Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Staročeská vianočná muzika: Zabudnutá sladká pochúťka, ktorú naši predkovia pripravovali na Vianoce

Zabudnutá vianočná sladkosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zabudnutá vianočná sladkosť Foto: depositphotos.com
reklama:

Staročeská vianočná muzika dnes patrí medzi takmer zabudnuté sviatočné jedlá, ktoré z našich stolov nenápadne zmizli. Kedysi však išlo o mimoriadne obľúbenú sladkú pochúťku, na ktorú naši predkovia nedali dopustiť. Ak túžite objaviť čaro starých Vianoc a vrátiť na sviatočný stôl niečo netradičné, no zároveň poctivé a voňavé, vianočná muzika je skvelou voľbou. Ako dezert po štedrovečernej večeri dokáže príjemne prekvapiť a očariť celú rodinu.

Keď boli Vianoce plné zvykov a starých receptov

V minulosti mali Vianoce omnoho pevnejšie miesto v tradíciách než dnes. Ľudia si potrpeli na rôzne zvyky – od liatia olova, cez púšťanie orechových lodičiek, až po hádzanie topánkou, ktoré malo prezradiť budúci osud. Spolu s týmito zvykmi však postupne mizli aj tradičné sviatočné jedlá.

Zo štedrovečerných stolov sa vytratili pokrmy ako kapor načierno či práve vianočná muzika. Zatiaľ čo nie každý si dnes vie predstaviť, že by si pochutnal na starých rybích receptoch, vianočná muzika má veľkú šancu osloviť aj moderného stravníka. Je jemná, sladká, plná ovocia a korenín a jej chuť je príjemne harmonická. O to viac stojí za to dať jej novú šancu a oživiť zabudnutú tradíciu.

Čo je vlastne vianočná muzika?

Ak ste o tomto dezerte ešte nikdy nepočuli, nie ste sami. Spomínať si naň môžu najmä staršie generácie, no aj tie ho dnes často poznajú už len matne. Pred niekoľkými desaťročiami však patrila vianočná muzika k bežnej súčasti štedrovečernej hostiny.

V podstate ide o ovocný pokrm na pomedzí kompótu a sladkej omáčky. Základ tvorí sušené ovocie, ku ktorému sa pridávajú hrozienka, orechy, koreniny a ďalšie ingrediencie. Presné zloženie sa líšilo podľa regiónu aj možností domácnosti. Niekde bola hustejšia, inde redšia, niekde sladšia, inde korenistejšia.

V minulosti sa tento dezert označoval rôznymi názvami, napríklad ako ovocný odvar, sladká odvárka alebo Tomáškov kompót.. Práve posledné pomenovanie pravdepodobne súviselo s tým, že sa muzika pripravovala už 21. decembra, na sviatok svätého Tomáša. Do Štedrého dňa mala dostatok času „odležať sa“, chute sa krásne prepojili a výsledok bol ešte lahodnejší.

Tradične sa vianočná muzika podávala ako sladká bodka na záver štedrovečernej večere. Servírovala sa spolu s vianočkou, ktorá sa do nej namáčala a nasiakla jej bohatou ovocnou chuťou.

Ako si pripraviť staročeskú vianočnú muziku

Na prípravu budete potrebovať približne 400 gramov sušeného ovocia. Použiť môžete sušené jablká, slivky, hrušky či marhule – ideálne je skombinovať viac druhov podľa chuti. Ovocie vložte do hrnca, zalejte studenou vodou tak, aby bolo celé ponorené, a nechajte niekoľko hodín odstáť, aby zmäklo.

Následne pridajte celé korenie: jeden zvitok škorice, jednu hviezdičku badiánu a približne pol lyžičky klinčekov. Klinčeky je praktické zabaliť do čistého plátna alebo gázy, aby sa dali po varení jednoducho vybrať. K ovociu pridajte aj šupku z polovice dôkladne umytého citróna, ktorú ošúpete na tenké prúžky.

Obsah hrnca priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte, kým ovocie úplne nezmäkne. Keď je hotové, vyberte z hrnca všetko korenie aj citrónovú kôru. Zvyšok rozmixujte na jemnú kašu. Tá býva pomerne riedka, preto ju zahustite nastrúhaným perníkom – množstvo prispôsobte podľa toho, akú konzistenciu preferujete.

Do hotovej zmesi potom vmiešajte hrsť hrozienok, hrsť lúpaných mandlí a približne dve lyžice rumu, ktorý dodá muzike typickú sviatočnú arómu. Dezert nechajte v chlade odstáť, ideálne aspoň do druhého dňa.

Servírovanie a ďalšie využitie

Pri podávaní rozdeľte vianočnú muziku do pohárov alebo misiek a ozdobte podľa fantázie – hodí sa šľahačka, sušené jablká či plátky mandlí. Tradične sa podáva s vianočkou, no výborne chutí aj s iným sladkým pečivom.

Výhodou tohto dezertu je aj to, že si ho môžete pripraviť dopredu. V chlade bez problémov vydrží niekoľko dní, takže si ho môžete vychutnávať nielen na Štedrý deň, ale aj počas celých sviatkov. Zaujímavou obmenou je aj primiešanie muziky do bieleho jogurtu, čím vznikne jednoduchý, no veľmi chutný dezert.

Vianočná muzika je krásnym príkladom toho, že staré recepty majú stále čo ponúknuť. Stačí im len dať priestor a znovu ich zaradiť medzi sviatočné tradície.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.