Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Strúhanka sa ti odliepa z rezňov? Tu je dôvod – a ako tomu jednoducho zabrániť

Strúhanka sa ti odliepa z rezňov? Tu je dôvod – a ako tomu jednoducho zabrániť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Strúhanka sa ti odliepa z rezňov? Tu je dôvod – a ako tomu jednoducho zabrániť Foto: depositphotos.com
reklama:

Rezeň je klasika, ktorá nikdy nesklame.

Chrumkavý obal, voňavé mäso a zlatistá farba – ideálna kombinácia nedeľného obeda. No niekedy sa namiesto dokonalej kôrky dočkáme nepríjemného prekvapenia: strúhanka sa odlepí a trojobal sa rozpadne.
Prečo sa to deje a ako tomu predísť?

Najčastejšie dôvody, prečo sa trojobal odliepa

Odpadávajúci obal nie je o šťastí či smole, ale o drobných detailoch, ktoré rozhodujú o výsledku. Ak sa im vyhnete, rezeň sa vám vždy vydarí.

1. Mäso je príliš studené

Ak mäso vytiahnete z chladničky a hneď ho začnete obaľovať, strúhanka sa naň nechytí. Studený povrch bráni vajíčku dobre sa prichytiť. Mäso preto nechajte 15–20 minút postáť pri izbovej teplote.

2. Mäso nebolo osušené

Ak je mäso mokré, žiadny obal na ňom nevydrží. Stačí ho pred obaľovaním dôkladne utrieť papierovou utierkou – vlhkosť je najväčší nepriateľ chrumkavej kôrky.

3. Nesprávne pripravené vajcia

Vajcia by mali byť izbovej teploty a dobre rozšľahané. Ak sú príliš studené alebo zle premiešané, na múku sa neprichytia rovnomerne. Niektorí kuchári do nich pridávajú lyžičku mlieka alebo kvapku oleja, aby sa zmes lepšie spojila.

4. Vynechanie niektorej vrstvy

Múka – vajce – strúhanka. Tento poriadok má svoj dôvod. Ak napríklad preskočíte múku, vajce sa neprichytí a obal sa odlepí. Ak vynecháte vajce, strúhanka odpadne ešte skôr, než rezeň stihne získať farbu.

5. Nesprávna teplota oleja

Najčastejšia chyba. Ak je olej málo rozpálený, trojobal nasiakne tukom a zmäkne. Ak je naopak príliš horúci, obal sa spáli a mäso zostane surové. Správne je, keď rezeň pri vložení jemne zasyčí a začne sa rovnomerne piecť.
Dôležité: rezeň by mal v oleji plávať, nie sa ho len dotýkať.

Tipy, ktoré robia z dobrého rezňa výnimočný

 Tip 1: Používaj jemne preosiatu strúhanku. Vytvorí rovnomerný obal, ktorý bude chrumkavý, ale nie tvrdý.

 Tip 2: Rezne počas vyprážania neprepichuj vidličkou. Stratia šťavu a navyše poškodíš trojobal. Používaj kliešte alebo obracačku.

Záver

Príprava dokonalého rezňa nie je žiadna alchýmia – stačí poznať pár drobností. Ak si dáš pozor na teplotu mäsa aj oleja, dôkladne ho osušíš a dodržíš klasický postup obaľovania, výsledok ťa odmení.
Zlatistá farba, voňavá chrumkavá kôrka a mäkké, šťavnaté vnútro – presne tak má vyzerať rezeň, ktorý si každý zapamätá.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.