Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Šťavnaté bravčové medailóniky na slaninke a cibuli: Rýchla večera plná vôní a chuti

Šťavnaté bravčové medailóniky na slaninke a cibuli: Rýchla večera plná vôní a chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnaté bravčové medailóniky na slaninke a cibuli: Rýchla večera plná vôní a chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Bravčová panenka je v kuchyni zaručený tromf – mäso jemné ako maslo, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý.

Ako z nej rýchlo vyčarovať výnimočne chutné medailóniky so zlatistou cibuľou a kúskami údenej slaninky?

Prečo je panenka ideálna na rýchle varenie?

Panenka je jedno z najkrehkejších bravčových mias – vďaka jemnej štruktúre a takmer nulovému obsahu tuku nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu. Práve naopak – čím kratšie ju pripravujete, tým zostane šťavnatejšia.

A veľkou výhodou je aj čas – tento pokrm zvládnete pripraviť za menej než pol hodinu, bez nutnosti zapínať rúru. Stačí panvica a pár základných surovín.

Ako mäso pripraviť, aby sa nerozpadávalo a zostalo šťavnaté

  • Na rovnomerné porcie nakrájajte panenku na rovnako hrubé kúsky – najlepšie 1 cm.

  • Ak je mäso pokryté blanami, opatrne ich odstráňte – inak sa pri pečení môže zraziť alebo stáčať.

  • Ostrým nožom sa podsuňte pod blanu, napnite ju a pozdĺž mäsa ju opatrne odrežte.

  • Na rozdiel od klasickej úpravy v celku, tentoraz panenku nakrájame a každý kúsok zľahka stlačíme rukou – nie kladivom, stačí dlaň.

Korenie, ktoré zvýrazní chuť mäsa

Skôr ako začnete s korenením, nechajte mäso chvíľu postáť pri izbovej teplote – aby nebolo chladné z chladničky.

Na dochutenie sa výborne hodí grilovacia zmes – buď hotová z obchodu alebo domáca. Môže obsahovať sladkú (či údenú) papriku, cesnak, cibuľový prášok, rasu, chilli, tymian, rozmarín či majorán. Nezabudnite na klasickú kombináciu – čerstvo mleté čierne korenie a štipku soli.

Recept: Bravčové medailóniky s cibuľou a špekom

Na tri porcie budete potrebovať:

  • 600 g bravčovej panenky

  • 1 veľkú cibuľu

  • kúsok údenej slaniny (cca 5 × 5 cm)

  • 1 lyžicu oleja

  • plátok masla (asi 2 cm hrubý)

  • koreniacu zmes podľa chuti (napr. Farmer grill)

  • hladkú múku a mletú sladkú papriku na obalenie

  • soľ a korenie

Postup prípravy:

Panenku opláchnite, odstráňte blany a nakrájajte na rovnomerné medailóniky. Jemne ich utlačte dlaňou, posypte grilovacím korením a nechajte chvíľu odstáť.

Slaninu nakrájajte na drobné kocky, cibuľu na tenké plátky. V panvici nechajte rozpustiť maslo s olejom a na miernom ohni opečte slaninu a cibuľu dozlatista – vznikne vám základ plný vône.

Medailóniky obaľte v múke zmiešanej s červenou paprikou. Vložte ich na panvicu k slaninke a cibuli, krátko opečte z každej strany a následne podlejte zhruba 200 ml vody. Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť asi 15–20 minút.

Vďaka múke, ktorou ste mäso obalili, sa vám zároveň vytvorí lahodná jemne hustá omáčka. Nakoniec len dochuťte podľa potreby a môžete podávať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.