Voňavá štrúdľa s tenkým chrumkavým cestom a sladkou jablkovou náplňou – to je dezert, ktorý nikdy nesklame. Málokto však vie, že si ju možno pripraviť aj úplne bez tuku, vajec a cukru. Napriek tomu chutí fantasticky – je ľahučká, vláčna a poteší nielen chuťové bunky, ale aj zdravie.
Kde má štrúdľa svoj pôvod?
Mnohí považujú štrúdľu za rakúsky národný dezert, typický pre Viedeň a cisársky dvor. No história je o čosi zaujímavejšia – jej korene siahajú až do Stredomoria a na Blízky východ.
Predchodcom známeho ťahaného cesta je grécke „filo“ cesto, ktoré sa používa dodnes napríklad pri výrobe baklavy. Gréci ho kedysi prevzali od Turkov, ktorí ho miesili z múky, vody a oleja. Po odpočinutí sa cesto vyvaľkalo na tenučkú placku – takmer priehľadnú – a plnilo sa orechmi s medom.
Neskôr Maďari prišli s nápadom pridať do takéhoto cesta ovocie – jablká, hrušky či slivky. A keďže Maďarsko bolo vtedy súčasťou Rakúsko-Uhorska, štrúdľa sa rýchlo dostala aj do Viedne, kde spôsobila doslova ošiaľ. Po Sacherovej torte sa stala druhým najobľúbenejším dezertom monarchie a postupne si získala celé Európy.
Každá krajina má svoju štrúdľu
Dnes sa štrúdľa pečie v mnohých podobách – niekde z ťahaného, inde z lístkového cesta. Náplne sa tiež líšia: jablká, tvaroh, mak, orechy či slivky. Jedno však zostáva spoločné – cesto musí byť tenučké ako papier, aby mohla vyniknúť chuť ovocia a korenín.
Menej kalórií, viac pôžitku
Hoci ťahané cesto pôsobí nevinne, klasická štrúdľa býva poriadne kalorická – maslo, cukor, vajcia a strúhanka spravia svoje. Ak si ju však chcete vychutnať bez výčitiek, skúste túto zdravšiu verziu bez tuku, cukru a vajec.
Použité suroviny sú nielen chutné, ale aj prospešné – pomáhajú naštartovať metabolizmus, zlepšiť krvný obeh a dokonca znižovať hladinu cholesterolu.
Čo budete potrebovať
-
350 g pšeničnej alebo špaldovej celozrnnej múky
-
½ nízkotučného tvarohu
-
štipku soli
-
220 ml horúcej vody
-
4 väčšie jablká
-
karob (prírodná alternatíva kakaa, bez kofeínu)
-
ovocnú pracharandu (sladidlo zo sušeného ovocia)
-
škoricu podľa chuti
-
psyllium – semienka skorocelu indického (dostať v lekárni alebo v predajni zdravej výživy)
Postup krok za krokom
-
Pripravte cesto.
Do misy dajte múku, tvaroh, štipku soli a horúcu vodu. Vypracujte hladké, pružné cesto, ktoré sa nelepí. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny.
-
Vyvaľkajte ho.
Cesto rozdeľte na tri časti a každú vyvaľkajte na čo najtenšiu placku.
-
Pripravte náplň.
Povrch cesta posypte ovocnou pracharandou, ktorá nahradí cukor aj strúhanku. Na ňu nastrúhajte jablká, posypte škoricou, pridajte trochu karobu a psyllium, ktoré pohltí prebytočnú šťavu z jabĺk a zároveň cesto prevzdušní.
-
Zaviňte a upečte.
Hotovú štrúdľu opatrne zaviňte, preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a párkrát ju poprepichujte vidličkou. Pečte pri 200 °C približne 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
Dokončenie a podávanie
Po upečení nechajte štrúdľu pár minút vychladnúť a potom ju posypte karobom namiesto práškového cukru. Vyzerá to pekne a chutí výborne.
Výsledkom je ľahká, voňavá a chrumkavá štrúdľa, ktorá poteší telo aj dušu. Môžete si ju dopriať pokojne aj večer – bez výčitiek.
Tip: Ak chcete ešte výraznejšiu chuť, pridajte do jabĺk hrozienka, orechy alebo kvapku citrónovej šťavy. A ak obľubujete kontrast teplého a studeného, servírujte štrúdľu s lyžičkou bieleho jogurtu alebo tvarohu – zdravšia verzia klasickej kombinácie so šľahačkou.
Zdravá jablková štrúdľa bez tuku a cukru je dôkazom, že aj tradičné dezerty sa dajú pripraviť moderne a s ohľadom na zdravie.
A čo je najlepšie – nechýba jej nič z toho, čo máme na klasike najradšej: krehké cesto, voňavé jablká a chuť domácej poctivej štrúdle.