Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Stredomorská príloha: KUSKUS

Shutterstock_304113206 min.jpg
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Kuskus je pochutina, ktorá má všestranné využitie.

Čo je kuskus? Ako sa vyrába a aké recepty sa z neho pripravujú?

To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

Rodzaje kasz kasza kuskus 20817.jpg

ČO JE KUSKUS?

Mnohých z vás prekvapí  to, že kuskus je jemnozrnná cestovina v tvare drobných guľôčok, ktorá sa vyrába zo semoliny – druhu tvrdej bielej pšenice.

Slovo kuskus niekedy tiež Couscous alebo Cous Cous pochádza z arabčiny. Do sveta sa kuskus dodáva v priemyselne vyrábanej instantnej variante, čo mu neuberá na chuti ani na výživnosti. Je to z dôvodu, že ručná výroba kuskusu je veľmi náročná.

Pšenica je často zbavená svojho obalu, čím stráca veľa výživných látok, takže je oveľa zdravšie si zaobstarať celozrnný kuskus, ktorý v sebe má všetky výživné látky. V dnešnej dobe, kedy je stále väčším trendom zdravá výživa, patrí kuskus čím ďalej tým častejšie do našich jedálničkov. Zaobstarať si tiež môžete BIO kuskus, ktorý sa líši v tom, že pšenica, z ktorej je kuskus vyrábaný, sa pestuje ekologickým spôsobom.

ODKIAĽ JE?

Kuskus pochádza zo severnej časti Afriky a z Blízkeho východu, najmä z arabských krajín, odkiaľ sa postupne rozšíril do celého sveta.

Zaujímavosťou je, že napríklad do Izraela sa kuskus dostal až okolo roku 1948 s prisťahovaním arabských Židov, kde sa potom stal súčasťou národných jedál.

V týchto oblastiach dodnes ženy samy pripravujú kuskus tradičným spôsobom – ručne. Ide v podstate o rituál, ktorý je pomerne časovo náročný.

Najprv sa rozomelie pšenica na krupicu, ku ktorej sa pridá trocha múky, voda a soľ (alebo tiež morská voda). Vody sa pridá len toľko, aby sa vytvorili hrudky, ktoré sa rozdrobia na jemné guľôčky. Potom sa kuskus suší na slnku. Takto vyrobený kuskus možno veľmi dlho skladovať.

 Niekedy sa kuskus farbí pomocou tekvice na oranžovú farbu alebo pomocou šafranu na žltú.

PRIAZNIVÝ VPLYV NA NAŠE TELO

Kuskus v sebe obsahuje množstvo uhľohydrátov, vlákniny, bielkovín, vitamínov (B, E), ďalej vápnik, železo a fosfor.

Okrem toho obsahuje len veľmi malé množstvo tuku, takže ho môžeme bez problémov radiť medzi diétne a výživné pokrmy, ktoré nášmu telu len prospievajú – o BIO kuskuse nehovoriac.

Recipe_greenonioncouscous_mg_0232 thumb 496x252 22481.jpg

PRÍPRAVA KUSKUSU

Príprava instantného kuskusu je veľmi jednoduchá. Kuskus iba zalejte určitým množstvom vriacej vody, vývaru či mlieka (podľa toho akým spôsobom chcete kuskus pripraviť), premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte niekoľko minút odstáť. Kuskus vstrebe všetku tekutinu a zmäkne. Na zjemnenie môžete pridať trochu masla či olivového oleja. Ďalej potom pokračujte podľa receptu, ktorý ste si pre prípravu kuskusu vybrali.

VŠESTRANNOSŤ KUSKUSU

Ako bolo vyššie naznačené, kuskus zaujíma pozíciu veľmi všestranného pokrmu. Možno ho totiž pripraviť v slanej aj v sladkej variante. V slanej variante býva často používaný ako príloha, ktorá nahrádza napríklad ryžu guľatu Mánya či ostatné cestoviny. Ďalej býva základom pre veľké množstvo šalátov a studených pokrmov – možno ho totiž konzumovať teplý aj studený. Čerešničkou na torte všestrannosti kuskusu je možnosť použitia vo raňajkových pokrmoch, desiatách, hlavných jedlách a dokonca aj v dezertoch. Z nasledujúcich receptov môžete načerpať inšpiráciu pre váš kulinársky zážitok s kuskusom.

Začnime raňajkami – základom dňa. Ak by ste si chceli pochutnať na kuskusu hneď zrána, odporúčame pripraviť kuskus v sladkej variante s ovocím . Tento pokrm by ste mohli celkom iste podávať aj ako dezert. Kuskus môžete pripraviť aj s kakaom, jogurtom a pod.

Medzi veľmi obľúbené pokrmy s kuskusom patria šaláty, ktoré môžete podávať ako ľahký predkrm alebo ako zdravý, diétny obed.

Skúste napríklad kuskus s  cviklou a baby špenátom či zeleninový šalát trikolóra . Pokiaľ práve nepatríte medzi BOSORKA príchuť do jedálriánov, môžete šaláty doplniť napríklad o kuracie mäso . Ak medzi BOSORKA príchuť do jedálriánov patríte, vyskúšajte burger s kuskusom , ktorý síce medzi šaláty nepatrí, obsahuje ale aj čerstvú zeleninu.

Často sa s kuskusom pripravujú ryby, ktoré z pokrmu vytvoria naozaj zdravú záležitosť.

Kuskus je teda veľmi vďačný pokrm, ktorý by nemal chýbať vo vašom jedálničku, či už sa snažíte jesť zdravo alebo nie. Ak ste kuskus ešte neochutnali, určite ho vyskúšajte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.