- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Strašiak gazdiniek – Odpaľované cesto. Ako ho zvládnuť?
Strašiak gazdiniek – Odpaľované cesto. Ako ho zvládnuť?
Odpaľované cesto – základný recept
Zloženie: (pre asi 20 väčších venčekov)
- 4 dl vody
- 200 g masla
- 400 g polohrubej múky
- 10 stredne veľkých vajec
Do hrnca si dáme variť vodu..pridáme k nej maslo a necháme ho rozpustiť..
Potom prisypávame múku za stáleho miešania drevenou vareškou..Miešame a varíme na miernom plameni dovtedy kým sa neodparí úplne voda, a cesto sa nezačne od stien a dna hrnca odliepať..
Odstavíme z plameňa a necháme asi 5 minút za občasného premiešania trochu ochladnúť..
Teraz budeme pridávať do cesta vajíčka ..jedno po druhom, a za každým vajíčkom poriadne zmes prešľaháme. Cesto musí byť nadýchané a nesmie byť riedke..Pokiaľ sa vám vidí že cesto redne, viac vajec už nepridávajte.
Keď už máme všetky vajcia vmiešané dáme si cesto do cukrárskeho vrecka so širokou špičkou (hviezdicou) a na plech vyložený s papierom na pečenie striekame venčeky ..poprípade čiapočky.Alebo eclairs..
Odpaľované cesto sa pečie v predhriatej rúre, najlepšie hneď na 220 °C 15 – 20 minút , bez toho aby ste otvorili dvierka..
Potom keď už vidíte že venčeky nerastú a začínajú sa zafarbovať , vypustíme z rúry prebytočnú paru a teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte 5 – 6 minút aby sa presušili aj zvnútra.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme najlepšie na mriežke vychladnúť..Po úplnom ochladnutí odrežeme 1/3 zvrchu..
Plníme krémom podľa vašej chuti–
Pre inšpiráciu vám zopár pridám:
Reprezantatívny čokoládový krém:
Nakoľko je krém silný (čo sa chute týka, je dobre ho skombinovať a zjemniť šľahačkou)
- 100 ml šľahačky
- 175 g kryštalického cukru
- 75 g nesladeného holandského kakaového prášku
- 185 g masla
- 200 ml šľahačky
- 1 vanilkový cukor
100 ml smotany na šľahanie po varíme s cukrom, potom horúcou smotanou prelejeme kakaový prášok v miske, premiešame ručným šľahačom kým sa kakao nerozmieša, a potom vmiešame maslo..Túto hmotu necháme vychladnúť na izbovú teplotu..Potom vložíme do chladničky. Vychladnutý krém vyšľaháme šľahačom kým nieje nadýchaný..
Zvlášť si vyšľaháme 200 ml smotany na šľahanie s vanilkovým cukrom
Venčeky najskôr plníme krémom z kakaa, ktorý si dáme do cukrárskeho vrecka, a potom vyšľahanou šľahačkou..
Je dôležité najskôr plniť ťažším čokoládovým krémom, a potom šľahačkou, inak by vám venčeky pekne nedržali.
Nakoniec posypeme práškovým cukrom .
Malinová pena:
- 2 dl mlieka
- 75 g cukru
- 1 balenie smotanového pudingu
- 1 hrsť mrazených / čerstvých malín
- 200 ml šľahačky
Puding prikryjeme fóliou a necháme ho vychladnúť..najskôr na izbovú teplotu, potom do chladničky.Najskôr si uvaríme puding klasickým spôsobom..
Potom si rozmixujeme maliny..Ak vám vadia zrniečka tak si ich prepasírujte..Malinové pyré pridajte k pudingu a spolu prešľahajte..
Venčeky plníme najskôr malinovým krémom, a potom šľahačkou.
Venčeky na slano plnené syrom a kyslou smotanou
- 50 g masla
- 150 g strúhaného tvrdého syra
- 1 dl kyslej smotany
Nastrúhajte všetok syr. Primiešajte 100 g do smotany a odložte 50 g na dekoráciu.
Vymiešajte maslo izbovej teploty do peny, pridajte kyslú smotanu a nakoniec pridajte 100 g strúhaného syra.
Venčeky plníme lyžičkou..nakoniec ešte presypeme strúhaným syrom ktorý sme si odložili a prikryjeme vrchnáčikom.
Je naozaj jedno aký tvrdý syr použijete..veľmi chutné sú aj tvrdé údené syry…