Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Strukoviny ako kľúč k lepšej výžive: Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička?

Strukoviny ako kľúč k lepšej výžive: Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Strukoviny ako kľúč k lepšej výžive: Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička? Foto: depositphotos.com
reklama:

Strukoviny sú na našich tanieroch často neprávom prehliadané. Napriek tomu predstavujú výživnú bombu, ktorú by sme mali pravidelne zaradiť do svojho jedálnička – ideálne aspoň dvakrát týždenne. Či už máte radi šošovicu, cícer, hrach alebo fazuľu, existuje množstvo spôsobov, ako si ich pripraviť chutne a kreatívne. A verte či nie – cícer dokáže zažiariť aj v dezertoch!

Strukoviny sú jedny z najhodnotnejších rastlinných potravín. Vynikajú vysokým obsahom bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, minerálov ako železo, vápnik či zinok a popritom obsahujú len minimum tuku. Vďaka tomu sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú jesť zdravo, zasýtiť sa na dlhší čas a pritom nezruinovať svoj rozpočet.

Ich vláknina v kombinácii s bielkovinami zaisťuje pomalé uvoľňovanie energie, čo ocení nielen vaše telo, ale aj mozog a nervový systém. Pravidelnou konzumáciou strukovín môžete pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, znížiť krvný tlak a podporiť zdravie tráviaceho traktu. Navyše obsahujú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a pomáhajú bojovať proti predčasnému starnutiu či chronickým ochoreniam.

Ak chcete zo strukovín vyťažiť maximum bez neželaných tráviacich ťažkostí, venujte pozornosť ich správnej príprave. Väčšinu druhov je dobré pred varením namočiť – ideálne na niekoľko hodín – čím sa zníži ich nadúvací potenciál. Vodu potom zlejte a varte ich v čerstvej. Ak sa ponáhľate, siahnite po červenej šošovici – tá je hotová za pár minút a netreba ju namáčať.

A ak si myslíte, že strukoviny patria len do polievok či šalátov, máme pre vás sladké prekvapenie – dezert z cíceru, ktorý si zamilujete.

Čokoládové brownies z cíceru – zdravý dezert bez výčitiek

Suroviny:

  • 1 konzerva sterilizovaného cíceru alebo bielych fazúľ

  • 2 polievkové lyžice klasického kakaa

  • 2 polievkové lyžice tmavého holandského kakaa

  • 1/3 hrnčeka múky podľa chuti (napr. mandľová, špaldová, ciroková)

  • 3 lyžice rastlinného mlieka alebo jablkového pyré

  • 3 lyžice oleja alebo orechového masla

  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

  • 1/4 čajovej lyžičky soli

  • 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru

  • 1/2 hrnčeka kúskov kvalitnej čokolády

Ako na to:

Začnite tým, že cícer dôkladne prepláchnete pod studenou vodou a necháte ho odkvapkať. Rúru si predhrejte na 165 °C a pripravte si menší plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky ingrediencie (okrem čokoládových kúskov) vložte do mixéra a spracujte do hladkej, jemnej zmesi.

Výsledné cesto rovnomerne rozotrite na plech, posypte čokoládou a dajte piecť približne na 14 minút. Brownies budú na povrchu upečené, ale vnútri jemne vláčne – tak to má byť. Po vytiahnutí z rúry ich nechajte úplne vychladnúť, ideálne aj pár hodín stuhnúť. Na druhý deň chutia ešte lepšie – a ak chcete zážitok umocniť, pokojne ich prelejte roztopenou horkou čokoládou.

Strukoviny nemusia byť nudné ani stereotypné. Naopak – v kuchyni ponúkajú nespočetné možnosti a vaše telo sa vám za ich pravidelnú konzumáciu odvďačí lepším zdravím aj energiou. Čo keby ste ich vyskúšali už tento týždeň?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.