Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šťavnatý jablkový perník s čokoládovou polevou: tajná prísada je majonéza

Šťavnatý jablkový perník s čokoládovou polevou: tajná prísada je majonéza
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnatý jablkový perník s čokoládovou polevou: tajná prísada je majonéza Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte jednoduchý koláč, ktorý krásne rozvonia domov a zároveň vydrží mäkký aj niekoľko dní, jablkový perník je tá správna voľba. Vďaka nastrúhaným jablkám zostáva cesto vláčne a chutí skvele ešte aj na druhý či tretí deň. A keď ho polejete čokoládovou polevou, je taký dobrý, že mizne zo stola rýchlosťou blesku.

Prečo práve jablkový perník?

Perník patrí medzi klasické domáce koláče. Typický je svojou jemnou vôňou škorice a ďalšieho korenia, ktoré mu dodáva hrejivý charakter. Najčastejšie sa pripravuje na plechu ako liaty koláč, pretože takto si cesto udrží tvar a upečie sa rovnomerne. Navyše ide o rýchly recept – z bežných surovín, ktoré máte väčšinou doma, pripravíte sladkosť, ktorú obľubuje celá rodina.

Na jeseň je ideálny čas pridať do cesta aj jablká. Nielenže ich býva nadostač, ale do koláča prinesú vláčnosť, šťavu a prirodzenú sladkosť. Skvele sa dopĺňajú s chuťou škorice, klinčekov alebo badyánu.

Aké jablká sú najvhodnejšie

Do perníka je najlepšie použiť šťavnaté druhy so sviežou kyslastou chuťou. Výborne fungujú odrody ako Rubín, Idared, Jonagold, Ontario či James Grieve.
A čo je výhodou – nemusíte siahať po dokonalých plodoch. Využiť môžete aj tie menšie, mierne otlčené alebo s drobnými škvrnami. Hlavné je, aby boli zdravé, pretože práve takéto jablká dodajú koláču intenzívnu chuť i vôňu.

Pri strúhaní platí jednoduché pravidlo – strúhajte nahrubo. Ak by boli jablká nastrúhané príliš jemne, pustia priveľa šťavy a cesto sa rozmočí. Naopak, väčšie kúsky by mohli začať kvasiť.

Recept na vláčny perník s jablkami

Suroviny na plech 26 × 36 cm:

  • 350 g polohrubej múky

  • 150 g kryštálového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 3 PL kvalitného kakaa

  • 1 PL čokoládového pudingu

  • 1 balíček prášku do perníka

  • 1 ČL perníkového korenia

  • 3 väčšie jablká

  • 2 vajcia

  • 150 – 200 ml mlieka

  • 100 ml oleja

  • 1 PL majonézy

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g čokolády na varenie

  • 1 tyčinka ľadové gaštany

  • 30 g masla

  • 1 PL kyslej smotany

Postup prípravy

  1. Rúru si nastavte na 190 °C a plech vyložte papierom na pečenie.

  2. V mise zmiešajte suché prísady – múku, oba cukry, kakao, puding, prášok do perníka a korenie.

  3. Jablká umyte, prípadne ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Pridajte ich do misy spolu s vajcami, olejom, mliekom a lyžicou majonézy.

  4. Premiešajte, až kým nevznikne vláčne cesto polotekutej konzistencie.

  5. Cesto rozotrite na plech a pečte približne 25 – 30 minút. Upečenie overte špajdľou – ak zostane suchá, perník je hotový.

  6. Nechajte vychladnúť.

  7. Nad parou rozpustite čokoládu,ľadové gaštany a maslo. Krátko schlaďte a vmiešajte kyslú smotanu.

  8. Polevu natrite na perník a počkajte, kým stuhne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.