turecký pôvod, ktorý by ste možno nečakali

Podľa historičky a bádateľky Annie Mattsonovej vďačia Švédi receptu na mäsové guľky tureckému vplyvu. Tvrdí, že do Švédska sa dostali zásluhou kráľa Karola VIII., ktorý po neúspešnej bitke pri Poltave našiel útočisko na dvore osmanského sultána Ahmeda III.

V Osmanskej ríši strávil niekoľko rokov a počas tohto obdobia ochutnal množstvo miestnych špecialít. Medzi nimi aj guľky z mletého hovädzieho mäsa, ktoré miestni poznali pod názvom köfte. Keď sa kráľ vracal späť do vlasti, priniesol si so sebou nielen recept na mäsové guľky, ale aj na plnenú kapustu či prípravu pravej tureckej kávy. Z pôvodného receptu sa časom vyvinula verzia, ktorú dnes považujeme za typicky škandinávsku.

Ako sa mäsové guľky menili v priebehu rokov

Počas dlhých desaťročí sa recept v severnej Európe prispôsoboval miestnym chutiam. Najčastejšie sa pripravujú zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa, s pridaním mlieka, strúhanky, smotany, vajec, soli, korenia a osmaženej cibuľky. V severnejších oblastiach sa dokonca používa aj losie mäso. Typickým doplnkom býva smotanová omáčka, brusnicový džem a vhodná príloha.

Slovenská verzia: guľky v paradajkovej omáčke

Aj u nás majú mäsové guľky pevné miesto v kuchyni, no chuťovo sú prispôsobené domácim zvyklostiam. Veľmi obľúbené sú mäsové guľky v paradajkovej omáčke, ktoré sú sýte, chutné a zároveň finančne nenáročné.

Ako pripraviť mäsové guľky

Do väčšej misy vložte:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (prípadne zmes hovädzieho a bravčového),

  • štipku soli,

  • 1 strúčik cesnaku,

  • 1 vajce,

  • mleté čierne korenie,

  • 1 lyžičku majoránky,

  • 1 lyžicu hladkej múky,

  • 2 lyžice strúhanky.

Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota. Zo zmesi tvarujte menšie guľky, ktoré následne opečte na masti zo všetkých strán dozlata.

Príprava poctivej paradajkovej omáčky

V hrnci si na masti speníte nadrobno nakrájanú cibuľu. Prisypte hladkú múku a za stáleho miešania pripravte svetlú zápražku. Potom prilejte jedno balenie pasírovaných paradajok, rajčinový pretlak a trochu vlažnej vody. Omáčku nechajte pomaly prebublávať na miernom ohni.

Do základu pridajte:

  • 2 nadrobno nakrájané mrkvy,

  • soľ,

  • 3 bobkové listy,

  • 5 guľôčok nového korenia,

  • 5 guľôčok čierneho korenia,

  • približne ¼ lyžičky škorice,

  • cukor podľa chuti.

Keď je omáčka hotová, rozmixujte ju ponorným mixérom a prepasírujte cez sitko, aby bola krásne jemná a hladká.

Dokončenie a servírovanie

Do hotovej paradajkovej omáčky vložte opečené mäsové guľky a nechajte ich ešte krátko povariť, aby nasiakli chuťou. Podávajte ich s prílohou podľa vlastného výberu – výborne sa hodia cestoviny, ale aj klasické kysnuté knedle.

Domáce mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú dôkazom, že aj jednoduché jedlo môže mať bohatú históriu a skvelú chuť. Stačí pár surovín, trochu času a výsledok si zamiluje celá rodina.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.