- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Staré pečivo nevyhadzujte. Tu je 5 tipov, ako ho vrátiť späť do hry
Staré pečivo nevyhadzujte. Tu je 5 tipov, ako ho vrátiť späť do hry
Pečivo býva jednou z najčastejšie vyhadzovaných potravín. Pritom môže ešte dobre poslúžiť a premeniť sa na nový pokrm alebo doplnok, ktorý dodá jedlu šmrnc.
Plnka nielen na Veľkú noc
Možno máte plnku spojenú len so sviatkami jari, pripraviť ju ale môžete kedykoľvek počas roka a zužitkovať do nej rožky a žemle, ktoré už nikomu nechutia.
Namiesto údeného mäsa pokojne použite na kocky nakrájanú šunku, skvelá bude aj s hubami alebo zvyškami pečeného kuracieho či bravčového mäsa. A mladé žihľavy nahraďte petržlenovou vňaťou, jarnou cibuľkou, pažítkou alebo inou obľúbenou bylinkou, ktorú máte k dispozícii.
Výsledkom bude plný pekáčik skvelej plnky, ktorú môžete podávať samostatne alebo napríklad ako prílohu k polievke.
Vyskúšajte tiež voňavú hubovú plnku s bylinkami. Recept a postup krok za krokom nájdete v tomto videu:
Francúzsky toast
Dajte unavenému toastovému chlebu nový šmrnc. Francúzsky toast oceníte ako skvelé sladké raňajky, pripraviť ho môžete aj naslano. Nie je to žiadna veda. V miske rozšľahajte vajcia s trochou mlieka, pridajte škoricu a vanilkový cukor.
Chlieb namočte do vaječnej zmesi a potom osmažte na oleji alebo masle. Pri podávaní pridajte med a čerstvé ovocie podľa sezóny. Pripraviť ho môžete aj v slanej verzii, naplnený syrom a šunkou.
Ribolitta
Tradičná talianska polievka ribollita vznikla v Toskánsku ako jedlo, v ktorom sa každý týždeň zužitkovali prebytky z kuchyne. Nájdete v nej fazuľu, veľa zeleniny, bylinky a tiež starý chlieb.
Krutóny do zásoby
Jednoduchý, ale veľmi praktický spôsob, ako zužitkovať staré pečivo, sú krutóny. Na ich prípravu môžete použiť starší chlieb, ale aj rožky, žemle alebo bagety. Stačí ich nakrájať na kocky, osmažiť alebo upiecť dozlatista v rúre pri teplote 200 ºC.
Po vychladnutí ich môžete nasypať do vzduchotesného pohára a uschovať na neskôr. Ak ich osmažíte na masle, vydrží vám zhruba týždeň, upečené nasucho až tri týždne. Pred použitím ich môžete rozpiecť v rúre alebo opiecť na panvici. Môžete ich tiež ochutiť cesnakom či bylinkovou soľou.
Panzanella
Staré pečivo je neoddeliteľnou súčasťou talianskeho šalátu s názvom panzanella. Klasická verzia obsahuje čerstvé paradajky, bazalku, opečené kocky chleba a zálievku z olivového oleja a vínneho octu.
Pripraviť ho môžete ale aj z grilovanej alebo pečenej zeleniny – napríklad paprík, cukety, baklažánu alebo cibule. Skvele ho doplnia aj olivy, mozzarella alebo syr s modrou plesňou.
Zdroj: zachranjidlo.cz, www.klasicke-recepty.cz, www.dumazahrada.cz