Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šťavnatá domáca sekaná na pive, ktorá nepraskne! Tajný trik pre dokonalý výsledok

Šťavnatá domáca sekaná na pive, ktorá nepraskne! Tajný trik pre dokonalý výsledok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnatá domáca sekaná na pive, ktorá nepraskne! Tajný trik pre dokonalý výsledok Foto: depositphotos.com
reklama:

Sekaná patrí medzi obľúbené klasiky, ktoré si môžete pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Môžete ju ozvláštniť zeleninou, pridať bylinky, naplniť ju vajíčkami alebo vytvoriť chutnú roládu. No niekedy je najlepšia tá najjednoduchšia verzia – šťavnatá, voňavá a plná chuti, presne taká, akú si pamätáme z detstva.

Suroviny na jednu veľkú šišku:

  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g mletého bravčového mäsa
  • 2 staršie rožky
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica sušeného majoránu
  • 2 lyžičky plnotučnej horčice
  • 1 vajce
  • 80 g údenej slaniny
  • 150 ml svetlého piva

Postup prípravy

1. Príprava základu

Cibuľu nakrájajte nadrobno a na lyžici bravčovej masti ju pomaly restujte, kým nezíska zlatistú farbu. Počas restovania pridajte štipku soli a korenia. Keď začne rozvoniavať, primiešajte pretlačený cesnak a krátko ho osmažte. Potom panvicu odstavte a nechajte obsah vychladnúť.

Tip: Nevynechávajte tento krok! Opečená cibuľa dodáva sekanej hlbšiu, lahodnejšiu chuť než surová.

2. Príprava pečiva

Rožky zbavte krajov a nakrájajte na menšie kúsky. Zalejte ich mliekom a nechajte zmäknúť.

3. Príprava mäsovej zmesi

Predhrejte rúru na 160 °C. Do veľkej misy vložte oba druhy mletého mäsa, osoľte, okoreňte a pridajte rozmrvený majorán. Prilejte približne 50 ml ľadovej vody a rukou dôkladne prepracujte, aby sa zmes pekne spojila a zostala šťavnatá.

Potom pridajte vajce, horčicu, vyžmýkané rožky a opečenú cibuľu. Opäť všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.

4. Tvarovanie a pečenie

Ruky si navlhčite studenou vodou a z mäsovej zmesi vytvarujte pevnú šišku. Počas tvarovania ju dôkladne utláčajte, aby v nej nezostali vzduchové bubliny. Položte ju do hlbokého pekáča a jej povrch môžete posypať kockami údenej slaniny. Podlejte trochou studenej vody a piva a vložte do predhriatej rúry.

Sekanú pečte pomaly pri 160 °C približne 45 minút – pomalé pečenie zabezpečí, že zostane šťavnatá a nepraskne. Následne teplotu zvýšte na 180 °C a dopekajte ešte asi 20 minút. Počas pečenia ju občas polejte výpekom, aby získala krásne chrumkavú kôrku.

Po upečení nechajte sekanú pár minút odpočívať. Podávajte ju s nadýchanou zemiakovou kašou a doprajte si lahodný domáci obed. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.