Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šťavnaté kura s vôňou citróna a pečeného cesnaku: recept, ktorý zmení váš pohľad na klasiku

Šťavnaté kura s vôňou citróna a pečeného cesnaku: recept, ktorý zmení váš pohľad na klasiku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnaté kura s vôňou citróna a pečeného cesnaku: recept, ktorý zmení váš pohľad na klasiku Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte radi pečené kura, no máte pocit, že ho pripravujete stále rovnako, možno je čas skúsiť inú verziu – sviežu, voňavú, a zároveň jednoduchú. Vďaka kombinácii citrónu, cesnaku a byliniek sa z bežného jedla stane zážitok, ku ktorému sa budete radi vracať. Nehovoriac o vôni, ktorá zaplní celý byt a spoľahlivo privolá všetkých hladných členov rodiny ku stolu.

Príprava jedla:

  • Čas na prípravu: 10 minút

  • Doba pečenia: 40 minút

  • Obtiažnosť: jednoduchá

Potrebujete (pre 4 osoby):

  • 1 celé kura

  • 2 citróny

  • 50 g masla (na potretie kože)

  • 2 celé hlavičky cesnaku

  • 1 lyžička soli

  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

  • 4 vetvičky čerstvého rozmarínu

  • 3 vetvičky tymianu

  • 1 lyžicu javorového sirupu (možno nahradiť medom)

Ako na to:

1. Predhrejte rúru a pripravte kura
Nastavte si rúru na 250 °C s horným aj spodným ohrevom. Kura opláchnite pod studenou vodou, dôkladne osušte papierovou utierkou a rozrežte pozdĺž chrbtovej časti. Rozložte ho naplocho ako knihu, aby sa rovnomerne prepieklo. Ochuťte ho soľou a korením zo všetkých strán a umiestnite do pekáča tak, aby kožou smerovalo nahor.

2. Dochutenie a aróma
Maslom natrite hornú stranu kuraťa. Do priestoru okolo kuraťa rozmiestnite bylinky, kolieska citróna (hrubšie nakrájané) a celé polovice cesnakových hláv – nelúpané, rozrezané priečne napoly. Zmiešajte približne 200 ml vody s javorovým sirupom (alebo medom) a touto tekutinou kura zalejte.

3. Pečenie do zlatista
Vložte pripravené kura do rozhorúčenej rúry. Po desiatich minútach znížte teplotu na 230 °C a pokračujte v pečení približne 30 minút. Počas pečenia ho môžete občas podliať výpekom alebo ešte jemne potrieť maslom, aby bola koža extra chrumkavá. Kura by malo byť po upečení zlato-hnedé a mäso sa musí ľahko oddelovať od kostí.

4. Odpočinok a podávanie
Nechajte hotové kura pár minút odstáť mimo rúry. Servírujte ho priamo z pekáča – vyzerá to domácky a pohodovo. Pečený cesnak môžete rozotrieť na chlieb alebo podávať k mäsu. Ako príloha sa hodia klasické varené alebo pečené zemiaky.

Dobrý tip:

Táto jednoduchá obmena klasického receptu prekvapí intenzívnou arómou a jemne sladkastou chuťou. Citrón, cesnak a bylinky vytvárajú dokonalú harmóniu chutí – ideálne pre nedeľný obed alebo keď chcete zapôsobiť bez veľkej námahy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.