
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Staré dobré triky našich starých mám: Ako oživiť oschnutý syr a predĺžiť mu životnosť
Staré dobré triky našich starých mám: Ako oživiť oschnutý syr a predĺžiť mu životnosť

Slováci, podobne ako Česi, patria medzi veľkých milovníkov syrov. V chladničke ich má väčšina z nás niekoľko druhov naraz – od eidamu cez parmezán až po rôzne plesňové delikatesy. No čo robiť, keď niektorý z nich nestihneme spotrebovať a začne tvrdnúť alebo vysychať? Naše staré mamy vedeli, ako takýto syr zachrániť. Vďaka ich múdrosti môžeme predĺžiť životnosť aj takým kúskom, ktoré by sme inak vyhodili.
Múdrosť z čias, keď sa nič nevyhadzovalo
Kedysi bolo plytvanie potravinami neprípustné. Každý kus syra mal svoju hodnotu a ak sa pokazil, bola to škoda. Staršie generácie preto vymýšľali jednoduché, no účinné triky, ako syrom predĺžiť čerstvosť a zamedziť ich znehodnoteniu. Niektoré z týchto rád sú aktuálne dodnes a oplatí sa ich poznať.
Ako zachrániť syr, ktorý už začína osychať
Ak máte dojem, že syr stratil svoju pružnosť a chuť, neznamená to, že ho musíte hneď vyhodiť. Skúste ho na pár minút ponoriť do mlieka alebo podmaslia. Tento jednoduchý trik dokáže syr „prebudiť“ k životu. Po krátkom máčaní bude opäť jemný, šťavnatý a chutný, akoby ste ho práve priniesli z obchodu.
Ďalšou babskou fintou je natrieť celý povrch syra tenkou vrstvou masla. Maslo vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá zabráni ďalšiemu vysychaniu a zároveň dodá syru jemnosť.
Ako si poradiť s čerstvým, no ťažko strúhateľným syrom
Mäkké syry sa často zle strúhajú, pretože sa lepia na strúhadlo. Riešením je dať ich na pár minút do mrazničky – po čiastočnom stuhnutí pôjde strúhanie omnoho jednoduchšie. Aby ste predišli lepeniu syra na strúhadlo, potrite jeho povrch trochou oleja. Uvidíte, že strúhanie bude oveľa hladšie.
Ako predísť plesniam na syre
Aj keď syr uchovávate v chladničke, nezaručuje to, že sa po pár dňoch nezačne kaziť. Výskyt plesní je bežný najmä pri tvrdých a polosuchých druhoch syrov, ako je čedar či parmezán. Pozor – výnimkou sú syry s ušľachtilou plesňou, ako napríklad niva alebo roquefort, kde je pleseň žiaduca.
Aby ste zabránili tvorbe plesní na bežných syroch, môžete vyskúšať osvedčený trik: zabaľte syr do papierového obrúska namočeného do malého množstva whisky a ten vložte do uzatvárateľného plastového vrecka. Alkohol zničí zárodky plesní a zároveň neznehodnotí chuť. Alternatívne môžete syr najprv zabaliť do pergamenového papiera a potom do potravinovej fólie – takto bude dýchať, no zároveň sa nevysuší.
Soľ ako prírodný konzervant
Naše staré mamy dobre vedeli, že štipka soli dokáže zázraky. Nielen v prípade mlieka alebo smotany, ale aj pri skladovaní syrov. Soľ totiž pomáha spomaľovať množenie baktérií a plesní. Pri niektorých mliekarenských výrobkoch tak môže predĺžiť ich trvanlivosť aj o niekoľko dní, a to aj po dátume spotreby.
Ako skladovať syr, aby vydržal dlhšie čerstvý
Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako syr udržať čerstvý čo najdlhšie, je zabaliť ho do pečiaceho papiera. Takto môže dýchať a nezaparí sa ako vo fólii. Potom ho vložte do chladničky. V takejto podobe vám kvalitný syr vydrží pokojne aj tri týždne. Samozrejme, je dobré pravidelne kontrolovať jeho vzhľad, vôňu, chuť i konzistenciu. Ak je všetko v poriadku, netreba sa riadiť len dátumom spotreby na obale.
Záver: Syr si zaslúži druhú šancu
Aj keď sa vám môže zdať, že niektoré kúsky syra sú už na vyhodenie, skúste si najprv spomenúť na rady starých mám. Mnohé z nich prežili desaťročia a aj dnes môžu byť veľmi užitočné. Pomocou pár jednoduchých trikov dokážete oživiť syr, predĺžiť jeho čerstvosť a zároveň ušetriť peniaze. V čase, keď sa kladie dôraz na neplytvanie potravinami, sú takéto znalosti neoceniteľné.