Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Staročeská pivná štrúdľa: Zabudnutý trik s pivom, ktorý používali naši predkovia

Staročeská pivná štrúdľa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Staročeská pivná štrúdľa Foto: depositphotos.com
reklama:

Patríte k milovníkom jablkových závinov a radi by ste vyskúšali niečo netradičné? V tom prípade sa nechajte inšpirovať staročeskou receptúrou, kde sa do cesta pridáva pivo. Kedysi sa tento postup hojne využíval, no postupne sa naň pozabudlo. Ak hľadáte spôsob, ako oživiť tradície našich starých mám, skúste si upiecť práve pivnú štrúdľu a uvidíte, že vaša kuchyňa sa naplní tou najlákavejšou vôňou, ktorá poteší každého maškrtníka.

Prečo vyskúšať štrúdľu s pivom?

Možno by vám pri slove „pivo“ v spojení so štrúdľou napadlo, že pôjde o slanú verziu obľúbeného múčnika. V skutočnosti však ide o klasický jablkový závin, len s jemným nádychom piva, ktorý celú chuť ešte zvýrazní. Ak však predsa len obľubujete slanú variantu, môžete do cesta pridať napríklad špenát, syr alebo slaninu. Teraz sa ale zameriame na osvedčenú staročeskú verziu s jablkami.

Jednoduchá príprava pivnej štrúdle

Nebojte sa, príprava tohto dezertu je zvládnuteľná aj pre menej skúsených pekárov. Na dve tradičné „nohy“ štrúdle si pripravte:

  • 300 g hladkej múky

  • 125 ml piva (môže byť svetlé, tmavé či polotmavé)

  • 100 g tuku na pečenie

  • 1 lyžicu práškového cukru

  • štipku soli

Všetky suroviny spracujte buď ručne, alebo v kuchynskom robote, aby vám vzniklo hladké, nelepivé cesto. Následne z neho vytvarujte bochník a nechajte ho odpočívať v teple, najlepšie v nahriatej nádobe, aby cesto získalo pružnosť. Kým cesto odpočíva, máte dostatok času na prípravu náplne.

Tradičná náplň do štrúdle

Aj napriek trochu netradičnému cestu zostávame pri klasickej jablkovej náplni, aká sa bežne používa na sladké záviny. Na dve nohy štrúdle budete potrebovať:

  • cca 400 g jabĺk (olúpané, nastrúhané alebo nakrájané)

  • 2 lyžice hrozienok (ideálne namočených a prepláchnutých)

  • 2 lyžice nasekaných vlašských orechov

  • 4 lyžice strúhanky (môžete ju predtým opražiť na masle)

  • 1 lyžičku mletej škorice

  • 1 vajce na potretie (prípadne mlieko)

Strúhanka je nevyhnutná, aby vtiahla prebytočnú šťavu z jabĺk, vďaka čomu štrúdľa nebude zospodu rozmočená. Ak máte radšej výraznejšiu kyslosť, môžete do plnky pridať trošku rebarbory, no pôvodná receptúra ráta s jablkami, vlašskými orechmi, hrozienkami a škoricou.

Postup krok za krokom

  1. Vyvaľkajte cesto:
    Cesto si rozdeľte na dve rovnaké časti a postupne vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske. Mali by vzniknúť obdĺžniky, na ktoré sa dobre rozprestrie plnka.

  2. Použite strúhanku:
    Vyvaľkané cesto jemne posypte strúhankou. Tá sa postará o to, aby sa šťava z jabĺk vsiakla a nenarušila štruktúru cesta.

  3. Pridajte jablká a dobroty:
    Na pripravené cesto rovnomerne rozložte nastrúhané alebo nakrájané jablká, pridajte hrozienka a posypte vlašskými orechmi. Celú zmes posypte mletou škoricou, prípadne doslaďte podľa chuti.

  4. Zrolujte a zlepte:
    Okraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom. Najprv preložte kratšie strany dovnútra, aby náplň nevypadla, a potom zrolujte po dlhšej strane. Vajíčko funguje ako lepidlo, takže sa vám cesto počas pečenia neotvorí.

  5. Dajte štrúdľu na plech:
    Zrolovanú štrúdľu preložte na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby spoj smeroval nadol. Vrch štrúdle ľahko popichajte vidličkou alebo špajdľou.

  6. Potretie a pečenie:
    Celý povrch potrite vajíčkom (alebo mliekom). Potom vložte plech do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút, kým sa povrch sfarbí dozlatista a domovom sa nezačne šíriť neodolateľná vôňa jablkovo-škoricovej dobroty.

Možná slaná obmena

Ak by ste si chceli pripraviť slanú verziu tohto dezertu, nemusíte sa báť, že by sa pivo v ceste nehodilo. Pokojne ho zachovajte a vymeňte náplň za špenát, slaninku a syr. V takom prípade vynechajte cukor, škoricu a hrozienka. Výsledkom bude netradičný, no veľmi chutný slaný závin.

Záver

Staročeská pivná štrúdľa dokazuje, že aj zabudnuté kuchárske triky môžu priniesť do našich receptov niečo nové a inšpiratívne. Vďaka pivu je cesto pružné, dobre sa s ním pracuje a získa príjemnú chuť, ktorú ocenia malí aj veľkí gurmáni. Ak ste ešte neochutnali jablkový závin s pivom, určite to aspoň raz skúste. Možno zistíte, že táto takmer zabudnutá metóda stojí za to, aby ste si ju zaradili medzi svoje obľúbené rodinné recepty.

Prajeme vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.