Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Strašiak gazdiniek – Odpaľované cesto. Ako ho zvládnuť?

Venceky.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Odpaľované cesto – základný recept

Zloženie:  (pre asi 20 väčších venčekov)

  • 4 dl vody
  • 200 g masla
  • 400 g  polohrubej múky
  • 10 stredne veľkých vajec

Do hrnca si dáme variť vodu..pridáme k nej maslo a necháme ho rozpustiť..

Potom prisypávame múku za stáleho miešania drevenou vareškou..Miešame a varíme na miernom plameni dovtedy kým sa neodparí úplne voda, a cesto sa nezačne od stien a dna hrnca odliepať..

Odstavíme z plameňa a necháme asi 5 minút za občasného premiešania trochu ochladnúť..

Teraz budeme pridávať do cesta vajíčka ..jedno po druhom, a za každým vajíčkom poriadne zmes prešľaháme. Cesto musí byť nadýchané a nesmie byť riedke..Pokiaľ sa vám vidí že cesto redne, viac vajec už nepridávajte.

Keď už máme všetky vajcia vmiešané dáme si cesto do cukrárskeho vrecka so širokou špičkou (hviezdicou) a na plech vyložený s papierom na pečenie striekame venčeky ..poprípade čiapočky.Alebo eclairs..

Odpaľované cesto sa pečie v predhriatej rúre, najlepšie hneď na 220 °C 15 – 20 minút , bez toho aby ste otvorili dvierka..

Potom keď  už vidíte že venčeky nerastú a začínajú sa zafarbovať , vypustíme z rúry prebytočnú paru a teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte 5 – 6 minút aby sa presušili aj zvnútra.

Po upečení vyberieme z rúry a necháme najlepšie na mriežke vychladnúť..Po úplnom ochladnutí odrežeme 1/3 zvrchu..

Plníme krémom podľa vašej chuti–

Pre inšpiráciu vám zopár pridám:

Čokoládový krém

Reprezantatívny čokoládový krém:

Nakoľko je krém silný (čo sa chute týka, je dobre ho skombinovať a zjemniť šľahačkou)

  • 100 ml šľahačky
  • 175 g kryštalického cukru
  • 75 g nesladeného holandského kakaového prášku
  • 185 g masla
  • 200 ml šľahačky
  • 1 vanilkový cukor

100 ml smotany na šľahanie po varíme s cukrom, potom horúcou smotanou prelejeme kakaový prášok v miske, premiešame ručným šľahačom kým sa kakao nerozmieša, a potom vmiešame maslo..Túto hmotu necháme vychladnúť na izbovú teplotu..Potom vložíme do chladničky. Vychladnutý krém vyšľaháme šľahačom kým nieje nadýchaný..

Zvlášť si vyšľaháme 200 ml smotany na šľahanie s vanilkovým cukrom

Venčeky najskôr plníme krémom z kakaa, ktorý si dáme do cukrárskeho vrecka, a potom vyšľahanou šľahačkou..

Je dôležité najskôr plniť ťažším čokoládovým krémom, a potom šľahačkou, inak by vám venčeky pekne nedržali.

Nakoniec posypeme práškovým cukrom .

Malinová pena:

  • 2 dl mlieka
  • 75 g  cukru
  • 1 balenie smotanového pudingu
  • 1 hrsť mrazených / čerstvých malín
  • 200 ml šľahačky

Puding prikryjeme fóliou a necháme ho vychladnúť..najskôr na izbovú teplotu, potom do chladničky.Najskôr si uvaríme puding klasickým spôsobom..

Potom si rozmixujeme maliny..Ak vám vadia zrniečka tak si ich prepasírujte..Malinové pyré pridajte k pudingu a spolu prešľahajte..

Venčeky plníme najskôr malinovým krémom, a potom šľahačkou.

3.jpg

Venčeky na slano plnené syrom a kyslou smotanou

  • 50 g masla
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 dl kyslej smotany

Nastrúhajte všetok syr. Primiešajte 100 g do smotany a odložte 50 g na dekoráciu.

Vymiešajte maslo izbovej teploty do peny, pridajte kyslú smotanu  a nakoniec pridajte 100 g strúhaného syra.

Venčeky plníme lyžičkou..nakoniec ešte presypeme strúhaným syrom ktorý sme si odložili a prikryjeme vrchnáčikom.

Je naozaj jedno aký tvrdý syr použijete..veľmi chutné sú aj tvrdé údené syry…

2.jpg
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.