Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Slováci často robia pri príprave palaciniek rovnakú chybu: nevenujú dostatočnú pozornosť ich najdôležitejšej vlastnosti

Palacinky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Palacinky Foto: depositphotos.com
reklama:

Palacinky patria medzi obľúbené jedlá, ktoré si radi vychutnajú deti aj dospelí. Môžete ich podávať na sladko s ovocím a džemom alebo na slano so syrom a šunkou, takže vyhovujú každému vkusu. Napriek tomu sa stáva, že výsledok nie je vždy taký, aký by sme si priali – palacinky sa často trhajú, pripaľujú, nasiaknu veľa oleja alebo sú príliš hrubé. Ako pripraviť palacinky, ktoré budú tenké, jemné a bez nepríjemných problémov? Tu je recept a niekoľko dôležitých tipov.

Ako pripraviť dokonalé tenké palacinky

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipku soli
  • 0,5 l mlieka
  • náplň podľa chuti (nutella, džem, čerstvé ovocie, cukor, šunka, syr, špenát…)

Postup:

Najprv preosejeme múku do väčšej misy. Preosiatie pomáha múke získať jemnosť a zabráni tvorbe hrudiek. Ak nemáme sito, múku môžeme aspoň prevzdušniť metličkou. Pridáme štipku soli na dochutenie. Do misy začneme pomaly prilievať mlieko a postupne pridávame múku, pričom všetko dôkladne miešame metličkou. Nakoniec pridáme dve vajcia a opäť premiešame, aby sme získali hladké, tekuté cesto.

Na pečenie použijeme panvicu s kvalitným nepriľnavým povrchom, ktorú poriadne rozohrejeme. Na panvicu pridáme iba pár kvapiek oleja alebo kúsok masla, ktoré roztopíme. Keď je panvica dostatočne horúca, nalejeme na ňu tenkú vrstvu cesta a pomocou krúživých pohybov ho rozlejeme po celom povrchu panvice. Po niekoľkých sekundách palacinku opatrne otočíme, aby sa upiekla aj z druhej strany. Ak používame nepriľnavú panvicu, tento proces ide veľmi ľahko a výsledkom sú nádherne tenké palacinky.

Nápady na náplň

Pri výbere náplne sa fantázii medze nekladú. Milovníci klasiky si palacinky vychutnajú s džemom alebo s nutellou. Ak pridáme čerstvé jahody, získame neodolateľnú kombináciu, ktorú ocenia aj dospelí. Pre trochu netradičnú chuť môžeme skúsiť posypať palacinky cukrom a pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou – toto je obľúbený spôsob v niektorých krajinách. Na záver môžeme palacinky ozdobiť ovocím alebo jemne posypať práškovým cukrom.

Tipy na dokonalé palacinky

  • Vždy presne odmerajte všetky ingrediencie, aby ste dosiahli správny pomer. Ak sa budete spoliehať na „od oka“, cesto môže byť príliš husté alebo riedke, čo vedie k trhaniu palaciniek.
  • Používajte čo najkvalitnejšie suroviny. Čerstvé vajcia a polotučné mlieko výrazne ovplyvnia výslednú chuť.
  • Okrem oleja môžete vyskúšať aj masť alebo prepustené maslo (ghí), ktoré palacinkám dodá lahodnejšiu chuť.
  • Tuk nanášajte iba v tenkej vrstve pomocou mašlovačky alebo papierového obrúska. Príliš veľa tuku spôsobí nerovnomerné pečenie a palacinky budú zbytočne mastné.
  • Panvicu rozohrejte na strednú teplotu – nesmie byť ani príliš studená, ani príliš horúca. Pri nízkej teplote sa cesto prilepí, pri vysokej sa rýchlo pripáli.
  • Dôležitý je aj správny moment na otočenie palacinky. Ak sa pokúsite ju otočiť príliš skoro, roztrhne sa. Počkajte, kým bude cesto dostatočne pevné a okraje začnú zlatnúť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.