Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šťavnatý kurací gyros v rúre očarí hostí aj deti

Šťavnatý kurací gyros v rúre očarí hostí aj deti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnatý kurací gyros v rúre očarí hostí aj deti Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Kuracie mäso na domácku verziu gyrosu môžete nakrájať na rezančeky a opiecť na panvici, bude to rýchlovka. Pokiaľ ale čakáte väčšiu spoločnosť a chcete hostí očariť, pripravte ho podľa tohto receptu. Potrebujete iba trochu zručnosti a chvíľku času navyše. A naozaj veľký zemiak!

Ingrediencie pre:
6 porcií
Budete potrebovať

1 zemiaka
1,5 kg horných kuracích stehien
1 lyžička soli

Na marinádu

1/2 hrnčeka oleja
4 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička sušeného cesnaku
2 lyžičky údené papriky
1 lyžička sušeného oregana
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1/4 lyžičky korenia
1/4 lyžičky sušeného koriandra

Postup
01.

Na tento pokrm sa najviac hodia vykostené horné kuracie stehná s kožou. Deň vopred prešľahajte všetky prísady na marinádu metličkou (soľ nepridávajte) a mäso naložte: dbajte, aby bol marinádou pokrytý každý kúsok. Pripravené mäso odložte do chladničky a nechajte marinovať cez noc.

Tip: Korenie a vôbec marinádu môžete prispôsobiť svojim chutiam. Nevynechávajte ale kyslú zložku a určite pridajte veľkorysé množstvo citrónovej šťavy (alebo jogurt), pomôžu mäsu skrehnúť. Naopak odporúčam vyhnúť sa čerstvému cesnaku a bylinkám, pri pečení sa pália a horknú.

02.

Na druhý deň si pripravte ten najväčší zemiak, ktorý zoženiete. Poriadne ju opláchnite  a v najširšom mieste rozrežte: vytvoríte tak stabilný podstavec pre mäso. Polovicu zemiaka (druhú polovicu si nechajte bokom, budete ju ešte potrebovať) položte na prázdny plech reznou stranou dole a zapichnite do nej trochu zošikma tri špajle tak, aby tvorili akýsi trojuholník a smerom nahor sa od seba o málinko vzďaľovali.

Tip: Predstavte si úzku trojbokú pyramídu zapichnutú špičkou dole do zemiaka: špajle by mali predstavovať jej hrany.

03.

Predhrejte rúru na 200 °C a mriežku presuňte čo najnižšie. Na špajle (ideálne sú tie, ktoré majú špicatý koniec) postupne napichujte pripravené mäso tak, aby vytvorilo čo najkompaktnejší valec, ktorý bude dobre držať rovnováhu. Chce to trochu trpezlivosti. Pri navliekaní mäsa nezabudnite každú vrstvu osoliť. Potom ešte celú sústavu zaistite: stredom prepichnite dlhú grilovaciu ihlu.

04.

Mäso vložte do rúry a pečte asi 15 minút pri teplote 200 °C. Potom teplotu stiahnite a pečte ďalších 45 minút na 180 °C. Po tejto dobe teplotu znova zvýšte na 210 °C a pečte ďalších 15–20 minút. Hoci by sa mohlo zdať, že sa za tú dobu (a pri takej vysokej teplote) mäso musí vysušiť, nemusíte mať obavy. Vrstva mäsa je silná a kompaktná, udrží si šťavnatosť, zato potrebuje dostatok času, aby bola bezpečne prepečená aj vo vnútri. Povrch mäsa zatiaľ získa na chrumkavosti a vy dosiahnete ten skvelý kontrast medzi dochrumkava opečenými kúskami a šťavnatým mäsom zvnútra.

Tip: Máte obavy, že sa mäso spáli? Môžete ho počas pečenia ochrániť alobalom, na posledných 15 minút ho ale určite odstráňte. Ak máte kuchynský teplomer, snažte sa v jadre dostať na teplotu 73–74 °C. Po vytiahnutí z rúry teplota ešte o 2-3 stupne stúpne.

05.

Po upečení nechajte mäso chvíľu oddýchnuť. Potom odstráňte špajle, a pokiaľ začne gyros strácať rovnováhu (zemiak pečením zmäkne), pomocou grilovacej ihly ho zapichnite do odloženej druhej, stále surovej polovice zemiaka. Na stôl pripravte nakrájanú zeleninu, šaláty a chlebové placky, vytiahnite čo najostrejší nôž a už si iba užívajte úžasu a pochvál hostí.

Tip: Polovica upečené zemiaky je bonus pre kuchárov, nikomu o nej nehovorte a vychutnajte si ju sami. Je dokonalá!

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.