- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Študentské langoše: Skvelá večera, keď máte hlboko do vrecka
Študentské langoše: Skvelá večera, keď máte hlboko do vrecka
Máte chuť na niečo rýchle a chutné, ale vaša chladnička aj peňaženka sú takmer prázdne? Potom by ste mali vyskúšať jednoduché študentské langoše. Niekoľko základných surovín a o chvíľu máte hotovú lahôdku, ktorú si každý obľúbi.
Čo potrebujete?
Množstvo prísad si prispôsobte podľa toho, koľko porcií plánujete pripraviť.
- staršie žemle
- vajcia
- olej na smaženie
- kečup
- cesnak
- strúhaný syr
- soľ
Ako na langoše zo žemlí
Vajcia rozšľaháme s trochou soli v hlbšej miske. Na panvici zahrejeme väčšie množstvo oleja. Žemle rozkrojíme na polovice a každú časť namočíme do osolených vajec. Keď je olej horúci, žemle na ňom opečieme z oboch strán, kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé.
Kečup si pripravíme v malej miske spolu s pretlačeným cesnakom, podľa chuti môžeme pridať aj trochu soli. Týmto kečupovým dipom potom potrieme ešte horúce langoše a posypeme strúhaným syrom. Takto pripravené langoše sú chutné, rýchle a cenovo dostupné.
Klasické domáce langoše
Ak však túžite po skutočných domácich langošoch, ktoré sú nadýchané a jemné, môžete si ich pripraviť sami.
- 500 g hladkej múky
- 300 ml vlažného mlieka
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky cukru
- 1 kocka droždia
Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobené droždie. Necháme kvások asi 5 minút pracovať na teplom mieste, aby sa aktivoval. Preosiatu múku nasypeme do väčšej misy, pridáme štipku soli a nakoniec kvások. Pomocou mixéra alebo rukami vypracujeme cesto, čo môže trvať 3-5 minút, ak používate mixér, alebo dlhšie, ak miesite ručne. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť približne 30 minút.
Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 cm a pohárom vykrojíme väčšie kruhy. Tie necháme ešte 10 minút podkysnúť. Medzitým si pripravíme dostatok horúceho oleja na smaženie – ak máte fritézu, je ideálna na tento účel. Nakysnuté cesto natiahneme do strán, aby sme získali požadovaný tvar, a smažíme ho v horúcom oleji, kým nezíska zlatohnedú farbu. Hotové langoše vyberáme na papierové utierky, aby sme odsali nadbytočný tuk.
Langose môžete dochutiť presne podľa svojich predstáv – či už s cesnakom, kečupom, strúhaným syrom, tatarkou, alebo pre sladkú verziu s džemom či nutellou.