
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Staročeská kačica plnená hruškami: Dedinská klasika, ktorá nemá konkurenciu
Staročeská kačica plnená hruškami: Dedinská klasika, ktorá nemá konkurenciu

Tradičné jedlá našich predkov majú svoje čaro – nielenže skvele chutia, ale pripomínajú aj pohodu vidieckeho stola a sviatočnú atmosféru rodinných osláv. Jedným z takýchto pokladov je pečená kačica plnená hruškami, ktorá patrí k staročeským špecialitám. Vďaka ovociu je mäso jemné, šťavnaté a získa nezameniteľnú vôňu, akú bežné recepty len tak neponúknu. Ak sa chystáte privítať hostí alebo si chcete doma dopriať skutočnú sviatočnú pochúťku, práve tento recept je tou správnou voľbou.
Kačica v európskej kuchyni
Kačacie mäso si získalo obľubu po celom svete, no obzvlášť v Európe sa stalo vyhľadávanou delikatesou. Cieleným šľachtením vznikli plemená s rôznymi vlastnosťami – napríklad tučnejšia nanteská kačica, ktorá sa hodí na pomalé pečenie, alebo bavorská a rouenská kačica, známe pre bohaté a chutné mäso.
Na našich stoloch sa občas objavuje aj barbariová kačica, ktorá bola k nám dovezená z Francúzska už v roku 1936. Oproti klasickým plemenám má menej podkožného tuku, no naopak viac čistého mäsa, čo ocenia ľudia, ktorí si potrpia na menej mastné jedlá.
Čo budete potrebovať
Na prípravu staročeskej kačice plnenej hruškami si pripravte:
-
1 väčšiu kačicu,
-
2 veľké cibule,
-
soľ,
-
asi 10 guľôčok čierneho korenia,
-
12 kusov klinčekov,
-
4 pevné, tvrdšie hrušky,
-
niekoľko lyžíc medu,
-
trochu tymianu a rozmarínu.
Postup prípravy
-
Príprava mäsa: Kačicu najskôr dôkladne osoľte a potrite dvomi lyžicami medu. Ten jej dodá jemne karamelovú chuť aj chrumkavú kôrku.
-
Cibuľa a hrušky: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie polkolieska. Hrušky umyte, rozrežte na polovice a vyberte jadrovníky.
-
Plnenie: Do vnútra kačice vložte tri polovice hrušiek. K nim pridajte po tretine čajovej lyžičky tymianu a rozmarínu a osem klinčekov. Potom kačicu zašite alebo zatvorte pomocou kuchynských ihiel.
Pečenie na starý spôsob
Pekáč jemne vymastite olejom, rozložte na dno nakrájanú cibuľu a guľôčky korenia. Kačicu vložte navrch, priklopte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C.
-
Po pol hodine kačicu podlejte trochou vody a stiahnite teplotu na 150 °C.
-
Po ďalších 30 minútach pridajte zvyšné hrušky nakrájané na mesiačiky spolu so zvyškom klinčekov. Pečte ešte asi 45 minút.
-
Nakoniec zložte poklop, teplotu zvýšte na 180 °C a povrch kačice potrite ďalšou lyžicou medu. Mäso priebežne podlievajte vlastnou šťavou, až kým nebude koža krásne zlatistá a chrumkavá.
Obmeny receptu
Ak chcete v kuchyni trochu zaexperimentovať, skúste namiesto hrušiek použiť jablká, sušené slivky, pomaranče alebo dokonca hrozienka. Každá variácia dodá mäsu iný nádych a môžete tak zakaždým pripraviť originálnu verziu tohto staročeského jedla.
Namiesto klasického kmínu môžete skúsiť šalviu, čerstvý rozmarín, tymian či iné bylinky, ktoré dodajú vôňu a chuť podľa vašich predstáv.
Aká príloha sa hodí najlepšie?
Pečená kačica si doslova pýta tradičný doprovod – knedľu a dusenú kapustu.
-
Knedľa môže byť zemiaková, alebo aj žemľová.
-
Kapustu si môžete pripraviť bielu jemne kyslú alebo červenú s pikantnejším nádychom.
A ak neviete, pre ktorú sa rozhodnúť, pokojne naservírujte obe. Na tanieri budú nielen vyzerať lákavo, ale ich chute sa krásne dopĺňajú.
Tip na záver: Kačicu sa oplatí piecť pomaly, pokojne aj niekoľko hodín. Vďaka tomu zostane mäso šťavnaté a nebude vysušené. A keď sa vám bude počas pečenia zdať, že šťavy ubúda, vždy ju podlievajte horúcou vodou alebo vývarom – nikdy nie studenou, aby sa pečenie neprerušilo.