
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Sterilizovaná mrkva v sladkokyslom náleve: Skvelý doplnok k jedlám
Sterilizovaná mrkva v sladkokyslom náleve: Skvelý doplnok k jedlám

Mrkva patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, a to nielen pre svoju jemne sladkastú chuť, ale aj pre množstvo prospešných látok, ktoré obsahuje. Je cenným zdrojom vitamínov a minerálov a vďaka svojej všestrannosti ju môžeme konzumovať počas celého roka. Ak ju chceme uchovať na dlhšie obdobie, skvelým riešením je jej sterilizácia v sladkokyslom náleve.
Všestranné využitie mrkvy v kuchyni
Mrkva je výnimočná svojou schopnosťou zapadnúť do sladkých aj slaných pokrmov. Výborne chutí surová v koláčoch či šalátoch, ale aj tepelne upravená ako príloha k mäsu. Ak sa rozhodneme pre jej zaváranie, pridáme jej nový chuťový rozmer, ktorý obohatí rôzne jedlá.
Sladkokyslý nálev ako tajná prísada
Kombinácia sladkej a kyslej chuti je známa hlavne z nakladaných uhoriek alebo kapusty. Rovnako však dokáže zvýrazniť chuť mrkvy a urobiť z nej skvelý doplnok do polievok či studených šalátov. Zaváraná mrkva môže dokonca nahradiť bežné octové zálievky a dodať jedlám originálny šmrnc.
Výživová hodnota mrkvy
Mrkva je bohatá na vlákninu, vitamíny A, C, K a minerály ako draslík a vápnik. Obsahuje aj prírodné cukry, ktoré sú najkoncentrovanejšie v šupke, preto sa odporúča dôkladne ju umyť a konzumovať aj s ňou. Diabetici by však mali byť pri jej pravidelnej konzumácii opatrní.
Recept na sterilizovanú mrkvu v sladkokyslom náleve
Potrebné suroviny:
- 2 zväzky čerstvej mrkvy
- 30 g soli
- 3 guľôčky čierneho korenia
- 2 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- ½ menšej cibule
- 0,4 l jablčného octu
- 150 g cukru
- 1,5 litra vody
Postup:
- Mrkvu dôkladne umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska.
- V hrnci privedieme vodu so soľou k varu, pridáme mrkvu a varíme približne 15 minút.
- V ďalšom hrnci pripravíme nálev – do vody pridáme ocot, cukor a necháme prevariť.
- Predvarenú mrkvu scedíme a uložíme do zaváracích pohárov spolu s koreninami a nakrájanou cibuľou.
- Poháre naplníme horúcim nálevom a pevne uzatvoríme viečkami.
- Sterilizujeme v hrnci s vodou pri teplote 100 °C približne 45 minút.
Tip na zlepšenie
Ak chcete zachovať maximum prirodzených živín, môžete mrkvu zavárať aj so šupkou. Tá obsahuje množstvo dôležitých látok, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Zaváraná mrkva tak môže byť nielen chutným, ale aj výživným doplnkom vašej kuchyne.
Vyskúšajte tento jednoduchý recept a objavte nový spôsob, ako si vychutnať mrkvu po celý rok!