Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slonie žrádlo: Tradičná salámová nátierka, ktorá nikdy nesklame

Slonie žrádlo: Tradičná salámová nátierka, ktorá nikdy nesklame
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slonie žrádlo: Tradičná salámová nátierka, ktorá nikdy nesklame Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte chuť na jednoduchú a rýchlu pochúťku, ktorá vás prenesie späť do čias detstva? Slonie žrádlo je presne to, čo hľadáte! Táto ikonická nátierka patrila medzi obľúbené pochúťky minulých desaťročí a dodnes si nájde svoje miesto na sviatočných stoloch aj pri bežných večeriach.

Jej výnimočnosť spočíva v nenáročnej príprave a výraznej chuti, ktorú si obľúbi každý.

Prečo sa volá slonie žrádlo?

Názov tejto nátierky môže pôsobiť nezvyčajne, no pravdepodobne vznikol vďaka jej hustej konzistencii a výraznej farbe, ktorá môže pripomínať veľkú porciu jedla pre slona. Iná teória hovorí, že ide o humorný názov, ktorý si získal popularitu v krčmách a reštauráciách, kde sa tento recept často pripravoval. Nech už bol pôvod pomenovania akýkoľvek, jedno je isté – slonie žrádlo chutí skvele a zasýti každého.

Skvelá voľba na pohostenie aj rýchlu večeru

Táto nátierka je ideálna, keď potrebujete pripraviť rýchle občerstvenie pre návštevu alebo rodinu. Výborne sa hodí na jednohubky, chlebíčky či čerstvé pečivo. Niektorí ju dokonca využívajú ako plnku do bagiet alebo sendvičov, čím vytvoria chutný snack na cesty či do práce.

Čo potrebujete na prípravu?

Základom nátierky je jemný salám, najčastejšie Junior alebo Gothaj. Okrem neho sú kľúčové ingrediencie majonéza, horčica a tavený syr, ktorý nátierke dodá hladkú textúru. Pikantnosť a sviežosť jej dodáva cibuľa, cesnak a kyslé uhorky. Na dochutenie sa používa čierne korenie, worcesterská omáčka či kečup, v závislosti od preferencií.

Samozrejme, recept je možné upraviť podľa chuti. Niektorí uprednostňujú ľahšiu verziu s jogurtom alebo kyslou smotanou namiesto časti majonézy. Ak nemáte po ruke tradičný salám, môžete použiť aj iné údeniny, ako je šunka či turistický salám.

Ako pripraviť dokonalé slonie žrádlo?

Ingrediencie (pre 6 osôb):

  • 1 lyžica octu
  • 3 lyžice plnotučnej horčice
  • 3 lyžice worcesterskej omáčky
  • 3 lyžice kečupu
  • 500 g jemného salámu (napr. Junior)
  • 200 g majonézy
  • 2 veľké cibule

Postup:

  1. Cibuľu očistite a nasekajte nadrobno.
  2. Salám nakrájajte na malé kúsky alebo ho nastrúhajte.
  3. Ocot, horčicu, worcesterskú omáčku a kečup zohrejte na miernom ohni a nechajte vychladnúť.
  4. Po vychladnutí túto zmes zmiešajte s majonézou, cibuľou a salámom.
  5. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke aspoň hodinu odležať, aby sa chute prepojili.

Výsledkom je lahodná nátierka, ktorá chutí skvele na pečive, chlebíčkoch aj v sendvičoch. Jej výhodou je, že ju môžete pripraviť vopred a mať tak hotové občerstvenie bez stresu.

Nech už si ju vychutnáte na rodinnom stretnutí, oslave alebo len tak k večeri, jedno je isté – slonie žrádlo je jednoduché, chutné a vždy zaručene zaboduje!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.