Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Špargľa: Jarný poklad plný živín a chuti, ktorý rozprúdi nielen metabolizmus

Špargľa: Jarný poklad plný živín a chuti, ktorý rozprúdi nielen metabolizmus
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Špargľa: Jarný poklad plný živín a chuti, ktorý rozprúdi nielen metabolizmus Foto: depositphotos.com
reklama:

Špargľa, často považovaná za delikatesu s noblesou, patrí medzi tie plodiny, ktoré sú s ľudstvom už od pradávna. Dnešné jarné mesiace – konkrétne apríl až jún – ponúkajú ideálne podmienky na jej zber. Zaujímavosťou je, že sa zbiera výlučne ručne a tradične končí presne 24. júna na sviatok sv. Jána.

V obchodoch natrafíte na tri farebné varianty – zelenú, bielu a fialovú. Každá má osobitý charakter aj chuť, za ktorú vďačí kyseline asparágovej. Táto látka pozitívne ovplyvňuje činnosť obličiek a prispieva k celkovej detoxikácii organizmu.

Farba nerozhoduje – pestovanie áno

Hoci by sa mohlo zdať, že jednotlivé farebné druhy predstavujú rôzne odrody, nie je to tak. Rozdiel spočíva v spôsobe pestovania: biela špargľa rastie pod zemou bez prístupu svetla, preto si zachováva svoju svetlú farbu a jemnejšiu chuť. Zelená špargľa sa naopak necháva rásť na povrchu a pôsobením slnka získava chlorofyl aj výraznejšiu chuť. Fialová verzia, ktorú častejšie nájdete v zahraničných kuchyniach, ponúka ešte intenzívnejší chuťový profil.

Ak sa niekto rozhodne začať so špargľou ako pestovateľ, musí byť trpezlivý – prvú úrodu môže očakávať až po troch rokoch od výsadby.

Ľahká, výživná a neuveriteľne variabilná

V kuchyni sa špargľa uplatní skutočne naplno – môžete ju podávať surovú, grilovanú, zapekanú či dusenú. Okrem jemnej chuti však ponúka aj významný nutričný prínos: je plná vitamínov C a E, skupiny B, kyseliny listovej a dôležitých minerálov ako vápnik, draslík, horčík a železo. Obsahuje tiež veľké množstvo vody, vďaka čomu je ideálna pri odľahčenej strave.

Dôležité je, aby ste ju pred tepelnou úpravou iba krátko opláchli pod studenou vodou – dlhé máčanie nie je vhodné, pretože môže pripraviť špargľu o cenné látky. Biela špargľa navyše vyžaduje ošúpanie, zelená a fialová sa konzumujú bez ďalších úprav.

Receptové inšpirácie: Špargľa v hlavnej úlohe

Slané tartaletky s pestom, ricottou a grilovanou špargľou

Ingrediencie:

  • 320 g rozvaľkaného lístkového cesta

  • 175 g zelenej špargle

  • 1 PL olivového oleja

  • 100 g crème fraîche

  • 60 g bazalkového pesta

  • 1 PL citrónovej šťavy

  • 1 ČL citrónovej kôry

  • 40 g ricotty

  • štipka chilli vločiek

  • listový šalát na servírovanie

Postup:

Rúru rozohrejte na 220 °C. Cesto nakrájajte na šesť štvorcov a poukladajte ich na plech s papierom na pečenie. Okraje každého štvorca mierne narežte (asi centimeter od kraja), ale nie celkom – vytvoria sa tak „rámčeky“, ktoré počas pečenia krásne vystúpia. Pečte asi 15 minút, kým sa cesto nezačne zľahka zafarbovať.

Medzitým špargľu zbavte tvrdších koncov a nakrájajte ju na kúsky. Pokvapkajte ich olivovým olejom a krátko opečte na panvici alebo grile – len pár minút, aby zostali svieže a mierne opečené.

Crème fraîche zmiešajte s pestom, citrónovou šťavou a kôrou. Keď sú štvorce upečené, v strede ich jemne stlačte a natrite touto zmesou. Navrch uložte grilovanú špargľu a dajte zapiecť ešte na 6–8 minút. Po vytiahnutí ozdobte ricottou, chilli vločkami a servírujte s čerstvým šalátom.

Restovaná špargľa so šalotkou, paprikou a syrom feta

Potrebujete:

  • 450 g špargle

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 šalotku

  • ⅓ šálky pečenej červenej papriky

  • ⅓ šálky syra feta

  • šťavu a kôru z jedného citróna

  • olivový olej

  • soľ, čierne korenie

  •  štipka chilli

Príprava:

Na panvici rozohrejte väčšie množstvo olivového oleja (cca ¼ šálky), vložte nakrájanú špargľu, osoľte a okoreňte. Restujte asi dve minúty. Pridajte nasekanú šalotku a pretlačený cesnak, premiešajte a pokračujte vo varení ďalšie tri minúty, až kým zelenina nezmäkne a nezačne hnednúť.

Po odstavení panvicu dochuťte citrónovou šťavou, kôrou a prípadne korením podľa chuti. Nakoniec pridajte pokrájanú pečenú papriku a rozdrobený syr feta. Podávajte ako teplý šalát alebo ako prílohu k rybe či mäsu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.