Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Sterilizovaná mrkva v sladkokyslom náleve: Skvelý doplnok k jedlám

Ako poraziť jarnú únavu? Stavte na jedlo plné živín a energiu vám vráti späť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako poraziť jarnú únavu? Stavte na jedlo plné živín a energiu vám vráti späť Foto: depositphotos.com
reklama:

Mrkva patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, a to nielen pre svoju jemne sladkastú chuť, ale aj pre množstvo prospešných látok, ktoré obsahuje. Je cenným zdrojom vitamínov a minerálov a vďaka svojej všestrannosti ju môžeme konzumovať počas celého roka. Ak ju chceme uchovať na dlhšie obdobie, skvelým riešením je jej sterilizácia v sladkokyslom náleve.

Všestranné využitie mrkvy v kuchyni

Mrkva je výnimočná svojou schopnosťou zapadnúť do sladkých aj slaných pokrmov. Výborne chutí surová v koláčoch či šalátoch, ale aj tepelne upravená ako príloha k mäsu. Ak sa rozhodneme pre jej zaváranie, pridáme jej nový chuťový rozmer, ktorý obohatí rôzne jedlá.

Sladkokyslý nálev ako tajná prísada

Kombinácia sladkej a kyslej chuti je známa hlavne z nakladaných uhoriek alebo kapusty. Rovnako však dokáže zvýrazniť chuť mrkvy a urobiť z nej skvelý doplnok do polievok či studených šalátov. Zaváraná mrkva môže dokonca nahradiť bežné octové zálievky a dodať jedlám originálny šmrnc.

Výživová hodnota mrkvy

Mrkva je bohatá na vlákninu, vitamíny A, C, K a minerály ako draslík a vápnik. Obsahuje aj prírodné cukry, ktoré sú najkoncentrovanejšie v šupke, preto sa odporúča dôkladne ju umyť a konzumovať aj s ňou. Diabetici by však mali byť pri jej pravidelnej konzumácii opatrní.

Recept na sterilizovanú mrkvu v sladkokyslom náleve

Potrebné suroviny:

  • 2 zväzky čerstvej mrkvy
  • 30 g soli
  • 3 guľôčky čierneho korenia
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • ½ menšej cibule
  • 0,4 l jablčného octu
  • 150 g cukru
  • 1,5 litra vody

Postup:

  1. Mrkvu dôkladne umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska.
  2. V hrnci privedieme vodu so soľou k varu, pridáme mrkvu a varíme približne 15 minút.
  3. V ďalšom hrnci pripravíme nálev – do vody pridáme ocot, cukor a necháme prevariť.
  4. Predvarenú mrkvu scedíme a uložíme do zaváracích pohárov spolu s koreninami a nakrájanou cibuľou.
  5. Poháre naplníme horúcim nálevom a pevne uzatvoríme viečkami.
  6. Sterilizujeme v hrnci s vodou pri teplote 100 °C približne 45 minút.

Tip na zlepšenie

Ak chcete zachovať maximum prirodzených živín, môžete mrkvu zavárať aj so šupkou. Tá obsahuje množstvo dôležitých látok, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Zaváraná mrkva tak môže byť nielen chutným, ale aj výživným doplnkom vašej kuchyne.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept a objavte nový spôsob, ako si vychutnať mrkvu po celý rok!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.