Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šťavnaté bravčové medailóniky na slaninke a cibuli: Rýchla večera plná vôní a chuti

Šťavnaté bravčové medailóniky na slaninke a cibuli: Rýchla večera plná vôní a chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnaté bravčové medailóniky na slaninke a cibuli: Rýchla večera plná vôní a chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Bravčová panenka je v kuchyni zaručený tromf – mäso jemné ako maslo, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý.

Ako z nej rýchlo vyčarovať výnimočne chutné medailóniky so zlatistou cibuľou a kúskami údenej slaninky?

Prečo je panenka ideálna na rýchle varenie?

Panenka je jedno z najkrehkejších bravčových mias – vďaka jemnej štruktúre a takmer nulovému obsahu tuku nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu. Práve naopak – čím kratšie ju pripravujete, tým zostane šťavnatejšia.

A veľkou výhodou je aj čas – tento pokrm zvládnete pripraviť za menej než pol hodinu, bez nutnosti zapínať rúru. Stačí panvica a pár základných surovín.

Ako mäso pripraviť, aby sa nerozpadávalo a zostalo šťavnaté

  • Na rovnomerné porcie nakrájajte panenku na rovnako hrubé kúsky – najlepšie 1 cm.

  • Ak je mäso pokryté blanami, opatrne ich odstráňte – inak sa pri pečení môže zraziť alebo stáčať.

  • Ostrým nožom sa podsuňte pod blanu, napnite ju a pozdĺž mäsa ju opatrne odrežte.

  • Na rozdiel od klasickej úpravy v celku, tentoraz panenku nakrájame a každý kúsok zľahka stlačíme rukou – nie kladivom, stačí dlaň.

Korenie, ktoré zvýrazní chuť mäsa

Skôr ako začnete s korenením, nechajte mäso chvíľu postáť pri izbovej teplote – aby nebolo chladné z chladničky.

Na dochutenie sa výborne hodí grilovacia zmes – buď hotová z obchodu alebo domáca. Môže obsahovať sladkú (či údenú) papriku, cesnak, cibuľový prášok, rasu, chilli, tymian, rozmarín či majorán. Nezabudnite na klasickú kombináciu – čerstvo mleté čierne korenie a štipku soli.

Recept: Bravčové medailóniky s cibuľou a špekom

Na tri porcie budete potrebovať:

  • 600 g bravčovej panenky

  • 1 veľkú cibuľu

  • kúsok údenej slaniny (cca 5 × 5 cm)

  • 1 lyžicu oleja

  • plátok masla (asi 2 cm hrubý)

  • koreniacu zmes podľa chuti (napr. Farmer grill)

  • hladkú múku a mletú sladkú papriku na obalenie

  • soľ a korenie

Postup prípravy:

Panenku opláchnite, odstráňte blany a nakrájajte na rovnomerné medailóniky. Jemne ich utlačte dlaňou, posypte grilovacím korením a nechajte chvíľu odstáť.

Slaninu nakrájajte na drobné kocky, cibuľu na tenké plátky. V panvici nechajte rozpustiť maslo s olejom a na miernom ohni opečte slaninu a cibuľu dozlatista – vznikne vám základ plný vône.

Medailóniky obaľte v múke zmiešanej s červenou paprikou. Vložte ich na panvicu k slaninke a cibuli, krátko opečte z každej strany a následne podlejte zhruba 200 ml vody. Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť asi 15–20 minút.

Vďaka múke, ktorou ste mäso obalili, sa vám zároveň vytvorí lahodná jemne hustá omáčka. Nakoniec len dochuťte podľa potreby a môžete podávať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.