
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Smrekový sirup: Lesná pochúťka, ktorá lieči aj osviežuje
Smrekový sirup: Lesná pochúťka, ktorá lieči aj osviežuje

Sirupy si väčšinou spájame s bylinkami alebo kvetmi. No vedeli ste, že rovnako dobre poslúžia aj mladé smrekové výhonky? Výsledkom je sladký, voňavý elixír, ktorý nielen chutí, ale má aj výnimočné účinky na zdravie. V lete vás osvieži v nápojoch, v zime poslúži ako prirodzená podpora imunity.
Mladé smrekové výhonky – čo sú zač?
Keď sa v máji vyberiete na prechádzku do lesa, všímajte si konce smrekových vetvičiek. Objavia sa na nich svetlozelené výhonky – jemné, svieže a plné života. Tieto malé zázraky prírody sú výborné na kulinárske aj liečebné využitie.
Zo smrekových výhonkov si môžete pripraviť nielen sirup, ale aj med, tinktúru, džem, alebo ich naložiť do octu, kde získajú zaujímavú chuť vhodnú na dochutenie jedál. Výhonky sa hodia aj do čajov alebo sa dajú usušiť a neskôr použiť ako korenina do smoothies či na marinovanie mäsa a rýb.
Ako a kedy ich zbierať?
Najvhodnejší čas na zber výhonkov je počas celého mája. V horských oblastiach sa sezóna predlžuje až do jeho konca. Zbierajú sa ešte mäkké, kým nestvrdnú – ideálne, keď majú dĺžku medzi 2,5 až 5 cm.
Dbajte na to, aby ste výhonky zbierali počas slnečných a suchých dní, najlepšie v oblastiach ďaleko od ciest a miestneho znečistenia. Pri zbere dávajte pozor, aby ste neoslabili stromy – vždy odoberajte len pár výhonkov z viacerých stromov. A namiesto plastových vreciek siahnite po látkových alebo papierových taškách, aby výhonky ostali svieže.
Prečo sú smrekové výhonky také cenné?
Tieto jemné zelené prírastky nie sú len chutné – sú aj nabité prospešnými látkami. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a éterické oleje, ktoré pomáhajú udržiavať organizmus v dobrej kondícii.
Naši starí rodičia na ne nedali dopustiť. Sirup z mladých smrekových výhonkov bol ich overený recept na kašeľ, nádchu a celkové posilnenie tela počas zimy. Okrem toho sa verilo, že vôňa smrekových silíc upokojuje myseľ a prispieva k lepšej nálade.
Príprava domáceho smrekového sirupu
Výroba sirupu je jednoduchá a zvládne ju každý. Jedinou výzvou je dostatočne si zásobiť výhonky. Hotový sirup je univerzálny: v zime zahreje ako liek, v lete osvieži v limonáde alebo poslúži ako originálna prísada do jedál.
Potrebujete:
-
čerstvé smrekové výhonky
-
trstinový cukor (4 šálky cukru na 6 šálok odvaru)
-
vodu
Postup:
-
Výhonky vložte do hrnca a zalejte ich tak, aby boli práve zakryté vodou. Priveďte do varu, potom zmiernite plameň a varte asi 30 minút. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete odvar nechať cez noc odležať v chladničke.
-
Po vylúhovaní odvar preceďte, odmerajte množstvo tekutiny a zmiešajte ho s trstinovým cukrom v správnom pomere. Varíte bez pokrievky, kým sa objem nezníži približne na štvrtinu a sirup získa hustejšiu konzistenciu – trvá to asi 30 až 60 minút. Pamätajte, že po vychladnutí ešte zhustne. Počas varenia nezabudnite zberať penu.
-
Hotový sirup nalejte do sterilizovaných fliaš, nechajte kúsok voľného miesta pod hrdlom a dobre uzavrite. Po vychladnutí ho uskladnite v chladničke, kde vydrží približne štyri mesiace. Ak ho chcete uchovať ešte dlhšie, fľaše sterilizujte vo vriacej vode asi 10 minút – takto vydrží aj dva až tri roky na chladnom a tmavom mieste.