
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Šťavnaté horčicové rezne z krkovičky so zemiakovým šalátom – nedeľná klasika trochu inak
Šťavnaté horčicové rezne z krkovičky so zemiakovým šalátom – nedeľná klasika trochu inak

Ak máte pocit, že klasický vyprážaný rezeň v trojobale ste už jedli stokrát, skúste mu dať novú tvár. Bravčová krkovička obohatená o jemne pikantnú horčicovú vrstvu je neuveriteľne šťavnatá, voňavá a na povrchu krásne chrumkavá. Keď k nej pridáte domáci zemiakový šalát s majonézou, získate jedlo, ktoré si pýta miesto na sviatočnom stole.
Rezne – obľúbenec generácií
Vyprážaný rezeň patrí medzi stálice stredoeurópskej kuchyne. Objavuje sa na rodinných oslavách, nedeľných obedoch a nájdeme ho takmer v každej reštaurácii. Mäso môže byť bravčové, teľacie, kuracie či morčacie, pričom klasická príprava využíva trojobal – múka, vajce, strúhanka.
Niektoré recepty obal odľahčujú a používajú len múku, bylinkovú zmes alebo riedke cestíčko. Občas sa mäso pripravuje aj úplne bez obalu – prudko sa opečie a podáva „na prírodno“.
Horčicový variant je príjemným spestrením – pikantná chuť horčice v spojení s mäkkou, tukom jemne prerastenou krkovičkou je skutočne neodolateľná.
Čo robí horčicové rezne výnimočnými
Krkovička sa na tento recept hodí najmä preto, že tukové vlákna v mäse zaručia, že ani po vyprážaní nebude suchá. Obal z horčice, smotany alebo jogurtu a vajca prenikne do mäsa, jemne ho ochutí a postará sa o vláčnu štruktúru. Na koreniny netreba preháňať – soľ, trochu čerstvo mletého korenia a štipka sušeného cesnaku bohato postačia.
Na vyprážanie je ideálna bravčová masť pre tradičnú chuť, no ak ju nemáte, dobre poslúži repkový či slnečnicový olej. Dôležité je držať strednú teplotu, aby sa rezne prepiekli a nezhoreli.
Zemiakový šalát, ktorý má vždy úspech
Zemiaky typu A sú pevné, držia tvar a krásne sa spájajú s majonézou. Na doladenie chuti je skvelý nálev z uhoriek s trochou octu a štipkou cukru. Cibuľu je dobré pred použitím spariť vriacou vodou – zjemní sa a v šaláte už nepôsobí ostro.
Uvarená mrkva a zeler pridajú farbu aj sviežosť. Jemne údená alebo šunka od kosti zase zaistí výraznejšiu mäsovú chuť. Varené vajcia celé jedlo zjemnia a dodajú krémovosť. Najlepšie chutí šalát pripravený deň vopred – chute sa stihnú prepojiť.
Domáca majonéza – rozdiel, ktorý pocítite
Keď vyskúšate domácu majonézu, tá kupovaná vám bude chýbať len ťažko. Potrebujete čerstvý žĺtok, olej bez výraznej vône (napríklad slnečnicový), trochu soli a lyžičku horčice.
Všetky suroviny nechajte zohriať na izbovú teplotu. Žĺtok vyšľahajte s horčicou a soľou a potom pomaly, po tenkom pramienku, prilievajte olej, kým zmes nezhustne. Na záver môžete pridať kvapku citrónovej šťavy alebo trochu octu.
Recept na horčicové rezne so zemiakovým šalátom
Suroviny na šalát:
-
500 g šalátových zemiakov (typ A)
-
50 g cibule
-
80 g mrkvy
-
70 g zeleru (bulva)
-
60 g sterilizovaných uhoriek
-
200 g majonézy (domácej alebo kupovanej)
-
2–3 vajcia natvrdo
-
150 g šunky od kosti alebo jemne údenej
-
1 PL nálevu z uhoriek
-
2 ČL horčice
-
1 ČL octu
-
6 g soli (podľa chuti)
-
štipka cukru
-
čerstvo mleté korenie
Suroviny na rezne:
-
600 g bravčovej krkovičky (4 plátky)
-
soľ, čerstvo mleté korenie
-
1 ČL sušeného cesnaku
-
2 PL hladkej múky
-
1 vajce
-
2 ČL horčice
-
2 ČL smotany alebo bieleho jogurtu
-
strúhanka z rožkov
-
bravčová masť alebo olej na vyprážanie
Na ozdobu:
-
citrón
-
petržlenová vňať
Postup prípravy:
-
Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a ošúpte. Cibuľu nasekajte, sparte vriacou vodou, prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať.
-
Mrkvu a zeler nakrájajte na drobné kúsky alebo nastrúhajte, uvarte do mäkka a nechajte vychladnúť.
-
Uhorky nakrájajte na malé kúsky alebo nastrúhajte, pridajte ich do misy. Pridajte nasekané vajcia a nakrájanú šunku.
-
Pretlačte zemiaky na malé kocky, pridajte k ostatným surovinám spolu s cibuľou, zeleninou, horčicou, octom, nálevom a majonézou. Osoľte, okoreňte, pridajte štipku cukru a premiešajte. Nechajte v chlade aspoň pár hodín, ideálne do druhého dňa.
-
Plátky mäsa naklepte cez fóliu, osoľte, okoreňte a posypte sušeným cesnakom.
-
V miske vyšľahajte vajce s horčicou a smotanou alebo jogurtom. Mäso obaľte v múke, vaječnej zmesi a nakoniec v strúhanke.
-
Smažte na strednom plameni dozlatista, hotové kúsky položte na papierovú utierku, aby sa odsial prebytočný tuk.
-
Podávajte so šalátom, ozdobené petržlenovou vňaťou a podľa chuti pokvapkané citrónom.