Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šťavnatý jablkový závin z tvarohového cesta: len štyri suroviny a radosť v kuchyni

Šťavnatý jablkový závin z tvarohového cesta: len štyri suroviny a radosť v kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnatý jablkový závin z tvarohového cesta: len štyri suroviny a radosť v kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

V kuchyni občas všetci túžime po recepte, ktorý nás nezamotá do zbytočných postupov.

A predsa na konci vznikne niečo, čo chutí ako od babičky. Tvarohové cesto je presne takým spojencom. Pri vaľkaní sa správa ako hodvábna plastelína a po upečení je jemné a krehké. Jablká mu pristanú obzvlášť, no tvarohová, orechová ani lekvárová náplň neurazí.

Cesto, ktoré zvládne každý

Základom je múka, tvaroh, maslo, vajíčko a štipka soli. Viac netreba. A pritom z neho pripravíš závin, taštičky aj malé sviatočné rohlíčky. Ideálne pre tých, čo nechcú stáť v kuchyni pol dňa, no chcú, aby výsledok voňal domovom.

Najväčšou výhodou je, že v ceste nie je ani gram cukru. Ak nesladíš ani náplň, môžu si pochutnať aj tí, čo si musia dávať pozor na cukor.

Plus: cesto sa dá nachystať dopredu a piecť až vtedy, keď príde návšteva.

Sladký tip sezóny: jablková štrúdľa

Ak sú jablká práve v plnej forme, bola by škoda nevyužiť to v dezerte, ktorý zmizne rýchlosťou svetla.

Suroviny na 2 kusy:

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 75 g tvarohu
  • 125 g masla
  • 1 vajce (polovica do cesta a druhá polovica na potretie)
  • štipka soli

Náplň

  • 4 väčšie jablká
  • cukor podľa vlastnej chuti
  • mletá škorica
  • orechy a hrozienka voliteľne

Ako na to krok za krokom

  1. Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto a spracuj do hladkej, pružnej hmoty. Dať ho odpočívať do chladničky aspoň na 30 minút mu len prospeje. Kludne aj do nasledujúceho dňa.
  2. Pred pečením si zapni rúru na 180 °C a priprav plech s papierom na pečenie.
  3. Jablká nastrúhaj, premiešaj s cukrom a škoricou. Pridaj orechy či hrozienka, ak ich máš rád.
  4. Cesto rozdeľ na dva diely, každý vyvaľkaj. Naplň pripravenými jablkami. Ak sú príliš mokré, pomôže lyžica strúhanky alebo mletých piškót.
  5. Stočený závin potri zvyškom vajíčka a daj piecť, až kým sa nezafarbí dozlatista.
  6. Po vychladnutí posyp práškovým cukrom.

Toto cesto rozhodne stojí za to, aby si mu našiel miesto v rodinnom zošite s receptami.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.