Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slovenské šohajky: Dokonalá pochúťka ku káve, ktorá je hotová za pár minút

Slovenské šuhajdy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slovenské šuhajdy Foto: depositphotos.com
reklama:

Slovenské šohajky, tradične nazývané aj šuhajdy, patria k obľúbeným vianočným maškrtám, ktoré si však pokojne môžete dopriať po celý rok. Ich charakteristickou črtou je šťavnatá oriešková plnka v jemnej čokoládovej poleve. Hoci sa táto sladká dobrota na Slovensku často spája so sviatočným pečením, v skutočnosti zaberie iba pár minút času, a preto je vhodná aj ako rýchle pohostenie k poobednej káve či k čaju.

Mnohí z nás si pri slovíčku „šohajky“ vybavia vôňu, ktorá sa v detstve šírila z babičkinej kuchyne. Hoci je príprava veľmi jednoduchá, výsledok vždy prekvapí dokonale vyváženou chuťou. Vôňa rozpustených ľadových gaštanov sa dokáže vryť do pamäti a v kombinácii s orieškami či kvapkou rumu vytvára dokonalú harmóniu.

Rýchla príprava vo vodnom kúpeli
Najväčšou výhodou receptu na šohajky je, že nepotrebujete tráviť hodiny v kuchyni. Postačí roztopiť čokoládu s tukom a kakaom vo vodnom kúpeli, urobiť sladkú orieškovú náplň, uložiť ju do košíčkov a opäť zaliať vrstvou čokolády. Celá príprava zvyčajne netrvá viac než 10 minút, pričom samotné chladenie je už bezstarostná fáza, kedy nemusíte robiť takmer nič.

Ingrediencie (1 dávka) Na čokoládovú polevu:

  • 200 g ľadových gaštanov (alebo inej kvalitnej čokolády)
  • 80 g stuženého rastlinného tuku
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 lyžica nesladeného kakaového prášku

Na orieškovú náplň:

  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 120 g práškového cukru
  • 60 g stuženého rastlinného tuku
  • 50 ml rumu (alebo pár kvapiek rumovej arómy bez alkoholu)

Postup prípravy náplne

  1. V menšom hrnci alebo v miske nad parou roztopte stužený rastlinný tuk.
  2. Do teplého tuku pridajte rum, cukor a mleté orechy.
  3. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili do konzistentnej hmoty.
  4. Odstavte z plameňa a nechajte zmes trochu vychladnúť.
  5. Zo stuhnutej náplne vytvarujte menšie guľôčky a dajte ich na pár minút do chladničky, aby si udržali tvar.

Postup prípravy čokoládovej vrstvy

  1. Nad vodným kúpeľom (v miske položenej nad hrncom s horúcou vodou) opatrne roztopte ľadové gaštany spoločne so stuženým rastlinným tukom.
  2. Keď sa čokoláda úplne rozpustí, vmiešajte do nej práškový cukor a kakao.
  3. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja a nevznikne hladká čokoládová poleva.

Plnenie košíčkov

  1. Do papierových košíčkov nalejte najskôr menšiu vrstvu čokoládovej zmesi.
  2. Vložte jednu orieškovú guľôčku do stredu košíčka.
  3. Zalejte ďalšou vrstvou čokolády, aby bola oriešková plnka zakrytá.
  4. Vrch môžete ozdobiť kúskom orecha, lentilkou, mandľou alebo inou ozdobou podľa vlastnej fantázie.

Chladenie a servírovanie

  • Naplnené košíčky umiestnite do chladničky (alebo na iné chladné miesto) a nechajte ich dôkladne stuhnúť.
  • Po vytiahnutí z chladničky môžete šohajky ihneď servírovať. Vďaka praktickému baleniu v papierových košíčkoch sú pripravené na rýchle pohostenie či darovanie.

Bonusové tipy

  • Ak nemáte rum alebo nepoužívate alkohol, nahraďte ho rumovou arómou, prípadne vanilkovým extraktom.
  • Vlašské orechy môžete vymeniť za mandle, lieskovce alebo arašidy. Každý druh orechov prinesie nový rozmer chuti.
  • Na ozdobenie sa skvele hodí aj sušené ovocie, napríklad brusnice alebo hrozienka, ktoré predtým namočíte do rumu.

Aj keď sú šohajky bežne spájané s vianočnými sviatkami, stoja za to, aby ste ich pripravili kedykoľvek v roku. Sú expresne hotové, krásne vyzerajú a ich chuť poteší všetkých milovníkov čokolády a orechov. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.