Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Stačí správne nakrojiť hermelín: Tri expresné recepty, ktoré sú lahodné a nestojí vás viac ako pár eur

Hermelín je plný krémovej chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hermelín je plný krémovej chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa povie „hermelín“, väčšine z nás sa okamžite vybaví mäkký, krémový syr s bielou plesňou na povrchu, typicky okrúhleho tvaru. Táto česká lahôdka je stálicou v chladničkách mnohých domácností, a to najmä vo forme nakladaného hermelínu v oleji, s cibuľou a paprikou. No vedeli ste, že z tohto syra sa dá pripraviť aj množstvo iných originálnych pochúťok? Prinášame vám tri rýchle recepty, ktoré zvládne každý a ktoré vás milo prekvapia svojou jednoduchosťou aj chuťou.

Syry ako základ jedálnička

Syr patrí medzi obľúbené suroviny v kuchyni – konzumujeme ho s pečivom, so zeleninou, ako súčasť omeliet či cestovín, pečený, vyprážaný alebo čerstvý ako pochúťka k vínu. Okrem toho je aj cenným zdrojom živín – obsahuje vysoký podiel bielkovín, tukov, vápnika, horčíka, fosforu a vitamínov A, B2 a D.

Medzi špeciálne kategórie patria zrejúce tvarohové syry s plesňou, ako sú hermelín či camembert. Na pohľad sú si podobné, no líšia sa krajinou pôvodu, chuťou aj spôsobom výroby.

Kde sa vzal hermelín?

Hermelín má svoj pôvod v Česku, konkrétne v obci Přibyslav na Vysočine. Prvýkrát sa pod týmto názvom objavil už v roku 1946. Hoci dnes pod týmto menom nájdete v obchodoch aj syry vyrobené v Poľsku, pravý hermelín je typický jemnou vôňou pripomínajúcou čerstvé šampiňóny, krémovým vnútrom a neporušeným povrchom pokrytým ušľachtilou bielou plesňou. Jeho názov je údajne odvodený od podobnosti so vznešeným kráľovským hermelínovým plášťom.

Ak chcete skúsiť niečo netradičné, vyskúšajte tieto tri recepty. Stačí hermelín správne narezať – a čarovať s chuťami môžete začať!

1. Hermelín s medom a lesným ovocím

Tento recept vás prekvapí nezvyčajnou kombináciou sladkého a slaného. Z hermelínu spravíte chutnú lahôdku, ktorú môžete podávať ako predjedlo alebo ako netradičnú večeru.

Postup:

  • Hermelín nakrojte ostrým nožom do mriežky – rezy by mali byť hlboké asi do polovice syra a vzdialené od seba cca 1,5 až 2 cm. Dávajte pozor, aby ste ho neprekrojili úplne – mal by držať pohromade.

  • Potrite povrch syra medom – najlepšie tak, aby sa med dostal aj do všetkých zárezov.

  • Rozpáľte teflónovú panvicu a položte na ňu syr medovou stranou nadol. Opekajte približne 2 až 3 minúty.

Medzitým si pripravte ovocnú zmes:

  • Nahrubo posekajte hrsť lieskových orechov.

  • Na panvici rozpustite dve lyžice medu a pridajte orechy, 50 g čerstvých malín, černíc a čučoriedok.

  • Dochuťte štipkou soli a pridajte dve celé vetvičky rozmarínu.

  • Túto voňavú a sladkú zmes poukladajte okolo opečeného syra.

Na záver vložte celé jedlo do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 20 minút. Podávajte s opečenou bagetkou pokvapkanou olivovým olejom. Chuťový zážitok zaručený!

2. Bylinkový hermelín pečený v bochníku chleba

Ak chcete jedlo, ktoré upúta na prvý pohľad aj chuťou, siahnite po tomto nápade. Hermelín zapekaný v bochníku chleba je nielen efektný, ale aj výborne chutí.

Ako na to:

  • Zoberte si okrúhly bochník chleba a vyrežte v strede kruhový otvor tak, aby sa doň vošiel celý hermelín.

  • Zvršok chleba narežte do mriežky, ale opäť pozor – nerežte až dole, aby chlieb držal tvar.

  • Vložte hermelín do pripraveného otvoru.

Bylinková zmes:

  • Zmiešajte 1 ČL soli, 1 ČL sušeného oregana, ½ ČL rozmarínu, ½ ČL bazalky, hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate a 5 roztlačených strúčikov cesnaku.

  • Prilejte 5 lyžíc olivového oleja a dobre premiešajte.

Touto zmesou naplňte zárezy v chlebe aj vrch syra. Položte celý bochník na plech vystlaný papierom na pečenie a zapečte pri 180 °C približne 20 minút. Potom už len servírujte a vychutnávajte si, ako sa roztekajúci syr mieša s chuťami chrumkavého chleba a aromatických byliniek.

3. Hermelín zapečený s bagetkou ako kvet

Tretí recept je vizuálne veľmi efektný a ideálny na pohostenie návštevy.

Postup:

  • Hermelín dajte na suchú panvicu a narežte ho opäť do mriežky.

  • Potrite ho medom, pridajte tri roztlačené strúčiky cesnaku, štipku soli a pokvapkajte olivovým olejom.

  • Nakrájajte bagetu alebo ciabattu na tenké plátky a rozložte ich okolo syra do tvaru kvetu.

  • Všetko jemne pokvapkajte olivovým olejom.

Zapečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 15 minút. Servírujte horúce a jednoducho natrhávajte kúsky pečiva, ktoré namáčate do roztečeného hermelínu. Vhodné ako rýchly predkrm alebo pohostenie k vínu.

Záver

Hermelín nie je len obyčajný syr – ak ho správne upravíte a skombinujete s kvalitnými surovinami, dokáže prekvapiť svojou všestrannosťou. Vďaka týmto jednoduchým receptom si môžete užiť nové chute bez zdĺhavého varenia aj bez veľkých výdavkov. Skúste si tieto recepty pripraviť doma – či už na romantickú večeru, rýchlu pochúťku alebo pohostenie pre priateľov. Výsledok bude vždy nad očakávania!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.