
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Slivková omáčka – tradičný poklad k mäsu aj sladkým jedlám
Slivková omáčka – tradičný poklad k mäsu aj sladkým jedlám

Slivky poznáme najmä z koláčov, lekvárov či kompótov, no málokto si spomenie, že sa z nich dá pripraviť aj výborná omáčka. V minulosti bola bežnou súčasťou domácností – naše staré mamy dokázali z ovocia vyčarovať nielen dezerty, ale aj jedlá, ktoré skvelo ladili s mäsom a prílohami.
Slivková omáčka prináša do kuchyne zaujímavý kontrast chutí. Sladká a jemne aromatická chuť ovocia dokáže povýšiť aj obyčajný kúsok mäsa na sviatočný pokrm. Výborne sa hodí k hovädziemu, bravčovému, ale aj k domácej klasike – ku knedlíkom či zemiakom.
Ako ju pripraviť?
Receptov na slivkovú omáčku je veľa a každý má svoje špecifiká. Základom však vždy býva zápražka z masla a múky, ktorá sa zalieva vývarom. Najchutnejší je údený, lebo krásne podčiarkne sladkosť ovocia. Potom už stačí len zvoliť druh sliviek:
-
Čerstvé slivky
Slivky povaríme s kúskom škorice, klinčekom, trochou soli a cukru. Keď zmäknú, prepasírujeme ich a pyré primiešame k zápražke rozriedenej vývarom. -
Sušené slivky
Najprv ich namočíme, potom krátko povaríme s korením. Rozmixované ovocie sa zmieša s omáčkou pripravenou z vývaru a zápražky. -
Slivkový lekvár
Najjednoduchší variant – rozšľahá sa vo vývare, pridá sa zápražka a omáčka sa nechá chvíľu prebublať. Odpadá odkôstkovanie a práca ide rýchlejšie. -
Slivkový kompót
Tento spôsob sa používa skôr k sladkým jedlám. Slivky z kompótu povaríme s trochou vody, dosladíme podľa chuti, pridáme korenie a zahustíme škrobom. Takto pripravená omáčka je ideálna na preliatie múčnikov či knedlíkov.
Podávanie a tipy
Slivkovú omáčku môžeme pripraviť zvlášť a mäsové plátky podávať až k hotovému jedlu, alebo mäso dusíme priamo v omáčke, aby sa chute ešte viac prepojili. V oboch prípadoch vznikne jedlo, ktoré poteší milovníkov tradičnej kuchyne aj tých, ktorí radi skúšajú netradičné kombinácie.