
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Smaženky: legendárna pochúťka z čias socializmu, ktorá chutí aj dnes
Smaženky: legendárna pochúťka z čias socializmu, ktorá chutí aj dnes

Ešte dávno predtým, než sa na Slovensku a v Česku objavili fast foody, kde dominujú hamburgery, hranolky či hot dogy, mala svojich hrdinov aj socialistická gastronómia. Medzi ne nepochybne patrili smaženky – jednoduché, lacné a neuveriteľne chutné jedlo, ktoré ste kedysi dostali v každom bufete či výčape. Dnes sú už takmer zabudnuté, no pritom ich príprava je smiešne jednoduchá. Ak ste túto chuť detstva ešte nezabudli, alebo ju chcete spoznať, môžete si ich ľahko pripraviť aj doma.
Ako vyzeralo „rýchle občerstvenie“ kedysi
Keď sa dnes povie fast food, väčšina z nás si predstaví hranolky, hamburger alebo pizzu. No počas socializmu, keď sa o týchto jedlách ešte takmer nevedelo, vyzeralo rýchle občerstvenie úplne inak. V bufetoch sa podávali taniere s teplou polievkou, chlieb so sekanou, obložené chlebíčky a samozrejme – legendárne smaženky.
Bola to doba, keď si ľudia vážili aj jednoduché jedlá a dokázali z mála vyčarovať niečo, čo zasýtilo a chutilo. Práve preto na smaženky mnohí spomínajú s nostalgiou – boli dostupné, rýchle, lacné a predovšetkým chutné.
Pôvodné smaženky: syrové karbanátky na chlebe
Možno vás prekvapí, že pôvodná verzia smaženky nebola len o vajíčku. V 60. rokoch sa totiž pripravovala ako syrový karbanátok – zmes nastrúhaného eidamu, vajec, cesnaku, mlieka, strúhanky a štipky rasce. Z tejto hmoty sa formovali malé placky, ktoré sa smažili na oleji dozlatista a následne kládli na krajec chleba.
Táto verzia bola veľmi obľúbená, no postupne z bufetov zmizla. Prečo? Pravdepodobne kvôli tomu, že syr sa stal drahou surovinou, a tak sa kuchári priklonili k lacnejšej a jednoduchšej alternatíve – vaječnej omelete.
Retro verzia, ktorú si pamätá väčšina
Keď dnes spomeniete smaženku, väčšina ľudí si predstaví práve omeletu na chlebe. A práve túto klasiku si môžete pripraviť za pár minút doma – z bežných surovín, ktoré určite máte v chladničke.
Recept na poctivú retro smaženku
Na tri porcie budete potrebovať:
-
5 vajec
-
5 lyžičiek strúhanky
-
3 lyžice mlieka alebo smotany
-
soľ, čierne korenie
-
olej na vyprážanie
-
3 krajce čerstvého chleba
-
plnotučnú horčicu
-
cibuľu, kyslé uhorky, rajčiny či nakladané papriky na ozdobu
Postup:
-
V miske rozšľahajte vajcia, pridajte strúhanku, mlieko, soľ a korenie. Zmes premiešajte, aby bola jemne hustá.
-
Na panvici rozohrejte trochu oleja a nalejte jednu naberačku zmesi. Omeletu opečte z oboch strán dozlatista. Z celej dávky pripravíte tri omelety.
-
Každý krajec chleba potrite plnotučnou horčicou a preložte naň jednu omeletu – môžete ju jemne prehnúť napoly, aby lepšie držala tvar.
-
Na záver pridajte cibuľové krúžky, kolieska kyslých uhoriek, rajčiny alebo nakladané papriky.
A je to! Jednoduché, rýchle a pritom s chuťou, ktorá vás prenesie o pár desaťročí späť.
Malý tip na záver
Ak máte radi syrovejšiu chuť, pokojne pridajte do omelety nastrúhaný syr – tak sa priblížite pôvodnej verzii zo 60. rokov. A ak chcete ešte výraznejšiu chuť, skúste namiesto horčice použiť pikantnú omáčku alebo cesnakový dip.
Chuť detstva, ktorá sa oplatí oživiť
Smaženky boli kedysi symbolom jednoduchej radosti – jedlo, ktoré sa dalo zjesť postojačky, v zhone, ale vždy zasýtilo a potešilo. Dnes sa k nim oplatí vrátiť nielen z nostalgie, ale aj preto, že ukazujú, ako málo stačí k dobrej chuti.