Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Šťavnaté kura s vôňou citróna a pečeného cesnaku: recept, ktorý zmení váš pohľad na klasiku

Šťavnaté kura s vôňou citróna a pečeného cesnaku: recept, ktorý zmení váš pohľad na klasiku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnaté kura s vôňou citróna a pečeného cesnaku: recept, ktorý zmení váš pohľad na klasiku Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte radi pečené kura, no máte pocit, že ho pripravujete stále rovnako, možno je čas skúsiť inú verziu – sviežu, voňavú, a zároveň jednoduchú. Vďaka kombinácii citrónu, cesnaku a byliniek sa z bežného jedla stane zážitok, ku ktorému sa budete radi vracať. Nehovoriac o vôni, ktorá zaplní celý byt a spoľahlivo privolá všetkých hladných členov rodiny ku stolu.

Príprava jedla:

  • Čas na prípravu: 10 minút

  • Doba pečenia: 40 minút

  • Obtiažnosť: jednoduchá

Potrebujete (pre 4 osoby):

  • 1 celé kura

  • 2 citróny

  • 50 g masla (na potretie kože)

  • 2 celé hlavičky cesnaku

  • 1 lyžička soli

  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

  • 4 vetvičky čerstvého rozmarínu

  • 3 vetvičky tymianu

  • 1 lyžicu javorového sirupu (možno nahradiť medom)

Ako na to:

1. Predhrejte rúru a pripravte kura
Nastavte si rúru na 250 °C s horným aj spodným ohrevom. Kura opláchnite pod studenou vodou, dôkladne osušte papierovou utierkou a rozrežte pozdĺž chrbtovej časti. Rozložte ho naplocho ako knihu, aby sa rovnomerne prepieklo. Ochuťte ho soľou a korením zo všetkých strán a umiestnite do pekáča tak, aby kožou smerovalo nahor.

2. Dochutenie a aróma
Maslom natrite hornú stranu kuraťa. Do priestoru okolo kuraťa rozmiestnite bylinky, kolieska citróna (hrubšie nakrájané) a celé polovice cesnakových hláv – nelúpané, rozrezané priečne napoly. Zmiešajte približne 200 ml vody s javorovým sirupom (alebo medom) a touto tekutinou kura zalejte.

3. Pečenie do zlatista
Vložte pripravené kura do rozhorúčenej rúry. Po desiatich minútach znížte teplotu na 230 °C a pokračujte v pečení približne 30 minút. Počas pečenia ho môžete občas podliať výpekom alebo ešte jemne potrieť maslom, aby bola koža extra chrumkavá. Kura by malo byť po upečení zlato-hnedé a mäso sa musí ľahko oddelovať od kostí.

4. Odpočinok a podávanie
Nechajte hotové kura pár minút odstáť mimo rúry. Servírujte ho priamo z pekáča – vyzerá to domácky a pohodovo. Pečený cesnak môžete rozotrieť na chlieb alebo podávať k mäsu. Ako príloha sa hodia klasické varené alebo pečené zemiaky.

Dobrý tip:

Táto jednoduchá obmena klasického receptu prekvapí intenzívnou arómou a jemne sladkastou chuťou. Citrón, cesnak a bylinky vytvárajú dokonalú harmóniu chutí – ideálne pre nedeľný obed alebo keď chcete zapôsobiť bez veľkej námahy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.