Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Stačí do zemiakov vyhĺbiť jamky. Odteraz ich už nebudete pripravovať inak

Vydlabané plnené zemiaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vydlabané plnené zemiaky Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie suroviny v slovenských domácnostiach. Sú nenáročné na prípravu, finančne dostupné a zároveň veľmi variabilné – môžete ich podávať ako prílohu, ale aj ako plnohodnotné hlavné jedlo. Ak ich správne dochutíte, vzniknú z nich jedlá, ktoré ohúria celú rodinu. V tomto článku vám predstavíme dva jednoduché a originálne recepty, ktoré posunú vaše kulinárske zručnosti na vyššiu úroveň.

Zemiaky sú vďačným základom pre množstvo jedál – či už ide o varené, pečené, zapekané alebo plnené verzie. Fantázii sa medze nekladú, stačí siahnuť po správnych ingredienciách. Vyskúšajte chutné plnené zemiaky s mäsovými guľkami alebo výbornú zemiakovú roládu s mäsovou plnkou. Obe varianty sú nenáročné na prípravu, nevyžadujú drahé suroviny a výborne sa hodia na bežný obed aj víkendový obed s rodinou.

Plnené zemiaky s mäsovými guľkami – jednoduché, ale efektné jedlo

Na prípravu tohto receptu si nachystajte päť väčších zemiakov. Môžete ich ošúpať, no ak preferujete rustikálnejšiu chuť, nechajte ich so šupkou. V každom prípade ich však poriadne umyte a dajte celé variť do osolenej vody, kým nezmäknú – nesmú sa však rozvárať.

Kým sa zemiaky varia, pripravte si mäsovú zmes. Do väčšej misy vložte 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo mix), pridajte 100 g nadrobno nakrájanej cibule, hrsť nasekaného kôpru a hladkolistého petržlenu, jednu polievkovú lyžicu strúhanky, dve lyžice prelisovaného cesnaku, pol lyžičky mletého čierneho korenia, pol lyžičky údenej červenej papriky, lyžičku provensálskeho korenia a jednu lyžičku soli. Všetko dôkladne premiešajte rukami, aby sa suroviny rovnomerne spojili.

Keď sú zemiaky hotové, zlejte z nich vodu a nechajte ich vychladnúť. Potom každý zemiak rozkrojte pozdĺžne na dve polovice a lyžicou do stredu jemne vydlabte jamku – asi tak veľkú, ako lyžica sama. Vznikne vám prirodzený priestor na plnku. Zemiakové polovice poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a každú časť potrite olivovým alebo slnečnicovým olejom. Zemiaky pečte pri teplote 180 °C približne 15 minút – bez zakrývania alobalom. Práve suché teplo pomôže šupke získať chrumkavosť a spevniť okraje.

Medzitým si nastrúhajte 100 g syra podľa chuti (eidam, cheddar či gouda) a každú vydlabanú zemiakovú polovicu ním na spodku vysypte. Z mäsovej zmesi vytvorte malé guľky a niekoľko ich poukladajte na syr. Čím menšie guľky urobíte, tým estetickejšie bude celý pokrm pôsobiť – a navyše sa ich zmestí viac.

Každý zemiak zalejte trochou paradajkového pyré a navrch ešte nasypte trochu strúhaného syra. Vložte plech späť do rúry a pečte ďalších 30 až 35 minút pri 180 °C. Výsledok? Výborne prepečené zemiaky s bohatou náplňou, ktoré zaručene zmiznú z taniera ako prvé.

Zemiaková roláda plnená mäsom – efektný a sýty pokrm

Tento recept je ideálny pre milovníkov tradičnej kuchyne s moderným nádychom. Najprv si nastrúhajte 1 kg surových ošúpaných zemiakov na hrubom strúhadle. Z nastrúhaných zemiakov vytlačte prebytočnú šťavu (rukou alebo cez plátno) a hmotu vložte do veľkej misy.

K zemiakom pridajte 1 a ½ lyžičky soli, ½ lyžičky mletého čierneho korenia, lyžičku provensálskeho korenia, 3 lyžice polohrubej (alebo hladkej) múky, 3 lyžice kyslej smotany, 3 prelisované strúčiky cesnaku a dve celé vajcia. Celú zmes dôkladne premiešajte, kým nevznikne husté a rovnomerné cesto.

Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejte zemiakovú hmotu a rovnomerne ju rozotrite. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 až 25 minút. Po upečení hneď plát zrolujte aj s papierom a nechajte chvíľu oddýchnuť – tým sa zemiakové cesto spevní a bude sa lepšie plniť.

Kým roláda chladne, pripravte si mäsovú plnku. Do čistej misy dajte 400 g mletého mäsa, jednu nadrobno nasekanú cibuľu, trochu nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate, ½ lyžice údenej mletej papriky, ¼ lyžice čierneho korenia, 1 lyžicu soli a všetko rukou dôkladne premiešajte na kompaktnú zmes.

Zemiakovú roládu opäť rozviňte, rovnomerne ju potrite pripravenou mäsovou zmesou a následne znova zrolujte – tentoraz už bez papiera. Hotovú roládu preložte na nový papier na pečenie, prikryte alobalom a pečte 40 minút pri teplote 180 °C. Na záver alobal odstráňte a pečte ešte 10 minút, aby sa povrch jemne zapiekol.

Po krátkom vychladnutí roládu nakrájajte na plátky a podávajte s kyslou smotanou, prípadne s ľahkým zeleninovým šalátom.

Záver

Oba recepty sú dôkazom toho, že aj zo zdanlivo obyčajných zemiakov sa dajú pripraviť jedlá, ktoré nielen dobre chutia, ale aj výborne vyzerajú. Plnené zemiaky s mäsovými guľkami vás prekvapia svojou jednoduchosťou a lahodnou chuťou, zatiaľ čo zemiaková roláda zaručene zapôsobí na každého, kto ju ochutná. Stačí trocha trpezlivosti, chuť experimentovať a výsledok bude stáť za to.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.