- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Steaky a ich stupne prepečenia.. Ktorý máš rád ty?
Steaky a ich stupne prepečenia.. Ktorý máš rád ty?
Well done:
úplne alebo plne prepečený. Teplota stredu je 71°C. Mäso je už celkom prepečené a okraje mierne ohoreté. Stred je šedohnedý.
Príprava steaku trvá približne 5 minút z každej strany.
Tento stupeň sa veľmi neodporúča, pretože mäso je ako žuvačka a zážitok z kúska mäsa nie je ani zďaleka taký, aký by ste si predstavovali.
Medium:
stredne prepečený steak. Teplota v jadre dosahuje už 58 – 60°C. Úplný stred je však stále ružový, ale zbytok mäsa je už celkom prepečený do šedohnedej farby.
Doba prípravy trvá zhruba 3 minúty z každej strany.
Je to najbežnejší stupeň prípravy steakov, vtedy sú aj najchutnejšie.
Rare:
jemne, mierne opečený, teplota stredu má okolo 52°C. Zvonku zo strán je už tmavohnedý a vnútro sa tiež začína zafarbovať, avšak zostáva červené.
Príprava rare steaku trvá približne 1,5 minúty z každej strany.
Medium well:
viac prepečený. Teplota stredu mäsa je 65°C. Mäso má takmer celé hnedú farbu, iba náznaky ružovej v strede.
Pri medium well steaku už dochádza k strate šťavnatosti. Pečie sa asi 4 minúty z každej strany.
Medium rare:
stredne prepečený s teplotou stredu 55°C. Zvonku je tmavohnedý, stred má ružový a zbytok vnútra prechádza pomaly blízko povrchu do šedo-hnedej farby.
Pripravuje sa 2,5 minúty z každej strany.
Raw:
surový a nepečený. Steaky sa v tomto stave nepodávajú, pripravuje sa z nich napríklad tatársky biftek či carpaccio.
Blue rare alebo very rare:
veľmi mierne opečený, krátko „ošľahnutý“ nad plameňom. Zvonku je opečený, zvnútra však ostáva krvavý.
Každá strana sa pečie približne 30 sekúnd.