Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Strašiak gazdiniek – Odpaľované cesto. Ako ho zvládnuť?

Venceky.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Odpaľované cesto – základný recept

Zloženie:  (pre asi 20 väčších venčekov)

  • 4 dl vody
  • 200 g masla
  • 400 g  polohrubej múky
  • 10 stredne veľkých vajec

Do hrnca si dáme variť vodu..pridáme k nej maslo a necháme ho rozpustiť..

Potom prisypávame múku za stáleho miešania drevenou vareškou..Miešame a varíme na miernom plameni dovtedy kým sa neodparí úplne voda, a cesto sa nezačne od stien a dna hrnca odliepať..

Odstavíme z plameňa a necháme asi 5 minút za občasného premiešania trochu ochladnúť..

Teraz budeme pridávať do cesta vajíčka ..jedno po druhom, a za každým vajíčkom poriadne zmes prešľaháme. Cesto musí byť nadýchané a nesmie byť riedke..Pokiaľ sa vám vidí že cesto redne, viac vajec už nepridávajte.

Keď už máme všetky vajcia vmiešané dáme si cesto do cukrárskeho vrecka so širokou špičkou (hviezdicou) a na plech vyložený s papierom na pečenie striekame venčeky ..poprípade čiapočky.Alebo eclairs..

Odpaľované cesto sa pečie v predhriatej rúre, najlepšie hneď na 220 °C 15 – 20 minút , bez toho aby ste otvorili dvierka..

Potom keď  už vidíte že venčeky nerastú a začínajú sa zafarbovať , vypustíme z rúry prebytočnú paru a teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte 5 – 6 minút aby sa presušili aj zvnútra.

Po upečení vyberieme z rúry a necháme najlepšie na mriežke vychladnúť..Po úplnom ochladnutí odrežeme 1/3 zvrchu..

Plníme krémom podľa vašej chuti–

Pre inšpiráciu vám zopár pridám:

Čokoládový krém

Reprezantatívny čokoládový krém:

Nakoľko je krém silný (čo sa chute týka, je dobre ho skombinovať a zjemniť šľahačkou)

  • 100 ml šľahačky
  • 175 g kryštalického cukru
  • 75 g nesladeného holandského kakaového prášku
  • 185 g masla
  • 200 ml šľahačky
  • 1 vanilkový cukor

100 ml smotany na šľahanie po varíme s cukrom, potom horúcou smotanou prelejeme kakaový prášok v miske, premiešame ručným šľahačom kým sa kakao nerozmieša, a potom vmiešame maslo..Túto hmotu necháme vychladnúť na izbovú teplotu..Potom vložíme do chladničky. Vychladnutý krém vyšľaháme šľahačom kým nieje nadýchaný..

Zvlášť si vyšľaháme 200 ml smotany na šľahanie s vanilkovým cukrom

Venčeky najskôr plníme krémom z kakaa, ktorý si dáme do cukrárskeho vrecka, a potom vyšľahanou šľahačkou..

Je dôležité najskôr plniť ťažším čokoládovým krémom, a potom šľahačkou, inak by vám venčeky pekne nedržali.

Nakoniec posypeme práškovým cukrom .

Malinová pena:

  • 2 dl mlieka
  • 75 g  cukru
  • 1 balenie smotanového pudingu
  • 1 hrsť mrazených / čerstvých malín
  • 200 ml šľahačky

Puding prikryjeme fóliou a necháme ho vychladnúť..najskôr na izbovú teplotu, potom do chladničky.Najskôr si uvaríme puding klasickým spôsobom..

Potom si rozmixujeme maliny..Ak vám vadia zrniečka tak si ich prepasírujte..Malinové pyré pridajte k pudingu a spolu prešľahajte..

Venčeky plníme najskôr malinovým krémom, a potom šľahačkou.

3.jpg

Venčeky na slano plnené syrom a kyslou smotanou

  • 50 g masla
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 dl kyslej smotany

Nastrúhajte všetok syr. Primiešajte 100 g do smotany a odložte 50 g na dekoráciu.

Vymiešajte maslo izbovej teploty do peny, pridajte kyslú smotanu  a nakoniec pridajte 100 g strúhaného syra.

Venčeky plníme lyžičkou..nakoniec ešte presypeme strúhaným syrom ktorý sme si odložili a prikryjeme vrchnáčikom.

Je naozaj jedno aký tvrdý syr použijete..veľmi chutné sú aj tvrdé údené syry…

2.jpg
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.