Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Starodávny recept mojej babky: Takto zavárala tekvicu a výsledok je dokonalý!

Tekvicový kompót
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicový kompót Foto: depositphotos.com
reklama:

Jeseň bez tekvice si už snáď ani nevieme predstaviť. Jej výrazná oranžová farba, podmanivá vôňa a všestranné využitie v kuchyni z nej robia symbol tohto obdobia. A čo je lepšie než si túto chutnú a zdravú plodinu uchovať aj na zimu? Moja stará mama mala na to jeden osvedčený recept – zaváraný tekvicový kompót. Po rokoch som ho oprášila a musím povedať, že je jednoducho geniálny. Hodí sa ako sladká maškrta, prísada do koláčov, ale aj ako zaujímavá príloha k mäsu.

Tekvica – viac než len jesenná dekorácia

Tekvica, známa aj ako dyňa patrí medzi zeleninu, ktorú si ľudia obľúbili nielen pre jej výživovú hodnotu, ale aj pre jej dekoratívny vzhľad. Vďaka rôznym tvarom, farbám a veľkostiam sa často stáva ozdobou terás či záhrad počas jesenných mesiacov. Okrem toho je však aj mimoriadne univerzálna potravina – pripravujú sa z nej polievky, placky, chlieb, muffiny, dokonca aj fašírky alebo domáce gnocchi.

Ak vám tekvice v záhrade dozrievajú rýchlejšie, než ich stíhate spotrebovať, zaváranie je výborný spôsob, ako si túto sezónnu zeleninu uchovať na dlhšie obdobie bez straty chuti a kvality.

Pôvod tekvice: Cesta z Ameriky do celého sveta

Vedeli ste, že tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny sveta? Prvé dôkazy o jej pestovaní pochádzajú z oblasti dnešnej Strednej Ameriky, kde ju domorodé kmene pestovali už pred viac než 5 000 rokmi. Po objavení Ameriky sa tekvica rozšírila aj do Európy a neskôr do Ázie. Vďaka svojej trvanlivosti bola ideálnou potravinou na dlhé námorné cesty – bola akousi „prírodnou konzervou“, ktorú si moreplavci brávali so sebou.

Zaváraný tekvicový kompót – nostalgická chuť detstva

Zaváranie tekvice je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako si túto zeleninu zachovať. Stačí vám k tomu iba pár základných surovín – zrelá a tvrdšia tekvica, voda, cukor, ocot a koreniny. Vyhnite sa však mäkkým, prezretým alebo nahnitým kusom, ktoré by mohli celý kompót znehodnotiť.

Najvhodnejšími druhmi na zaváranie sú oranžové odrody ako napríklad hokkaido či maslová tekvica. Naopak, špagetová tekvica vhodná nie je – pri varení sa rozpadáva a výsledok by bol nevzhľadný.

Kedy zbierať tekvice na zaváranie?

Ak si tekvice sami pestujete, určite viete, že ide o nenáročnú rastlinu, ktorá však potrebuje priestor. Plody môžete nechať na záhone dozrievať až do prvých prízemných mrazov. Keď sa však začnú hlásiť chladnejšie dni, je čas na zber. A práve vtedy je ideálna chvíľa na prípravu voňavého, sladkastého kompótu podľa receptu našich starých mám.

Podrobný recept na zaváraný tekvicový kompót

Ingrediencie:

  • 1 kg očistenej tekvicovej dužiny (bez šupky a semien)

  • 2,5 l vody

  • 200 ml octu

  • 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej

  • 1 kávová lyžička ananásovej arómy (môžete nahradiť pár kvapkami citrónovej šťavy)

  • 500 g kryštálového cukru

  • 1 l vody na sirup

  • 1–2 citróny nakrájané na kolieska

  • pár klinčekov

  • 1 celá škorica

  • 1 vanilkový struk

Postup:

  1. Príprava tekvice:
    Tekvicu si rozkrojte, zbavte šupky a odstráňte vnútro so semienkami. Dužinu nakrájajte na rovnaké kocky – ideálne o veľkosti 2 × 2 cm. Ak chcete, môžete použiť vlnitý nôž a kocky tak ozvláštniť.

  2. Naloženie do octovej vody:
    Do veľkého hrnca nalejte 2,5 litra vody, pridajte ocot, kyselinu citrónovú a arómu. Dobre premiešajte a vložte nakrájanú tekvicu. Nechajte lúhovať cez noc (minimálne 12 hodín). Tento krok je dôležitý, pretože tekvica vďaka nemu získa lepšiu chuť a pevnosť.

  3. Príprava sirupu:
    Na druhý deň tekvicu scedíme a necháme odkvapkať. V inom hrnci privedieme k varu 1 liter vody, pridáme cukor a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Potom do sirupu vložíme tekvicové kocky a krátko povaríme – stačí 5 minút. Dôležité je, aby sa nerozvarili a ostali pevné.

  4. Dochutenie a zaváranie:
    Uvarené kocky opäť scedíme a uložíme do čistých pohárov. Do sirupu, ktorý ostal v hrnci, pridáme kolieska citróna, škoricu, klinčeky a vanilku. Chvíľu povaríme, potom precedíme a horúcim sirupom zalejeme tekvicu v pohároch.

  5. Sterilizácia:
    Poháre uzavrieme viečkami a sterilizujeme 15 minút pri teplote 85 °C (napr. vo vodnom kúpeli alebo rúre). Po vychladnutí odložíme do komory alebo pivnice. Kompót vám vydrží aj niekoľko mesiacov – ak ho ovšem nezjete skôr!

Malá rada na záver

Ak máte radi experimenty, môžete do kompótu pridať aj kúsky ananásu, pomarančovú kôru alebo trochu zázvoru. Výsledok bude ešte sviežejší a originálnejší. A ak si otvoríte pohár v zime, prenesie vás vôňou späť do teplých jesenných dní plných farieb a chutí.

Zaváraná tekvica podľa babkinho receptu je nielen návratom k tradičnej domácej kuchyni, ale aj dôkazom, že jednoduché veci bývajú tie najlepšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.