- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Nezaradené
- Špaldové minivianočky
Špaldové minivianočky
K sviatkom patrí neodmysliteľne aj vianočka. Vyskúšajte ju zo špaldovej múky, ktorá jej dodá jemnú orieškovú chuť. V minivariante (asi 20 cm) ich navyše môžete použiť aj ako jedlý darček od srdca.
Ingrediencie pre:
3 vianočky
Cesto
500 g špaldová múka
2 ks žĺtkov
250 ml mlieka
100 g masla
50 g cukru múčka
2 balíčky vanilkového cukru
1 hrsť sušených brusníc
1 hrsť vlašských orechov
1 kocka čerstvého droždia
1 lyžička citrónovej kôry
Na dohotovenie
3 lyžice mandľových lupienkov
1 ks žĺtkov
1 lyžica mlieka
Postup
01.
Mlieko zohrejte tak, aby bolo vlažné. Rozdrobte doň droždie a pridajte po lyžičke múky a cukru. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások.
02.
Medzitým do misy nasypte múku a pridajte citrónovú kôru, práškový a vanilkový cukor. Premiešajte a pridajte na kúsky nakrájané zmäknuté maslo.
03.
Nakoniec do misy nalejte vzídený kvások. Všetko dôkladne prepracujte, až vznikne cesto bez hrudiek. Potom do neho zapracujte ešte orechy a brusnice. Brusnice môžete predtým nakrájať na menšie kúsky.
04.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinku alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho rozdeľte na 3 diely.
05.
Každý diel potom ešte rozdeľte na 9 kúskov. Z každého vyvaľkajte rezancu. Najskôr upleťte vrkoč zo 4 dielikov, potom z troch a nakoniec pridajte navrch vianočky zapletené dva dieliky. Takto pripravte 3 vianočky.
06.
Žĺtok rozšľahajte s mliekom. Potrite vianočky pomocou mašlovačky a nakoniec ich posypte mandľami. Pečte ich 25 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Po upečení ich pocukrujte. Ak ich chcete darovať, obviažte ich ozdobnou stužkou.
Zdroj: www.prozeny.cz